ΓΔ: 1446.86 -0.13% Τζίρος: 30.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:10:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Προς παράταση του lockdown τον Δεκέμβριο, τι λένε οι λοιμωξιολόγοι

Η Θεσσαλονίκη στο δυσκολότερο σημείο, καθώς δεν εμφανίζει ούτε σταθεροποίηση ούτε αποκλιμάκωση. Προβληματισμός και για την κατάσταση στις ΜΕΘ. Ποια μέτρα εξετάζονται.

Παράταση του lockdown και για μετά τις 30 Νοεμβρίου φέρεται να εισηγείται η Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων, καθώς οι αριθμοί δεν δείχνουν βελτίωση και οι τρεις εβδομάδες δεν είναι επαρκής χρόνος για τον έλεγχο της επιδημίας.

Το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, εκτιμά πως η παράταση είναι δεδομένη

«Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας συνεχίζεται η εκθετική πορεία των κρουσμάτων με μικρή μόνο επιβράδυνση. Θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να δούμε απτά αποτελέσματα», τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 
 
«Πολλοί από τους ειδικούς συστήνουν ακόμα πιο δραστικά μέτρα, ανάλογα με του Μαρτίου νομίζω ότι θα κινηθούμε εκεί τελικά, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί το ΕΣΥ. Αυτό νομίζω θα γίνει σχετικά άμεσα» τόνισε, προσθέτοντας πως «κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (θα εφαρμοστεί το γενικευμένο lockdown), εκεί είναι τα μεγαλύτερα πρόβλημα, πρέπει οπωσδήποτε να αντέξει το ΕΣΥ. Πολύ πιθανόν να υπάρξουν εισηγήσεις τις επόμενες μέρες. 30 Νοεμβρίου θα έχουμε σίγουρα παράταση». 

«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο δυσκολότερο σημείο... Mετά τη 13η μέρα περιοριστικών μέτρων δεν έχουμε δει ούτε σταθεροποίηση πόσω μάλλον αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. (Το lockdown), τόνισε, πρέπει να επεκταθεί στα μέτρα του Μαρτίου, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη. «Χθες έπρεπε να γίνει αυτό», είπε στον ΣΚΑΪ. 

Ωστόσο, μια μείωση του ιικού φορτίου κατά 20% καταγράφεται στα δείγματα της Ψυττάλειας, υποστήριξε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στο Mega.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, με βάση το δείγμα της περασμένης εβδομάδας αυτή τη στιγμή η διάδοση στην κοινότητα φτάνει περίπου στο 1%, κάτι που σημαίνει πως υπάρχουν περίπου 40.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί στα δείγματα η εικόνα συνωστισμού που καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν οι καταναλωτές κατέκλεισαν τα καταστήματα προτού αυτά κλείσουν για το lockdown.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε πως υπάρχει ένα «παράθυρο» 8-10 ημερών μέχρι να φανεί η μείωση στα κρούσματα από τα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση. «Από το επόμενο Σάββατο θα μπορούμε να έχουμε την εικόνα των νέων μέτρων» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «δεν θα πέσουμε ξαφνικά στα 500 κρούσματα, αλλά θα γίνει σταδιακά».

Νέοι περιορισμοί μετακινήσεων από σήμερα 

Περιορίζονται από σήμερα οι μετακινήσεις των πολιτών στις απολύτως αναγκαίες από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Πλέον, οι μετακινήσεις που θα επιτρέπονται σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί θα είναι αυστηρά και μόνο για λόγους εργασίας, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων των πολιτών σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.

Τι εξετάζεται

Προβληματισμό, ωστόσο, προκαλεί η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων, καθώς και η οριακή κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, με την Αττική εξάλλου να βρίσκεται στο «κόκκινο», με την παράταση του lockdown να είναι όλο και πιο πιθανή ίσως έως και τις 13 Δεκεμβρίου.

Το εν λόγω ενδεχόμενο υπονόησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας εχθές στη Βουλή, όπου τόνισε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες και ευχήθηκε τα νέα μέτρα να αποδώσουν.

Ένα από τα σενάρια που υπάρχουν είναι πέραν της παράτασης των μέτρων περιορισμού από τις 13 Δεκεμβρίου και μετά να δοθεί πράσινο φως για να ανοίξει μόνο το λιανικό εμπόριο και όχι η εστίαση. 

Παράλληλα, εξετάζεται η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, μαζί με το κλείσιμο όλων των δημοτικών σχολείων. Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είπε πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας και των Δημοτικών σχολείων

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας τις επόμενες ημέρες, υπογράμμισε ότι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι οριακή, ενώ προσέθεσε ότι έχουν ήδη αξιοποιηθεί τόσο το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όσο και ιδιωτικά νοσοκομεία -για πρώτη φορά- ώστε να συνεπικουρήσουν το σύστημα Υγείας.

Εχθές ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο τριπλό αρνητικό ρεκόρ, με αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία για πρώτη φορά ξεπερνούν τα 3.000, ενώ ανοδικά κινήθηκε τόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων όσο και των θανάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nosokomeio, koronoios, covid-19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα, 22 οι θάνατοι

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 78% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.