ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Προτεραιότητα σε Γυμνάσια και Λύκεια, «φρένο» σε άλλες δραστηριότητες

Δεν παρατηρήθηκε ουσιαστική επιβάρυνση μετά την επιστροφή των μαθητών στα δημοτικά σχολεία. Πιθανότερη ημερομηνία για την έναρξη των μαθημάτων η 1η Φεβρουαρίου.

Στη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή, όπου θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα τεθεί το άνοιγμα των Γυμνασίων και κυρίως Λυκείων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, πιθανότερη ημερομηνία για την έναρξη των μαθημάτων πρέπει να θεωρείται η 1η Φεβρουαρίου, καθώς όπως αναφέρουν ειδικοί μέχρι τότε θα έχει συγκεντρωθεί ένα πλήθος δεδομένων από το επιδημιολογικό αποτύπωμα της επανέναρξης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, που θα δίνει μια πρώτη εικόνα ως προς την επίδρασή τους στην εξέλιξη της πανδημίας.

Εξάλλου, τις προτεραιότητες της κυβέρνησης σχετικά με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων ξεκαθάρισε εχθές από την Βουλή ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως το επόμενο βήμα αφορά το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων και βάζοντας «φρένο» στις συζητήσεις περί ανοίγματος των χιονοδρομικών κέντρων και απελευθέρωσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό. 

Επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων, «άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, επεσήμανε ότι για εκείνον προτεραιότητα είναι το άνοιγμα γυμνάσιων - λυκείων.

«Έπρεπε να ανοίξει κάτι οπωσδήποτε όμως πρέπει να γίνει με σειρά προτεραιοτήτων», σημείωσε. «Με απογοητεύει ότι άνοιξαν άλλες δραστηριότητες όπως η εκκλησία πριν από τα σχολεία» επεσήμανε και υπογράμμισε ότι είναι τραγικό λάθος να μιλάμε για σκι αντί για σχολεία. 

Όπως ανέφερε ο ίδιος, «δεν νομίζω ότι αυτή την στιγμή έχουμε κάτι να ανησυχούμε συγκεκριμένα αλλά πρέπει να ανησυχούμε γενικότερα για το γεγονός ότι υπάρχουν εμβολιασμοί σε περίοδο που έχουμε πολλά κρούσματα. Επομένως πρέπει να φτιαχτούν και να συνεχιστούν προγράμματα παρακολούθησης αυτών των μεταλλάξεων, όχι μόνο αυτών που ξέρουμε αλλά και καινούργιων παγκόσμια ώστε να προλάβουμε πιθανότητα εάν εμφανιστεί ένα τέτοιο στέλεχος σε σχέση με τα εμβόλια να μπορούμε να το περιορίσουμε γρηγορότερα». 

Πλησιάζει η περίοδος που θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, τόνισε από την πλευρά του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και υπογραμμίζοντας ότι δεν παρατηρήθηκε ουσιαστική επιβάρυνση μετά την επιστροφή των μαθητών στα δημοτικά σχολεία.

Παράλληλα, επεσήμανε πως «έχουμε μεγάλο θέμα στα Πανεπιστήμια», όπου σε ορισμένες σχολές δεν μπορεί να αντικατασταθεί η δια ζώσης διδασκαλία με τηλεκπαίδευση. Εκτίμησε, πάντως, πως «το εαρινό εξάμηνο θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί, έστω και με παρατάσεις εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων μέσα στο καλοκαίρι».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα 12 μέτρα του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα, τι συνιστά

Aναμένεται ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκρινιστεί τις θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών, οι οποίοι είτε έχουν συμπτώματα, είτε έχουν βγει θετικοί στο τεστ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς σελφ τεστ, αλλά με μάσκες άνοιξαν σήμερα τα σχολεία

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (σελφ-τεστ) θα διενεργούνται από μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς μόνο σε περίπτωση επαφής με κρούσμα. Τι ισχύει για τους μη εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
self test
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από αύριο η διάθεση self-test για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς

Μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εισέρχονται στις σχολικές τάξεις έχοντας υποβληθεί σε έναν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο εβδομαδιαίως, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.