ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Νέο e-mail από την έρευνα στην Folli Follie με αναφορά στο μέγαρο Μαξίμου

Η PwC κάνει χρήση μηνύματος, με ημερομηνία 9 Μαΐου 2018, στο οποίο γίνεται αναφορά στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού το οποίο έχει δώσει οδηγία ώστε να βοηθηθεί η FFG έναντι των ελέγχων της Επ. Κεφαλαιαγοράς.

Στοιχεία στα οποία γίνεται αναφορά σε «οδηγία από το Μαξίμου» για συνδρομή στη Folli Follie τον Μάιο του 2018, περιλαμβάνονται στην έκθεση της Price Watershouse Coopers που μελετάει ο Εισαγγελέας. 

Σήμερα απολογούνται στην ανακρίτρια της υπόθεσης οι προσωρινά κρατούμενοι για το σκάνδαλο, Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος καθώς και Καίτη Κουτσολιούτου, σύζυγος του ιδρυτή του Ομίλου, η οποία είναι ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Η κλήση σε συμπληρωματικές απολογίες για σήμερα, που δεν σχετίζεται με την έκθεση της PwC, αφορά συγκεκριμένες επιπλέον πράξεις που καταλογίζονται στους κατηγορούμενους.

Την ίδια ώρα που τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου προσέρχονται ενώπιον της ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση για συμπληρωματικές απολογίες για επιμέρους πράξεις χειραγώγησης μετοχών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, έρχονται στο φως στοιχεία από την έκθεση του ελεγκτικού οίκου.

Στην έκθεση φαίνεται να περιλαμβάνονται, σε ηλεκτρονική αλληλογραφία, αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό και την φερόμενη βούληση της τότε κυβέρνησης να στηριχθεί ο Όμιλος Folli Follie που καταγγέλονταν για σοβαρότατα αδικήματα σε βάρος επενδυτών.

Συγκεκριμένα η PwC κάνει χρήση μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με ημερομηνία 9 Μαΐου 2018, αποστολέα τον διευθυντή Ασφάλειας του Ομίλου και παραλήπτη τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο στο οποίο γίνεται αναφορά στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού το οποίο κατά τον συντάκτη έχει δώσει οδηγία ώστε να βοηθηθεί η FFG έναντι των ελέγχων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η ελεγκτική εταιρία τονίζει στην έκθεση της πως τα στοιχεία που επικαλείται εγείρουν υποψίες για ενδεχόμενη άσκηση πολιτικής επιρροής στην διαχείριση του οικονομικού σκανδάλου ωστόσο τονίζει πως δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί, εάν τα γεγονότα που περιγράφονται έλαβαν χώρα ή εάν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο υπάλληλος της εταιρείας αναφέρει πως πραγματοποιήθηκαν.

Η επίμαχη ηλεκτρονική επιστολή, που θα αξιολογηθεί από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, αναφέρει μεταξύ άλλων «Κύριε Τζώρτζη, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα σημερινά αποτελέσματα της κινητοποίησης μας. Η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουνε τον Όμιλο. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου. Ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός». 

Κατά τον υπάλληλο του Ομίλου, όπως αναφέρει στο επίμαχο κείμενο, συγκεκριμένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την «οδηγία από ψηλά», ενώ ενημερώθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ελεγκτικής Αρχής του ΧΑΑ.

Να σημειωθεί πως η υπόθεση της FFG ουσιαστικά ξεκίνησε στις 4 Μαΐου 2018 οπότε και δημοσιοποιήθηκε το περίφημο report του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Quintessential Capital Management (QCM) στο οποίο αναφέρονταν πως οικονομικά στοιχεία της Folli Follie Group πιθανόν δεν ήταν ακριβή. Στις 7 Μαΐου 2018 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε καλέσει την εταιρία κοσμημάτων να αναθέσει σε ανεξάρτητη διεθνή ελεγκτική εταιρία οικονομικό έλεγχο. 

