ΓΔ: 827.06 0.25% Τζίρος: 49.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εργατικά χέρια από όλη την Ελλάδα στην Κρήτη για μάζεμα ελιάς

Αυξημένο κατά 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια παρουσιάζει το ενδιαφέρον για εργασία στην Κρήτη για το μάζεμα της ελιάς. Δεν χάνουν το επίδομα ανεργίας όσοι είχαν έως και 70 ημερομίσθια σε αγροτικές εργασίες.

Δεκάδες είναι οι ενδιαφερόμενοι από όλη την Ελλάδα που σπεύδουν να λάβουν πληροφορίες ή ακόμη και να ενταχθούν στις λίστες του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, για ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα, στη διάρκεια της συγκομιδής ελαιοκάρπου.

Τα διαθέσιμα εργατικά χέρια έχουν αυξηθεί κατά ένα ποσοστό που φτάνει φέτος το 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, ξεκαθαρίζοντας ότι σε ένα πολύ μεγάλο μέρος, εργασία ως εργατικό δυναμικό για τη συλλογή ελαιόκαρπου αναζητούν Έλληνες άνεργοι.

«Κάθε χρόνο διαμορφώνουμε αυτές τις λίστες για να βοηθήσουμε και τους παραγωγούς που αναζητούν εργατικά χέρια, αναγνωρίζοντας ότι αυτό αποδεικνύεται σημαντικό και για ανθρώπους που επιθυμούν να εργαστούν γι’ αυτό το διάστημα και ίσως δεν έχουν τον τρόπο να έρθουν σε επαφή με τους παραγωγούς που χρειάζονται βοήθεια για τις αγροτικές τους εργασίες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέλιος Βοργιάς που διευκρίνισε ότι το ενδιαφέρον εξακολουθεί να είναι έντονο από περιοχές εκτός Κρήτης.

«Μας παίρνουν τηλέφωνα από όλη την Ελλάδα. Έχουμε κλήσεις από το Μεσολόγγι, τη Λιβαδειά, το Λουτράκι, τη Σαλαμίνα, ενώ ήδη έχουν μετακινηθεί και εργάζονται στα χωράφια, άνθρωποι που εκδήλωσαν νωρίτερα το ενδιαφέρον τους».

Ο κ. Βοργιάς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξήγησε ότι στο εξής, οι άνεργοι που θα κάνουν έως και 70 ημερομίσθια σε αγροτικές εργασίες, δεν θα χάνουν το επίδομά τους. Αυτό αναφέρει η εγκύκλιος (ΑΠ 7295 30/11/20) του ΟΑΕΔ, για την εφαρμογή του ν. 4691 της 09.06.2020 που εστάλη στα τέλη Νοεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, επί της ουσίας, δικαιώνει έστω και καθυστερημένα, ένα πάγιο αίτημα που είχε διατυπωθεί.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού που πραγματοποίησαν έως και 70 ημερομίσθια ανά δωδεκάμηνο, μπορούν με αίτησή τους προς τον ΟΑΕΔ να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο εργασίας αφαιρουμένου του ως άνω χρόνου εργασίας τους και κάθε χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν ήταν άνεργοι και η ως άνω απασχόληση, εφόσον πραγματοποιείται σε αγροτικές εργασίες, δεν αποτελεί λόγο διακοπής της καταβολής της επιδότησης ανεργίας στους δικαιούχους αυτής».

«Είναι σίγουρο ότι το ενδιαφέρον θα εμφανίσει αύξηση. Αν σκεφτεί κανείς στην Κρήτη πόσοι είναι οι εποχιακά άνεργοι και πόσοι από αυτούς προκειμένου να μη χάσουν το επίδομά τους, δεν πήγαιναν αν και είχαν ανάγκη την εργασία, θα καταλάβει πόσο σημαντικό θα είναι αυτό και για τους ίδιους αλλά και για τους παραγωγούς που δεν θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης εργατών. Είναι σημαντικό αν και νομίζουμε ότι καθυστέρησε δραματικά να υλοποιηθεί ως αίτημα» συμπλήρωσε ο κ. Βοργιάς.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tιμώμενη γαστρονομική Περιφέρεια η Κρήτη σε ελληνογαλλικό Workshop

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα μέσω ειδικής επαγγελματικής πλατφόρμας, να δημιουργήσουν το εξατομικευμένο προφίλ της επιχείρησής τους, μέσω του οποίου θα παρουσιάσουν, θα προβάλουν και θα προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
melissokomia-agrotes
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρηματοδότηση 11 ερευνητικών προγραμμάτων σε μελισσοκομία – σηροτροφία

Στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας και της εμπορίας μελιού και άλλων μελισσοκομικών προϊόντων και η καταπολέμηση ασθενειών και εχθρών της μέλισσας» ανέφερε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φ. Αραμπατζή.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημιουργείται πάρκο 60 στρεμμάτων στο Ηράκλειο Κρήτης

Το Πάρκο Ερυθραίας αποτελεί μεγάλο στόχο, καθώς θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες του Ηρακλείου να απολαμβάνουν το πράσινο, σε μια ζώνη που επειδή είναι από τις τελευταίες που εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης, δεν διαθέτει κοινόχρηστους χώρους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πιο γρήγορες οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ με τη βοήθεια της τεχνολογίας

«Το τρίπτυχο "αμεσότητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη" διασφαλίζεται πλέον στο μέγιστο δυνατό βαθμό με την Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.