ΓΔ: 1418.78 0.08% Τζίρος: 14.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:37:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
geothermia-energeia-ypourgeio perivallontos kai energeias
Φώτο: Shutterstock

Νέο κανονιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της γεωθερμίας

Η ανάπτυξη και αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις σε διάφορους παραγωγικούς τομείς με σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης στην Περιφέρεια σημείωσε η κ. Σδούκου.

Σηματοδοτώντας την βούλησή του να θέσει σε στέρεες βάσεις την ανάπτυξη της γεωθερμίας στην Ελλάδα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση τα σχέδια δυο Υπουργικών Αποφάσεων που θα αποτελέσουν τη βάση για το ρυθμιστικό πλαίσιο του εν λόγω κλάδου. Τα κείμενα αφορούν:

α) Στο κανονιστικό πλαίσιο με το οποίο καθορίζονται οι διαδικασίες και οι όροι μίσθωσης για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης/διαχείρισης γεωθερμικού δυναμικού σε πεδία εθνικού ενδιαφέροντος και μη χαρακτηρισμένους χώρους

β) Στο νέο Κανονισμό Γεωθερμικών Εργασιών ο οποίος θέτει το πλαίσιο της ασφαλούς λειτουργίας τους

Οι δυο αποφάσεις έρχονται να εξειδικεύσουν τις ρυθμίσεις του Ν. 4602/2019 για την «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας». Συντάχθηκαν από Ομάδα Εργασίας απαρτιζόμενη από υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΝ, φορείς και εμπειρογνώμονες εξειδικευμένους στο αντικείμενο της γεωθερμίας. Τα κείμενα ενσωματώνουν καινοτόμες ρυθμίσεις που αφορούν –μεταξύ άλλων- στη  βελτίωση των όρων ανάπτυξης, έρευνας και ορθολογικής εκμετάλλευσης γεωθερμικών πεδίων, τη διασφάλιση της ασφάλειας εργαζομένων, και περιοίκων και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των συμβαλλομένων μερών.   Επιπροσθέτως, έχουν λάβει υπόψη θέσεις φορέων όπως το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) κ.α.

Η διάρκεια της διαβούλευσης ορίστηκε στις 10 ημέρες από την δημοσίευσή τους στην ιστοσελίδα (https://ypen.gov.gr/category/dimosia-diavoulefsi/). 

Όπως δήλωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, «Η γεωθερμία είναι η πιο παραμελημένη Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας στην Ελλάδα, παρά το πλούσιο δυναμικό της. Η ανάπτυξη και αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις σε διάφορους παραγωγικούς τομείς με σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης στην Περιφέρεια. Ελπίζουμε ότι τα κείμενα που θέτουμε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση θα αποτελέσουν τα θεμέλια για την επανεκκίνηση στην εκμετάλλευση της γεωθερμίας, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τον μετασχηματισμό του ενεργειακού της μείγματος αλλά και την ενεργειακή της αυτονομία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

exoikonomo-anakainisi-ypen
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για τη δράση «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για Νέους»

Το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας τουλάχιστον 30%. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιοι θα μπουν πρώτοι στην πλατφόρμα για το «Αλλάζω Θερμοσίφωνα»

Όπως αναφέρει το υπουργείο, τουλάχιστον 120.000 ελληνικά νοικοκυριά που θα επωφεληθούν άμεσα, θα μπορούν να λάβουν επιδότηση για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους ηλιακούς θερμοσίφωνες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντάσσονται 105.000 νέοι επιλαχόντες στο «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»

Σημειώνεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος, έχει σχεδόν διπλασιαστεί, με τους συνολικούς πόρους να αγγίζουν τα 287 εκατ. ευρώ. Οι νέοι ωφελούμενοι ειδοποιούνται με προσωπικό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα.