ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2021 θα μπορούν οι ασφαλισμένοι να υποβάλλουν αίτηση σε ποια κατηγορία θέλουν να ενταχθούν για το νέο έτος και να καθοριστούν οι εισφορές τους.

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα, στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2021, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτσης.

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το 2021. Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δε θα υποβάλλουν αίτηση – δήλωση θα παραμείνουν, για το έτος 2021, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης – δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έως την 31/1/2021.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης: «ανοίγουμε σήμερα την ηλεκτρονική πλατφόρμα του e- ΕΦΚΑ ώστε να μπορέσουν όλοι οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία κύριας, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής που επιθυμούν για το νέο έτος. Πλέον, με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχουν τελειώσει τα πρόσθετα βάρη του νόμου ΣΥΡΙΖΑ που υποχρέωνε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες να πληρώνουν υπέρογκες εισφορές βάσει του τζίρου τους. Δημιουργήσαμε ένα απλό, αποτελεσματικό και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα για τις παραπάνω κατηγορίες που βοηθάει έμπρακτα την ανάπτυξη και την παραγωγή και παράλληλα τονώνει τα έσοδα του e-ΕΦΚΑ».  

Νωρίτερα σήμερα, απαντώντας για το πρόβλημα με τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις συντάξεων, ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι μέσα στο '21 να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες συντάξεις και το θέμα να διευθετηθεί, και σημείωσε ότι στο τέλος του Δεκεμβρίου αυτής της χρονιάς, συνολικά θα έχουν ολοκληρωθεί 160.000 συντάξεις που εκκρεμούσαν, αυξημένες κατά πολύ από τις 113.000 που διεκπεραιώθηκαν το 2019 και παρά τα προβλήματα, που έχει προκαλέσει η πανδημία στη λειτουργία των υπηρεσιών. Επισήμανε επίσης ότι τον Δεκέμβριο του ΄21, θα έχει ολοκληρωθεί και η ψηφιακή σύνταξη «ΑΤΛΑΣ» που σημαίνει ότι το 85% νέων συντάξεων θα βγαίνει σε λίγα δευτερόλεπτα.

Για το θέμα που έχει προκύψει με το έκτακτο επίδομα στους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Βρούτσης είπε ότι υπάρχει πρόβλεψη να δοθεί και πως οι τελικές αποφάσεις για το ύψος του βοηθήματος αυτού θα ληφθούν εντός των επόμενων δύο ημερών και αφού κατατεθούν το υπουργείο οι προτάσεις εννέα επιστημονικών φορέων, που εκπροσωπούν τους αντίστοιχους κλάδους.

Για το πρόγραμμα Συνεργασία ανέφερε ότι υπήρχε μια μικρή καθυστέρηση καθώς διαπιστώθηκαν μισθοδοσίες που έφταναν και τις 70 και 80 χιλιάδες το μήνα, οι οποίες ωστόσο διεκόπησαν. Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε, ότι το υπουργείο έφερε στη Βουλή νομοθεσία που βάζει οροφή 6.500 ευρώ στο μηνιαίο μισθό.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

e-EFKA-tropologia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ΕΦΚΑ επιστρέφει εισφορές σε 12.476 ασφαλισμένους, ποιοι έμειναν εκτός

Όπως ανέφερε η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, δεν αποδόθηκαν πιστωτικά υπόλοιπα ύψους 111.907,93 ευρώ σε 480 ασφαλισμένους λόγω συμπληρωμένου μη έγκυρου ΙΒΑΝ και σε 4.216 ασφαλισμένους δεν αποδόθηκαν 1.829.746,23 ευρώ, λόγω μη συμπληρωμένου ΙΒΑΝ.
ypologistis-ergasia-matia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας

Οι γυναίκες εργαζόμενες τα βράδια βρέθηκαν να είναι πιο επιρρεπείς από ό,τι οι άνδρες στον κίνδυνο αρρυθμίας της καρδιάς. Ο κίνδυνος για τις πρώτες είναι αυξημένος έως κατά 64% σε σχέση με όσες δουλεύουν μόνο τη μέρα.