Σήμερα, σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία αναφέρει: «Ο ΣYΡΙΖΑ συνεχίζει να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα. Ας αφήσει τα πολλά λόγια και ας δώσει απαντήσεις για τα στελέχη του που εμφανίζονται ως “υποστηρικτές” προφυλακισμένων επιχειρηματιών, οι οποίοι “υπερέβαλαν εαυτόν για τον όμιλο”, για “τα κονδύλια” που θα κάλυπταν τις “ανάγκες” τους, για τις “παρεμβάσεις” στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τις καθυστερήσεις, την “ευνοϊκή μεταχείριση” και την “κατάθεση” τροπολογιών στην εταιρεία πριν κατατεθούν στη Βουλή. Κι όλα αυτά φυσικά “δένουν” με το γεγονός ότι ως κυβέρνηση, “έπαιζαν καθυστέρηση” όταν ήδη είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο, κάνοντας πλάτες στους επιχειρηματίες.     

Όσο δεν απαντούν επιβεβαιώνουν πως τα νταραβέρια με υπόδικους επιχειρηματίες και όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το σκάνδαλο Folli Follie, είναι κομμάτι των δραστηριοτήτων του “μαγαζιού” ή ένα ακόμα “outsourcing”...».

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τόνιζε ότι «η ΝΔ έσπευσε χθες να υιοθετήσει συκοφαντικούς και αβάσιμους ισχυρισμούς για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις ξεκάθαρες απαντήσεις όλων και την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη», και «σε αντίθεση με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αν κάποιος δεν έχει ακόμη απαντήσει, είναι η ίδια η ΝΔ».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η ΝΔ έσπευσε χθες να υιοθετήσει συκοφαντικούς και αβάσιμους ισχυρισμούς για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις ξεκάθαρες απαντήσεις όλων και την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη.

Σε αντίθεση όμως με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αν κάποιος δεν έχει ακόμη απαντήσει, είναι η ίδια η ΝΔ. Αφού λοιπόν κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ψήφισε και η ίδια το 2018 την επίμαχη και δήθεν σκανδαλώδη τροπολογία; Ήταν και ο κος Μητσοτάκης στο "νταραβερι";

Και ακόμη χειρότερα για ποιο λόγο το Μάιο του 2020, ως κυβέρνηση, στην κύρωση της ΠΝΠ προέβλεψε ακριβώς την ίδια παράταση για το καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών, που προέβλεπε η τροπολογία του 2018; Η ΝΔ για άλλη μια φορά πήγε για μαλλί και θα βγει κουρεμένη.

Ας έχει όμως κατά νου ο κος Μητσοτάκης, ότι όσους αντιπερισπασμούς και να μεθοδεύσει, δε μπορεί να κρύψει τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η παταγώδης αποτυχία του στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας. Δυστυχώς, οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα του κ. Μητσοτάκη κάθε μέρα». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μήνυση τριών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Ν. Σάκκου της Folli Follie

Αλέξανδρος Φλαμπουράρης, Αλέξης Χαρίτσης και Σταύρος Αραχωβίτης, κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά του στελέχους της Folli Follie και κατά παντός υπευθύνου για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του Μετρό

Από την Δευτέρα 22/4 που ο σταθμός «Νίκαια» της γραμμής 3 θα λειτουργήσει και πάλι κανονικά, οι επιβάτες θα χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό που υπήρχε ήδη (επικυρωτικά και αυτόματα μηχανήματα πώλησης), εγκατεστημένο σε νέες θέσεις.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρώτη καταδίκη για το Μάτι, δύο χρόνια στον τότε διοικητή Συντονιστικού

Το τριμελές πλημμελειοδικείο καταδίκασε σήμερα τον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Ιωάννη Φωστιέρη, σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή για την κατηγορία της κατάθεσης ψευδών στοιχείων στις εισαγγελικές αρχές.