ΓΔ: 1436.37 1.12% Τζίρος: 57.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:24:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
test, koronoios, lockdown
Φωτο: Dimitris Kyriakopoulos / SOOC

Μέσα Δεκεμβρίου κάτω από 500 τα κρούσματα, σενάρια lockdown «ακορντεόν»

Τι αναφέρουν οι λοιμωξιολόγοι για το σενάριο lockdown. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αρχές της επόμενης, οι αποφάσεις για το lockdown, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουν μειωθεί περίπου στα 500 την ημέρα τα κρούσματα, εκτίμησε ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σημειώνοντας πως με την άρση του lockdown, η αγορά πρέπει να ανοίξει οριζόντια με αυστηρά μέτρα.  

«Είμαι εναντίον της λογικής ότι το lockdown αποτελεί τη λύση, δηλαδή αυτό το ακορντεόν που έχω ακούσει. Νομίζω ότι κάποια αυστηρά μέτρα μπορούν να συγκρατήσουν την πανδημία και αυτή τη μείωση ή τη σταθεροποίηση που βλέπουμε τώρα δεν είναι αποτέλεσμα του lockdown, αλλά των προηγούμενων μέτρων. Αυτό σημαίνει και είναι το αισιόδοξο ότι μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα έχοντας μέτρα που αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας, τον περιορισμό της εστίασης σε κάποιο βαθμό κλπ.», είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

«Από τη στιγμή που το lockdown θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει κι εκτιμώ ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουμε γύρω στα 500 κρούσματα την ημέρα, δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική να ανοίξουμε σιγά σιγά την αγορά. Τον Μάιο ανοίξαμε σιγά σιγά γιατί θέλαμε να δούμε ποια κομμάτια των δραστηριοτήτων έχουν επίδραση και ποια όχι. Τώρα αυτά τα ξέρουμε», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στη λειτουργία επισημαίνοντας ότι είναι άλλο μια οικογενειακή ταβέρνα κι άλλο τα μπουζούκια. «Όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι πάρα πολύ καλά, τότε μπορούμε να σκεφτούμε και για επιπλέον δραστηριότητες», επισήμανε.  

Όπως εξήγησε «δεν πρέπει να πάμε σε επαναλαμβανόμενα lockdown, γιατί τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί αρκετά και θα λειτουργούμε με αυστηρά μέτρα. Κάθε μέτρο, το οποίο είναι αυστηρό και δύσκολο χρειάζεται έναν χρόνο αφομοίωσης. Αυτό χτίζει τη συμμόρφωση. Η αναμονή ότι τα μέτρα θα αφομοιωθούν από την επόμενη μέρα, δεν είναι ρεαλιστική». 

Πρόσθεσε ότι αν εάν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και ο αριθμός είναι γύρω στα 500 κρούσματα, είναι διαχειρίσιμο και βιώσιμο να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα. «Μην περιμένουμε ότι δε θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πεθαίνουν ή δε θα ζορίζεται λίγο το σύστημα υγείας. Αυτό που πρέπει να δώσουμε ως κίνητρο είναι ότι έρχονται λύσεις πιο σταθερές, όπως το εμβόλιο, επομένως δε μιλάμε για κάτι που είναι επ' αόριστον, είναι κάτι για τους επόμενους 3-4 μήνες, οπότε θα αρχίσει να μειώνεται πολύ σοβαρά η πίεση στο σύστημα υγείας λόγω του εμβολίου». 

«Φαίνεται ότι έχει αρχίσει και ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης», είπε από την πλευρά του ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, προειδοποιώντας όμως ότι, «οι θάνατοι κι οι διασωληνώσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και όσον αφορά στο ενδεχόμενο της άρσης και επιβολής lockdown, είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να προβλέψει εύκολα το ενδεχόμενο του ‘ακορντεόν’, εξαρτάται από τη συμπεριφορά της δική μας και του ιού», τόνισε πάντως ότι, «είναι ένα σενάριο».

