ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
gerapetritis, ypourgeio epikrateias
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Γεραπετρίτης: Σκοπός μας εντός Μαρτίου να ανοίξει σταδιακά η αγορά

Για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς μέσα στο μήνα έκανε λόγο ο Υπουργός Επικρατείας. Η μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ και το υψηλό ιικό φορτίο κάνουν παρακινδυνευμένες συζητήσεις για το άνοιγμα τώρα λένε οι ειδικοί.

Σε άνοιγμα της αγοράς εντός του Μαρτίου στοχεύει η κυβέρνηση σημείωσε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο». «Είναι μια μάχη με τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για το lockdown δήλωσε πως η παράτασή του ή όχι θα εξεταστεί επίκαιρα.

Ο υπουργός τόνισε ότι η λογική των τελευταίων μέτρων ήταν να κλείσουν κάποια «παράθυρα» κινητικότητας. «Για το επόμενο δεκαήμερο θα γίνει μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να κατεβάσουμε τους ρυθμούς εξάπλωσης του ιού με αποτέλεσμα να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία», ανέφερε.

Αναφερόμενος στον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των τεστ που γίνονται καθημερινά εξήγησε πως σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και εκτίμησε ότι μέχρι τις 25 Μαρτίου η κατάσταση θα είναι καλύτερη.

Για το λιανεμπόριο εξήγησε το άνοιγμά του θα γίνει με σύστημα που θα ελέγχει κατά το δυνατόν την κινητικότητα και θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων. Όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το λιανεμπόριο αποτέλεσε υπερμεταδότη του ιού.

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, δήλωσε ότι πολύ νωρίς ακόμα για μια τέτοια απόφαση, ωστόσο εκτίμησε ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο και πιο ανοιχτό σε σχέση με πέρσι.

Θωμαΐδης: Εντελώς παρακινδυνευμένο το άνοιγμα με τέτοια επιδημιολογικά δεδομένα

«Παρατηρούμε αύξηση κρουσμάτων και πίεση στο σύστημα υγείας που είναι αποτέλεσμα των ανάλυσης του ιικού φορτίου των προηγούμενων εβδομάδων. Δεν υπάρχει καμία μείωση στο ιικό φορτίο στα λύματα. Αναμένουμε τα νέα περιοριστικά μέτρα για το αν θα υπάρξει ύφεση» σημείωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο»

«Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις με αυτό το επιδημιολογικό φορτίο για την επαναλειτουργία. Με τέτοιο υψηλό ιικό φορτίο και τέτοια πίεση στο σύστημα υγείας, είναι εντελώς παρακινδυνευμένο να μιλάμε για άνοιγμα» τόνισε και σημείωσε ότι εκτός από την Αττική, όπου το ιικό φορτίο είναι «σταθερό και υψηλό», υψηλά επίπεδα καταγράφηκαν και σε περιοχές της περιφέρειας. «Υπάρχει αύξηση συνολικά στο επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα».

Τέλος, εξήγησε ότι στην Αττική έχουν επικρατήσει η βρετανική και ισπανική μετάλλαξη της Covid-19, οι οποίες «παράγουν στο κάθε άτομο πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Όλα τα θετικά δείγματα είναι πολύ υψηλά σε ιικό φορτίο».

Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ

Μεγάλη πίεση δέχεται καθημερινά το σύστημα Υγείας τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο». Όπως εξήγησε, όσοι νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους μπορεί να παραμείνουν μέχρι 10 μέρες στο νοσοκομείο, ενώ οι ασθενείς στις ΜΕΘ covid μπορεί να παραμείνουν από 15 μέρες έως έναν μήνα. «Έχουμε αθρόες εισαγωγές και δεν έχουμε εξιτήρια. Το σύστημα έχει φτάσει στα όρια του» εξήγησε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xardalias-politiki prostasia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρεία σύσκεψη για την επιδημιολογική κατάσταση στην Π. Ε. Κοζάνης

H παράταση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου στην ΠΕ Κοζάνης λόγω της ιδιαίτερης επιδημιολογικής επιβάρυνσης που παρατηρείται στην περιοχή, έχει δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας, στον εμπορικό κόσμο και στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες.
katastimata, emporio
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00 τα Σαββατοκύριακα, τι ισχύει για λιανεμπόριο

Τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα θα επιβληθούν σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Κλειστά τα εμπορικά καταστήματα το Σαββατοκύριακο, με click away τις καθημερινές. Πώς θα λειτουργήσουν κομμωτήρια, ΚΤΕΟ και πρακτορεία ΟΠΑΠ.
koronoios, test, eody
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κίνδυνος για αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα στην Αττική

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε πως θα ήταν πιο ασφαλές αν άνοιγαν τα Γυμνάσια στην παρούσα φάση και όχι το εμπόριο που προκαλεί συνωστισμό σε δρόμους και μέσα μαζικής μεταφοράς.
emporio-katastimata-magazia-xristougenna
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εισήγηση για καραντίνα στην Αττική, αύριο αποφασίζει η κυβέρνηση

Τα αυξημένα κρούσματα που έχουν σημειωθεί την τελευταία εβδομάδα στο λεκανοπέδιο οδηγεί τους επιδημιολόγους να εισηγηθούν σκληρό lockdown και στην Αττική. Τι σημαίνει αυτό για εμπόριο και σχολεία.