ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
arxaia-arxaiologia-ypourgeio politismou
Φώτο: Υπουργείο Πολιτισμού

Μια μοναδική αρχαία κεφαλή ανακαλύφθηκε στο κέντρο της Αθήνας

Πρόκειται για πρωτότυπο έργο πιθανότατα του τέλους του 4ου ή αρχών 3ου αι π.Χ. Οι ερμαϊκές στήλες ήταν ιδρυμένες σε σταυροδρόμια και οδούς και χρησίμευαν ως οδοδείκτες.

Το συνεργείο του Δήμου Αθηναίων που εκτελούσε εργασίες στην οδό Αιόλου ανακάλυψε μια μοναδική αρχαία κεφαλή κάτω από την επιφάνεια του δρόμου. Αμέσως παραδόθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης σχολίασε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, δίνοντας τα εύσημα: «Βρέθηκε μόλις ενάμιση μέτρο κάτω από τη γη, κατά τις εργασίες αναβάθμισης υποδομών στην οδό Αιόλου, επί της Πλατείας Αγίας Ειρήνης. Ήδη βρίσκεται στην ευθύνη της Εφορίας Αρχαιοτήτων. Μοναδική Αθήνα! Υπερηφάνεια και θαυμασμός».

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι «την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών στο πλαίσιο του έργου «Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 4ης και 5ης Δημοτικής Κοινότητας» του Δήμου Αθηναίων, που εποπτεύει η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλεως Αθηνών, έναντι του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης, στο ύψος της οδού Αιόλου 25 και σε βάθος 1.30 μ. από το οδόστρωμα, απεκαλύφθη κεφαλή Ερμού, εικονίζουσα τον θεό σε ώριμη ηλικία, προφανώς απότμημα ερμαϊκής στήλης. Η εικονογραφία του γλυπτού προσιδιάζει στον τύπο του Ερμού Προπυλαίου του Αλκαμένους».

Σύμφωνα με το υπουργείο, η κεφαλή είχε εντοιχιστεί σε β΄ χρήση στο νότιο πλευρικό τοιχίο σύγχρονου συνδετήριου αγωγού αποχέτευσης. Το εύρημα που διατηρείται σε καλή κατάσταση, αμέσως μετεφέρθη σε αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Πρόκειται για πρωτότυπο έργο πιθανότατα του τέλους του 4ου ή αρχών 3ου αι π.Χ. Οι ερμαϊκές στήλες ήταν ιδρυμένες σε σταυροδρόμια και οδούς και χρησίμευαν ως οδοδείκτες.

https://twitter.com/cultureGR/status/1327941599758848002

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΠΟ: Προστασία για τα μνημεία που απειλούνται λόγω κλιματικής κρίσης

«Ακόμα δεν έχουμε εμφανείς ενδείξεις κακής επίδρασης στα μνημεία -τουλάχιστον στην Ελλάδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει, καθώς τα καιρικά φαινόμενα εντείνονται και μας εκπλήσσουν πολλές φορές, ότι δεν πρέπει να λάβουμε μέτρα», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
bourtzi frourio
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ανακαινισμένο φρούριο Μπούρτζι ανοίγει ξανά τις πύλες του στο κοινό

Το έργο της ανακαίνισης συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΣΠΑ 2007-2013 & 2014-2020, Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» και ο προϋπολογισμός του ανήλθε στο ποσό των 2.784.899,54 ευρώ.