Σχετικά με την άρση των μέτρων του lockdown τόνισε ότι θα «φανεί» μετά το Σαββατοκύριακο και οι αποφάσεις είναι πιθανό να ληφθούν στις αρχές της άλλης εβδομάδας.

Ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, είπε πως «θα περιμένουμε μέχρι τις 30 του μήνα να δούμε τι θα γίνει με τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά πιστεύω ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα για να παγιωθεί η κατάσταση». 

Αναφορικά με το αν μπορούμε να περιμένουμε στην Ελλάδα το εμβόλιο πριν τα Χριστούγεννα, ο ίδιος είπε ότι «Το πότε θα εμβολιαστούμε δεν είναι σίγουρο ακόμα, είναι δεδομένο ότι υπάρχουν εμβόλια και ότι η αποτελεσματικότητά τους είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περιμέναμε. Σίγουρα θα υπάρχει προμήθεια εμβολίων από την ΕΕ μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη, πιστεύω. Αρχές του χρόνου, και αν δεν έχουμε εκπλήξεις, γιατί πολλά γίνονται με τα εμβόλια και πρέπει να τελειώσουν οι μελέτες και να βγουν τα δημοσιευμένα αποτελέσματα, πιστεύω ότι θα μπορεί να εμβολιαστεί το προσωπικό των νοσοκομείων. Υπάρχει ασφάλεια, μην ανησυχείτε, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Εξάλλου υπάρχει ομάδα στην ΕΕ που ανασκοπεί καθημερινά τα αποτελέσματα και τα πιθανά συμβάντα που μπορεί να προκύψουν. Αν εξαιρέσει κανείς την ταχύτητα παραγωγής, υπάρχει η ασφάλεια που προβλέπεται σε κάθε τέτοια περίπτωση». 

Στ. Πέτσας: Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για το lockdown

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως οι τελικές αποφάσεις για το lockdown θα ληφθούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας «ώστε όλοι να γνωρίζουν πώς θα προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους μετά τις 30 Νοεμβρίου».

«Περιμένουμε να γίνει, μια επιπέδωση της καμπύλης σε σχέση με τα κρούσματα της αντίστοιχης ημέρας της προηγούμενης εβδομάδας. Περιμένουμε αυτό να διατηρηθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και σιγά-σιγά να πέφτουμε σε αριθμό κρουσμάτων και να προσεγγίζουμε επίπεδα, τα οποία θα μας επιτρέψουν σιγά-σιγά να ξανανοίξουμε. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση Παρασκευή και Δευτέρα και αν χρειαστεί να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας, αυτό θα κάνουμε. Θυμίζω ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει και τον Μάιο. Είχαμε ανοίξει σε τρεις φάσεις, 4 Μαΐου, 11 Μαΐου και 18 Μαΐου. Είναι πιθανό να γίνει και αυτό. Αλλά τις οριστικές αποφάσεις μας, θα τις πάρουμε τέλος αυτής της εβδομάδας, αρχές της επόμενης, με βάση την εκτίμηση και των ειδικών», είπε. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη αύξηση στα πνευμονολογικά και παθολογικά ιατρεία των νοσοκομείων

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι η αναμονή των ασθενών για εξέταση στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τις 8 ώρες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα 12 μέτρα του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα, τι συνιστά

Aναμένεται ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκρινιστεί τις θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών, οι οποίοι είτε έχουν συμπτώματα, είτε έχουν βγει θετικοί στο τεστ.
covid-19-metallaxi-koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aυξημένος κατά πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων covid - 19 στη χώρα μας

Σύμφωνα με ειδικούς, η κορύφωση της εξάπλωσης της Covid-19 για τον φετινό χειμώνα αναμένεται μετά τα Φώτα, καθώς τότε θα προστεθούν και όσοι κόλλησαν κατά την Πρωτοχρονιά και την νυχτερινή διασκέδαση των ημερών.