ΓΔ: 860.03 -1.76% Τζίρος: 47.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:17:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Ελληνική Αστυνομία

Γερμανικά ΜΜΕ: Παντού αστυνομικοί, πουθενά γιατροί στην Ελλάδα

Η εφημερίδα Der Freitag σημειώνει ότι η Ελλάδα απέχει κατά πολύ από τις 3.500 κλίνες ΜΕΘ που θα έπρεπε να διαθέτει σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ ενώ παράλληλα αυξάνονται οι δαπάνες για την αστυνομία και τους εξοπλισμούς.

Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα απασχόλησε τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης που άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης και του αντίκτυπου στην οικονομία της χώρας. «Και πριν την οικονομική κρίση το ελληνικό σύστημα υγείας ήταν προβληματικό. Η ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας από το 2010 έκανε ακόμα χειρότερη τη κατάσταση», γράφει η γερμανική εφημερίδα Der Freitag σε άρθρο με τίτλο «Παντού αστυνομικοί, πουθενά γιατροί» και σημειώνει ότι «η λιτότητα έπληξε πολλούς τομείς μεταξύ των οποίων και η υγεία. Οι μαζικές απολύσεις και η μείωση δαπανών την εποχή των μνημονίων περιορίζουν σήμερα την ευχέρεια κινήσεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας». 

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η Ελλάδα θα έπρεπε να διαθέτει σήμερα με τα διεθνή στάνταρ, ανεξάρτητα από τη πανδημία, 3.500 κλίνες εντατικής θεραπείας και διαθέτει, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις 1.200. «Ας σημειωθεί ότι δεν δημιουργήθηκαν νέες κλίνες στις εντατικές, αλλά απλά μετατράπηκαν υπάρχουσες συμβατικές κλίνες, οι οποίες λείπουν τώρα από αλλού. Η ελληνική κυβέρνηση μιλά για 2.000 προσλήψεις στο τομέα της υγείας, αποσιωπά ωστόσο ότι οι περισσότερες αφορούν παλαιότερους εργαζόμενους στο τομέα της Υγείας οι οποίοι είτε έλαβαν νέο συμβόλαιο, είτε το συμβόλαιό τους παρατάθηκε, είτε τους δόθηκε σύμβαση ορισμένου χρόνου. 

Αντί να ενισχυθεί το σύστημα υγείας, προσλαμβάνονται αστυνομικοί και αυξάνονται οι δαπάνες για εξοπλισμούς. Το Δεκέμβριο ανακοινώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ενίσχυσης των ελληνικών διωκτικών αρχών που προβλέπει την πρόσληψη τουλάχιστον 5.200 αστυνομικών και την αγορά νέου στόλου οχημάτων. Παράλληλα δημιουργείται νέα μονάδα 1.000 αστυνομικών για την ασφάλεια των πανεπιστημίων. Ας σημειωθεί ότι και πριν την ανακοίνωση ενίσχυσης της αστυνομίας, η Ελλάδα καταλάμβανε τη δεύτερη θέση στην ΕΕ στην αναλογία αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ταυτόχρονα διέθετε τους λιγότερους νοσηλευτές. Εκτός αυτού, εν καιρώ πανδημίας ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2021 που προβλέπει αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 30% στα 5,4 δις ευρώ και στον αντίποδα περικοπές στις δαπάνες για την υγεία κατά 572 εκατομμύρια ευρώ» σημειώνεται στο άρθρο. 

Θύμα της πανδημίας η εστίαση

Σε σχετικό άρθρο της Deutsche Welle αναφέρεται ότι «μέχρι πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα βρισκόταν σε τροχιά ανάπτυξης μέχρι που ήρθε η κρίση του κορονοϊού. Τις επιπτώσεις νοιώθουν στο πετσί τους ιδίως οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και εκφράζουν την ελπίδα να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία πριν ξεκινήσει η καλοκαιρινή περίοδος», γράφει η tagesschau.de σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Επιστροφή στην κρίση;». Η ιστοσελίδα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ξεκινά το ρεπορτάζ από το εστιατόριο Ψάριστον, του οποίου ο ιδιοκτήτης Βασίλης Ακρίβος, προσφέρει πλέον φαγητά σε πακέτο κι ας μην ταιριάζει αυτό σε εδέσματα υψηλής ποιότητας, όπως λέει προσθέτοντας ότι σχεδόν κανείς δεν θέλει να πληρώσει εξαιρετικής ποιότητας φαγητό και μετά να του το φέρνουν στο σπίτι». 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