ΓΔ: 1381.16 0.01% Τζίρος: 32.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:02:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
nosokomeio, meth, koronoios, ygeia
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Αυξάνει η πίεση στο σύστημα Υγείας με την Αττική στο «κόκκινο»

Ξεπερνά το 90% η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 στην Αττική με αρκετά νοσοκομεία αναφοράς να έχουν φθάσει στο απόλυτο όριο και το υπ. Υγείας να προχωρά και σε χρήση κλινών σε ιδιωτικές κλινικές.

Η σταθερή αύξηση των διασωλημένων αλλά και η εμφάνιση όλων και περισσότερων κρουσμάτων τα οποία οφείλονται στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ασκούν κάτι παραπάνω από ισχυρές πιέσεις στο Σύστημα Υγείας, με την περιοχή της Αττικής να αποτελεί αυτήν που εμφανίζει τα περισσότερα προβλήματα. 

Αποτέλεσμα υγειονομικές αρχές και κυβέρνηση να παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού, με δεδομένο ότι, ήδη, από την περασμένη εβδομάδα στην Αττική είχε καλυφθεί το 90% των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Βάσει των στοιχείων υπάρχουν η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ Covid στο «Σωτηρία» έφτασε το Σάββατο το 100%, ενώ ιδιαίτερα περιορισμένα ήταν τα περιθώρια και σε άλλα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας, όπως το «Αττικόν» και ο «Ευαγγελισμός».

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες το υπουργείο Υγείας  στη μάχη ακόμη 70 κλίνες ΜΕΘ στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, ενώ εξιτήρια δίνονται και μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπου κρίνεται απαραίτητο. Συνολικά, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid-19 θα φτάσουν στις 340.

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο χρήσης ιδιωτικών κλινικών κυρίως στην Αττική, με εξασφάλιση κρεβατιών εντατικής θεραπείας ώστε να μεταφέρονται σε αυτές ασθενείς που σήμερα βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.341 ασθενείς, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 291 (ημερήσια μεταβολή -15.90%) κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 290 ασθενείς.

Με τα παραπάνω δεδομένα καθίσταται σαφές ότι εάν δεν υπάρξει κάποια θεαματική αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας τότε πολύ δύσκολα θα δημιουργηθούν συνθήκες κατάλληλες ώστε να γίνει κάποια χαλάρωση των μέτρων περιορισμού. Η Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιήσει την τακτική συνεδρίασή της την Παρασκευή και θα εξετάσει όλα τα μέχρι δεδομένα που θα έχει στην κατοχή της και για την τρέχουσα εβδομάδα. Εάν φυσικά η κατάσταση συνεχίζει να είναι όπως αυτή των τελευταίων ημερών, καθώς ακόμη και χθες Κυριακή, ο αριθμός κρουσμάτων και διασωληνωμένων ήταν, εκ νέου, αυξημένος, θεωρείται βέβαιη η εισήγηση για παράταση του lockdown.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nosokomeio, ygeia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τριακόσιες κλίνες Covid του ιδιωτικού τομέα στη μάχη κατά της πανδημίας

Όπως ανέφερε ο ΓΓ υπηρεσιών υγείας του υπ. Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, οι μικρές ιδιωτικές κλινικές με τις οποίες συνεργάζεται το υπουργείο θα προσφέρουν επιπλέον κλίνες που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Υγείας: Οι ιδιωτικές κλινικές θα ανταποκριθούν στις ανάγκες του ΕΣΥ

Η ανακοίνωση ήρθε μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα το βράδυ ο υπ. Υγείας Θ. Πλεύρης με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
nosokomeio, ygeia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιδιωτικές κλινικές στην υπηρεσία του ΕΣΥ λόγω αύξησης κρουσμάτων

Ο γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος, υπέγραψε σήμερα συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές, εκ των οποίων η μία είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις στο Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και non Covid ασθενείς.  
kikilias, ypourgeio ygeias, koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κικίλιας: Σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουν τους 5.000 οι εμβολιασμοί

Ο προγραμματισμός του εμβολιασμού προχωρά κανονικά και εμείς καθημερινά θα βελτιωνόμαστε δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που επισκέφθηκε το εμβολιαστικό κέντρο στο Γενικό Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας».