ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
melissokomia-agrotes
Φώτο: Shutterstock

Χρηματοδότηση 11 ερευνητικών προγραμμάτων σε μελισσοκομία – σηροτροφία

Στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας και της εμπορίας μελιού και άλλων μελισσοκομικών προϊόντων και η καταπολέμηση ασθενειών και εχθρών της μέλισσας» ανέφερε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φ. Αραμπατζή.

Υπεγράφη η Υπουργική απόφαση για τη χρηματοδότηση 11 ερευνητικών προγραμμάτων σε 7 Πανεπιστήμια και Επιστημονικά Ινστιτούτα στον τομέα της μελισσοκομίας και της σηροτροφίας από την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή.

«Η ενίσχυση της έρευνας και η διάχυση των αποτελεσμάτων της προς όφελος του πρωτογενούς τομέα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Με το πρόγραμμα που εγκρίναμε σήμερα, στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας και της εμπορίας μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων, η καταπολέμηση ασθενειών και εχθρών της μέλισσας καθώς και η γενικότερη βελτίωση της μελισσοκομικής πρακτικής» ανέφερε η κ. Αραμπατζή προσθέτοντας «αυτή η απόφαση αποτελεί έναν ακόμη κρίκο σε μια αλυσίδα πρωτοβουλιών, έργων και χρηματοδοτήσεων, όπως το Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο, η Μελισσοκομική Ταυτότητα και το Ελληνικό Σήμα, για την έμπρακτη στήριξη του επί σειρά ετών «ξεχασμένου» κλάδου της μελισσοκομίας, ο οποίος είναι για μας δυναμικός πυλώνας ανάπτυξης συνολικά του Αγροδιατροφικού Τομέα. Παράλληλα, εργαζόμαστε για την ανάδειξη και έμπρακτη στήριξη του κλάδου της σηροτροφίας, οι προοπτικές της οποίας είναι επίσης πολύ μεγάλες, συνολικά για την εθνική οικονομία και ειδικότερα την Θράκη».

Το μέγιστο ύψος της επιχορήγησης για το έτος 2021 ανέρχεται σε 128.821 ευρώ και για το έτος 2022 σε 123.973 ευρώ. Τα ερευνητικά επτά Πανεπιστήμια και Επιστημονικά Ινστιτούτα είναι, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, -το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, -το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (Τμήμα Γεωπονίας) και το Ινστιτούτο Βασικής Βιοιατρικής Έρευνας, Ερευνητικό Κέντρο Ιατρικών Επιστημών, «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».

Μεταξύ άλλων οι επιχορηγούμενες ερευνητικές αφορούν σε:

  • «Διερεύνηση της αποτελεσματικότητας νέων - εναλλακτικών μεθόδων πρόληψης - αντιμετώπισης ασθενειών, εχθρών και ιώσεων»,
  • «Χρήση καινοτομιών σε όλες τις φάσεις της πρωτογενούς παραγωγής, τυποποίησης, ταυτοποίησης και εμπορίας μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων»,
  • «Μελέτη των προδιαγραφών για την χωροταξική κατανομή και την τοποθέτηση μελισσιών, σε συσχέτιση με την επίδρασή τους στο περιβάλλον και στην γεωργική παραγωγή»,
  • «Καταγραφή, χαρτογράφηση αξιολόγηση και διαχείριση της μελισσοκομικής χλωρίδας περιοχών της Χώρας»,
  • «Διάσωση, βελτίωση και διατήρηση γενετικού υλικού ελληνικών πληθυσμών μελισσών».
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Ιδρύονται 6 νέα ΔΙΕΚ με 7 νέες ειδικότητες

Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η συνολική βελτίωση της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης προκειμένου οι Έλληνες αγρότες να μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν τις καλλιέργειές τους.
XRIMATA, MONEY, METRITA, EURO
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΑ για προκαταβολή 50% για ζημιές σε καλλιέργειες στις πυρκαγιές του 2023

Με την ΚΥΑ παρέχεται προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν απώλειες από τις πυρκαγιές.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδήλωση για τις Ευρωεκλογές διοργανώνει το 2ο ΓΕΛ Βριλησσίων

Θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου με ομιλητή τον κ. Πάνο Καρβούνη ειδικό σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Επιτρόπου Π. Μοσκοβισί. Στόχος της εκδήλωσης είναι η καλύτερη κατανόηση των ευρωπαϊκών αξιών και η ενεργός συμμετοχή των μαθητών στα κοινά.
businessdaily-Agrotes-Bruxxels
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ασφυξία οι αγρότες της Ευρώπης: Γιατί βγήκαν τα τρακτέρ στους δρόμους

Μελέτη του ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις, δημοσιεύθηκε με τίτλο «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική για τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε ΕΕ και Ελλάδα; Μία πρώτη αποτίμηση του αγροτικού ζητήματος».