ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Θα υπάρχει απόδειξη εμβολιασμού, πώς θα οριστούν τα ραντεβού

Εάν δεν εξυπηρετεί τον πολίτη το ραντεβού που θα έχει οριστεί αυτομάτως, θα μπορεί να γίνει αλλαγή του ραντεβού. Έκκληση προς όλους να μην «χάνουν» τα ραντεβού, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εμβολίων, που έχουν ήδη αποψυχθεί.

«Είμαστε στην αρχή του τέλους για να υπερβούμε όλοι μαζί την πανδημία», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο όποιος εμβολιάστηκε σήμερα στον Ευαγγελισμό, τονίζοντας ότι είναι «νίκη της επιστήμης το εμβόλιο η δημιουργία πολλαπλών εμβολίων σε χρονικό διάστημα ρεκόρ». 

Διευκρίνισε ότι θα υπάρχει σίγουρα απόδειξη εμβολιασμού, αλλά το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε επίπεδο Ένωσης, γιατί εμπλέκονται οι ευρωπαϊκές αρχές και το GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ). 

Αποσαφήνισε ότι στην πρώτη φάση το εμβόλιο γίνεται σε υγειονομικούς, προνοιακές δομές γηροκομεία, γιατί είναι στοχευμένη φάση. Η δεύτερη, που είναι μια πολύ μεγάλη φάση, γίνεται με μικρά βήματα, και αφορά αρχικά τους πολίτες άνω των 60 ετών η άνω των 18 ετών με συγκεκριμένα νοσήματα. 

«Η διαδικασία είναι στοχευμένη, πηγαίνουμε εμείς, ενώ στη δεύτερη φάση οι πολίτες κλείνουν τα ραντεβού. Δεν θα πατηθεί κουμπί κι όλοι άνω των 60 θα κάνουν το εμβόλιο... Η δεύτερη φάση θα πηγαίνει κλιμακωτά πχ. Η επιτροπή εμβολιασμού μπορεί να πει τώρα ξεκινάμε με τους άνω των 85. Συνολικά όλη η δεύτερη φάση αφορά τους άνω των 60, και όσους έχουν συγκεκριμένα νοσήματα», ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

«Η δεύτερη φάση άφορα τον μήνα Φεβρουάριο, αλλά υπάρχουν κι άλλες μεταβλητές, δηλαδή τα εμβόλια. Αναμένουμε κι αλλά πέντε εμβόλια πέραν της Pfizer» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι Μάιο με Ιούνιο αρχίζει ο εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 18 ετών

«Εξ αρχής θα κλείνεις δύο ραντεβού και για τις δύο δόσεις, υπάρχει πλατφόρμα στο embolio.gov.gr ενώ επιστρατεύονται και τα φαρμακεία για να κλείνουν ραντεβού όσοι δεν μπορούν με άλλο τρόπο» σημείωσε. «Στα φαρμακεία θα κλείνεις ραντεβού, δεν θα κάνεις εμβόλιο», εξήγησε. 

Παράλληλα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, είπε στον ΑΝΤ1 ότι το κράτος γνωρίζει το ΑΜΚΑ όλων των πολιτών, όπου αποτυπώνεται η ηλικία κάθε πολίτη και από εκεί μπορούν να ομαδοποιηθούν κατηγορίες πολιτών.

Προσέθεσε ότι συνδυάζοντας την ηλικία με στοιχεία για την διεύθυνση του κάθε πολίτη που αναγράφεται στη φορολογική δήλωση και προσδιορίζεται ο τόπος όπου θα γίνει ο εμβολιασμός και ορίζεται το ραντεβού. Σε περίπτωση που έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση, θα ενημερωθεί κάθε πολίτης με sms για το ραντεβού του. Σε κάθε περίπτωση, καθένας θα μπορεί να βρίσκει το προκαθορισμένο ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας emvolio.gov.gr απευθείας ή μέσω του φαρμακείου της γειτονιάς τους ή μέσω του ΚΕΠ. Όπως εξήγησε, το ίδιο θα ισχύσει και με την επόμενη ηλικιακή ομάδα προς εμβολιασμό, 70 ετών και πάνω.

Συμπλήρωσε σε ότι αφορά τις ευπαθείς ομάδες, ότι υπάρχουν μητρώα ασθενών πχ. για καρδιοπαθείς, μεταμοσχευμένους, πάσχοντες από ΧΑΠ κτλ. που θα αξιοποιηθούν για να εντοπιστούν όσοι πρέπει κατά προτεραιότητα να εμβολιαστούν. Τόνισε ότι το ίδιο θα ισχύσει και για όσους πάσχουν από άλλα νοσήματα, λέγοντας ότι ο εντοπισμός αυτών των πολιτών, θα γίνει μέσω των φαρμάκων που έχουν συνταγογραφηθεί σε καθέναν ανάλογα με την πάθηση του και συνοδεύονται από σχετικούς κωδικούς, μέσω ομαδοποίησης και ψηφιακής διασταύρωσης δεδομένων.

Όπως είπε ο κ. Ζαριφόπουλος, από την στιγμή που θα οριστεί το ραντεβού, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τον πολίτη και εκείνος να φροντίσει να μην το χάσει. Εάν δεν εξυπηρετεί τον πολίτη το ραντεβού που θα έχει οριστεί αυτομάτως, θα μπορεί είτε μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov,gr ή μέσω του φαρμακείου τους ή μέσω του ΚΕΠ να γίνει αλλαγή του ραντεβού.

Τέλος, έκανε έκκληση προς όλους να μην «χάνουν» τα ραντεβού, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των ευπαθών εμβολίων, τα οποία θα έχουν ήδη αποψυχθεί, ενώ είπε ότι θα δοθεί σχετική βεβαίωση σε όλους όσοι θα εμβολιαστούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα 6,8 εκατ. πρώτης δόσης και δεύτερης δόσης έφτασαν οι εμβολιασμοί

Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι για παροχή προνομίων όσων έχουν εμβολιαστεί κι έχουν εκδώσει το ψηφιακό πιστοποιητικό ότι πρέπει αρχικά να έχει ολοκληρωθεί η εμβολιαστική κι η νομοθετική διαδικασία.