ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Σενάρια παράτασης μέχρι 13 Δεκεμβρίου στο «σκληρό» lockdown 

Η πορεία της πανδημίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη αποτελεί το βαρόμετρο για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Πιθανό να ανοίξει μόνο το λιανεμπόριο τον Δεκέμβριο. 

Όλο και πιο πιθανή καθίσταται η παράταση των αυστηρών μέτρων περιορισμού που έχουν επιβληθεί, το πιθανότερο έως και τις 13 Δεκεμβρίου, καθώς τα κρούσματα αλλά κυρίως ο αριθμός των διασωληνωμένων συνεχίζουν να αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Το εν λόγω ενδεχόμενο υπονόησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, όπου τόνισε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες και ευχήθηκε τα νέα μέτρα να αποδώσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου που ξεκίνησε η εφαρμογή των μέτρων και μέχρι χθες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα έφθασε στα 11.097, ενώ σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία και η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναμένεται να «δείξει» νέα αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα, διασωληνωμένους και θανάτους. 

Ένα από τα σενάρια που υπάρχουν είναι πέραν της παράτασης των μέτρων περιορισμού από τις 13 Δεκεμβρίου και μετά να δοθεί πράσινο φως για να ανοίξει μόνο το λιανικό εμπόριο και όχι η εστίαση, με τον πρωθυπουργός να τονίζει από το βήμα της Βουλής ότι «πρώτος σταθμός μας θα είναι οι γιορτές. Αν πετύχουμε θα τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες».

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υποστηρίζοντας ότι έως τη Δευτέρα θα υπάρχει μία  πιο σαφής εικόνα της κατάστασης και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί φέρεται να μην είναι και τόσο αισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι συστήνουν στην κυβέρνηση την παράταση των  μέτρων περιορισμού, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη έξαρση της πανδημίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται, σαφώς, στη Θεσσαλονίκη όπου τα στοιχεία δείχνουν τεράστια εξάπλωση του κορονοϊού στον πληθυσμό, με το Σύστημα Υγείας να έχει φθάσει στα όρια της αντοχής του. Στο «κόκκινο» πάντως παραμένει και η Αττική, με τις δύο αυτές περιοχές να αποτελούν και το βαρόμετρο των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nosokomeio, koronoios, covid-19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα, 22 οι θάνατοι

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 78% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.
pcr test, koronoios, coronoios, corona virus
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Εβδομαδιαία αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία, 24 νεκροί

Ο αριθμός των εισαγωγών για Covid-19  παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 41% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.