ΓΔ: 877.07 0.04% Τζίρος: 10.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:19:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μέτρα στήριξης ζητούν οι κλάδοι της ένδυσης και της κλωστοϋφαντουργίας

«Οι κλάδοι ένδυσης- υπόδησης – κλωστοϋφαντουργίας (Ε/Υ/Κ) έχουν τις ίδιες και μεγαλύτερες απώλειες από τον κλάδο της εστίασης για τον οποίο γίνεται τόσο μεγάλος θόρυβος» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Με επείγουσα επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κ.κ. Σταϊκούρα και Γεωργιάδη, οι Σύνδεσμοι ένδυσης και υπόδησης ΣΕΠΕΕ – ΣΚΕΕ & ΕΛΣΕΒΒΥΕ, ζήτησαν την λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης των κλάδων ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας και υπόδησης.

Στην επιστολή τονίζεται ότι δυστυχώς οι συγκεκριμένοι κλάδοι συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον πληττόμενων κλάδων της οικονομίας μας εξ αιτίας της πανδημίας covid 19,αναφέρει ανακοίνωση.

Αναλυτικά:

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η πτώση των λιανικών πωλήσεων στην ένδυση το 2020 (12 μήνες) ανήλθε σε 36,6% και στην υπόδηση σε 34,9%. Αντίστοιχα τον Ιανουάριο του 2021 με μισό μήνα κλειστό η πτώση στην ένδυση ήταν 32,5% και στην υπόδηση 34,6%. Τους μήνες Φεβρουαρίου και Μαρτίου με κλειστά τα καταστήματα λιανικής στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η πτώση εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 60% και 70%.

Οι κλάδοι ένδυσης- υπόδησης – κλωστοϋφαντουργίας (Ε/Υ/Κ) έχουν τις ίδιες και μεγαλύτερες απώλειες από τον κλάδο της εστίασης για τον οποίο γίνεται τόσο μεγάλος θόρυβος και προετοιμάζονται μέτρα στήριξής του από την κυβέρνηση.

Οι επιχειρήσεις των εν λόγω κλάδων πέρα από την μεγάλη μείωση των πωλήσεων, έχουν να αντιμετωπίσουν την ζημία από τα αδιάθετα εμπορεύματα δύο συνεχόμενων σεζόν (1 έτους), τα οποία απαξιώνονται, ενώ χρειάζονται επιπλέον νέα κεφάλαια κίνησης για την παραγωγή νέων.

Υπό τις συνθήκες αυτές οι σύνδεσμοι ζητούν από τους υπουργούς όπως ληφθούν και για τους κλάδους Ε/Υ/Κ αντίστοιχα μέτρα στήριξης που θα ληφθούν για τις επιχειρήσεις εστίασης.

Επιπρόσθετα επισημάνθηκε το τεράστιο πλήγμα που δημιουργεί στην ρευστότητα και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων η συνεχής μετάθεση της αποπληρωμής των επιταγών. Για προϊόντα πού έχουν παραχθεί και παραδοθεί, η αποπληρωμή τους αντί να γίνει σε 4-6 μήνες έχει επεκταθεί στους 8-12 μήνες.

Η κατάσταση αυτή τονίζεται δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί αφού ξεπερνά τα όρια αντοχής των παραγωγικών επιχειρήσεων των κλάδων Ε/Υ/Κ.

Για το θέμα των επιταγών οι σύνδεσμοι είχαν προτείνει συγκεκριμένη λύση από τον Ιανουάριο, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούν και την οποία ζητούν να υλοποιηθεί.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η επιχειρηματικότητα μετά την πανδημία: Στις 7/4 το συνέδριο της BNI

Το συνέδριο θα επιχειρήσει μια διευρυμένη ματιά στο πώς το επιχειρείν παγκοσμίως αντιμετωπίζει τη μετά την πανδημία εποχή και σε αυτό θα συμβάλλουν οι ομιλίες και εκλεκτών προσκεκλημένων από το εξωτερικό.