ΓΔ: 1422.03 0.31% Τζίρος: 355.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ξεκινάει η δημιουργία της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας Γυναικών

Στην Ελλάδα υπάρχουν 409 ενεργειακές κοινότητες και μόλις το 34% έχει μία γυναίκα μέλος στο ΔΣ ενώ το 42% των Ενεργειακών Κοινοτήτων δεν έχει γυναίκα μέλος.

Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Γυναικών Επιχειρηματιών Ελλάδας (ΣΕΓΕ) με τη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΗΛΕΚΤΡΑ Energy, επίσημο μέλος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενεργειακών Συνεταιρισμών (RESCOOP), για τη δημιουργία της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας Γυναικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΗΛΕΚΤΡΑ Energy εργάζεται για ένα βιώσιμο και συμμετοχικό ενεργειακό σύστημα στην Ελλάδα και τη νότια Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων συμβάλλει στη διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα και αυξάνει τις ευκαιρίες για συμμετοχή στην ενεργειακή μετάβαση μέσα από τη συλλογική διαχείριση κοινών πόρων.

Ποιες μπορούν να συμμετάσχουν στην ενεργειακή κοινότητα

Στην Ενεργειακή Κοινότητα του ΣΕΓΕ μπορούν να συμμετέχουν μέλη του συνδέσμου (είτε ως φυσικά, είτε ως νομικά πρόσωπα) με σκοπό να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας.

Στόχος της ενεργειακής κοινότητας θα είναι η ενίσχυση των ατομικών/οικογενειακών εισοδημάτων, της τοπικής επιχειρηματικότητας, της αλληλέγγυας οικονομίας με όρους ενεργειακής δημοκρατίας.

Γιατί να συμμετέχει κάποιος σε μια ενεργειακή κοινότητα

Ο πρόσφατος νόμος για τις Ενεργειακές Κοινότητες επιτρέπει σε πολίτες, επιχειρήσεις και δήμους να συνεργαστούν για να παράγουν και να εξοικονομούν ενέργεια σε τοπικό επίπεδο, καθώς και να αναπτύσσουν και άλλες σχετικές υπηρεσίες και προϊόντα. H δυνατότητα πρόσβασης σε τοπική, καθαρή και οικονομική ενέργεια και σχετικές υπηρεσίες, είναι πλέον εφικτή.

Οι ενεργειακές κοινότητες στη Ελλάδα

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Electra Energy Cooperative, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα SmartRue του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εκ μέρους του ελληνικού γραφείου της Greenpeace με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα, δημοσιεύθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

  • Στην Ελλάδα υπάρχουν 409 ενεργειακές κοινότητες, για τις 26 εκ των οποίων δεν βρέθηκαν πληροφορίες για την τοποθεσία τους και δεν θεωρούνται ενεργές.
  • Η ενέργεια που προτιμάται είναι η ηλιακή, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών να είναι το κύριο μέσο εισόδου στην αγορά της ενέργειας. Επίσης, η αποθήκευση ενέργειας, η αιολική ενέργεια και η βιομάζα είναι τεχνολογίες που επίσης ελκύουν κάποιες Ενεργειακές Κοινότητες.
  • Δεν υπάρχει ίση εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των Ενεργειακών Κοινοτήτων, καθώς το 93% αυτών έχουν λιγότερες από 2 γυναίκες στο Διοικητικό Συμβούλιό τους.
  • Το 34% έχει μία γυναίκα μέλος στο ΔΣ, ενώ μόλις το 17% έχει δύο.
  • Μόλις το 1% έχει 4 ή 5 γυναίκες στο ΔΣ.
  • Το 42% των Ενεργειακών Κοινοτήτων δεν έχει γυναίκα μέλος.

Αυτές οι πληροφορίες συλλέχθηκαν από 329 σε σύνολο 409 Ενεργειακών Κοινοτήτων. Οι ενδιαφερόμενοι για την Ενεργειακή Κοινότητα του ΣΕΓΕ μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με το σύνδεσμο μέσω τηλεφώνου στο 2310224440 και μέσω email στο [email protected]

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λύση στη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων θα δώσει η ηλιακή ενέργεια

Η ανάπτυξη των αυτοκινήτων με ηλιακή ενέργεια είναι ένα σημαντικό θέμα, που παίρνει ενδιαφέρουσες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια καθώς αναζητούνται λύσεις για την αυτονομία των οχημάτων.
electric cars-ilektrika-autokinita
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα έργα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη Λέσβο

Με χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών θα δημιουργηθούν τέσσερις σταθμοί φόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ θα υπάρξει και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών στο προσκήνιο απέναντι στον δύσκολο χειμώνα

Από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα είναι ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ακινήτων έχει κατασκευαστεί πριν από τη δεκαετία του 1980 με εντελώς διαφορετικές προδιαγραφές με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλες απώλειες ψύξης και θέρμανσης.