ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
arxaia-arxaiologia-ypourgeio politismou
Φώτο: Υπουργείο Πολιτισμού

Μια μοναδική αρχαία κεφαλή ανακαλύφθηκε στο κέντρο της Αθήνας

Πρόκειται για πρωτότυπο έργο πιθανότατα του τέλους του 4ου ή αρχών 3ου αι π.Χ. Οι ερμαϊκές στήλες ήταν ιδρυμένες σε σταυροδρόμια και οδούς και χρησίμευαν ως οδοδείκτες.

Το συνεργείο του Δήμου Αθηναίων που εκτελούσε εργασίες στην οδό Αιόλου ανακάλυψε μια μοναδική αρχαία κεφαλή κάτω από την επιφάνεια του δρόμου. Αμέσως παραδόθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης σχολίασε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, δίνοντας τα εύσημα: «Βρέθηκε μόλις ενάμιση μέτρο κάτω από τη γη, κατά τις εργασίες αναβάθμισης υποδομών στην οδό Αιόλου, επί της Πλατείας Αγίας Ειρήνης. Ήδη βρίσκεται στην ευθύνη της Εφορίας Αρχαιοτήτων. Μοναδική Αθήνα! Υπερηφάνεια και θαυμασμός».

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι «την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών στο πλαίσιο του έργου «Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 4ης και 5ης Δημοτικής Κοινότητας» του Δήμου Αθηναίων, που εποπτεύει η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλεως Αθηνών, έναντι του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης, στο ύψος της οδού Αιόλου 25 και σε βάθος 1.30 μ. από το οδόστρωμα, απεκαλύφθη κεφαλή Ερμού, εικονίζουσα τον θεό σε ώριμη ηλικία, προφανώς απότμημα ερμαϊκής στήλης. Η εικονογραφία του γλυπτού προσιδιάζει στον τύπο του Ερμού Προπυλαίου του Αλκαμένους».

Σύμφωνα με το υπουργείο, η κεφαλή είχε εντοιχιστεί σε β΄ χρήση στο νότιο πλευρικό τοιχίο σύγχρονου συνδετήριου αγωγού αποχέτευσης. Το εύρημα που διατηρείται σε καλή κατάσταση, αμέσως μετεφέρθη σε αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Πρόκειται για πρωτότυπο έργο πιθανότατα του τέλους του 4ου ή αρχών 3ου αι π.Χ. Οι ερμαϊκές στήλες ήταν ιδρυμένες σε σταυροδρόμια και οδούς και χρησίμευαν ως οδοδείκτες.

https://twitter.com/cultureGR/status/1327941599758848002

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

κόσμος σε καφέ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απλοποιείται η έκδοση αδειών για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα

Μετά από ειδική συμφωνία μεταξύ του υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων και αφορά καταστήματα τα οποία δεν βρίσκονται πλησίον μνημείων και αρχαιολογικών χώρων.
Ακρόπολη Άνοιξη Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακρόπολη: Ανάδειξη Διατειχίσματος στους Δυτικούς Λόφους και νέα εκδοτήρια

Το Υπουργείο Πολιτισμού ενισχύει την ανάδειξη του Διατειχίσματος στους Δυτικούς Λόφους της Ακρόπολης και αναβαθμίζει το εκδοτήριο στη κεντρική είσοδο, με στόχο τη βελτίωση παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και εμπειριών στους επισκέπτες.
Υπουργός σε συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη για Χρίστο Πολίτη: Υπηρέτησε την τέχνη με ζήλο και ανιδιοτέλεια

Τη θλίψη της για την απώλεια του Χρίστου Πολίτη εξέφρασε η Λίνα Μενδώνη. Τόνισε την πορεία του σε θέατρο, τηλεόραση και κινηματογράφο και τη συμβολή του στο «Απλό Θέατρο», αποστέλλοντας συλλυπητήρια στους οικείους του.
Επενδύσεις στην Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μελέτη Olsberg•SPI: Καθοριστικός ο ρόλος του cash rebate στην οικονομία

Η μελέτη της Olsberg•SPI δείχνει ότι το cash rebate ενίσχυσε σημαντικά την ελληνική οικονομία το 2018-2025, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία και χιλιάδες θέσεις εργασίας, με κάθε 1€ επένδυσης να φέρνει 4,2€ επιστροφή.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στη Ραφήνα Αττικής

Σωστικές ανασκαφές στη Ραφήνα έφεραν στο φως ταφή σε πίθο (3200–2000 π.Χ.) με οστά δύο ανθρώπων και κτερίσματα. Κοντά βρέθηκε κυκλικός λάκκος με ίχνη καύσης και οστά ζώων, πιθανώς τελετουργικού χαρακτήρα.
Υπουργός σε συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΠΟ: Ανασκαφή στην Τενέα έφερε στο φως δεξαμενή τελετών και 23 τάφους

Ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο 2025 οι ανασκαφές στην αρχαία Τενέα (Χιλιομόδι). Αποκαλύφθηκε εκτεταμένο συγκρότημα και τελετουργική δεξαμενή ίασης με σημαντικά ευρήματα (ασημένιος στατήρας, αναθήματα), ενώ στη ρωμαϊκή περίοδο ο χώρος έγινε νεκροταφείο με 23 πλούσια κτερισμένους τάφους.