ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κατάστημα λιανικής ένδυσης
Ράφια με παιδικά ρούχα σε μοντέρνο κατάστημα λιανικής ενδυσης.

Μέτρα στήριξης ζητούν οι κλάδοι της ένδυσης και της κλωστοϋφαντουργίας

«Οι κλάδοι ένδυσης- υπόδησης – κλωστοϋφαντουργίας (Ε/Υ/Κ) έχουν τις ίδιες και μεγαλύτερες απώλειες από τον κλάδο της εστίασης για τον οποίο γίνεται τόσο μεγάλος θόρυβος» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Με επείγουσα επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κ.κ. Σταϊκούρα και Γεωργιάδη, οι Σύνδεσμοι ένδυσης και υπόδησης ΣΕΠΕΕ – ΣΚΕΕ & ΕΛΣΕΒΒΥΕ, ζήτησαν την λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης των κλάδων ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας και υπόδησης.

Στην επιστολή τονίζεται ότι δυστυχώς οι συγκεκριμένοι κλάδοι συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον πληττόμενων κλάδων της οικονομίας μας εξ αιτίας της πανδημίας covid 19,αναφέρει ανακοίνωση.

Αναλυτικά:

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η πτώση των λιανικών πωλήσεων στην ένδυση το 2020 (12 μήνες) ανήλθε σε 36,6% και στην υπόδηση σε 34,9%. Αντίστοιχα τον Ιανουάριο του 2021 με μισό μήνα κλειστό η πτώση στην ένδυση ήταν 32,5% και στην υπόδηση 34,6%. Τους μήνες Φεβρουαρίου και Μαρτίου με κλειστά τα καταστήματα λιανικής στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η πτώση εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 60% και 70%.

Οι κλάδοι ένδυσης- υπόδησης – κλωστοϋφαντουργίας (Ε/Υ/Κ) έχουν τις ίδιες και μεγαλύτερες απώλειες από τον κλάδο της εστίασης για τον οποίο γίνεται τόσο μεγάλος θόρυβος και προετοιμάζονται μέτρα στήριξής του από την κυβέρνηση.

Οι επιχειρήσεις των εν λόγω κλάδων πέρα από την μεγάλη μείωση των πωλήσεων, έχουν να αντιμετωπίσουν την ζημία από τα αδιάθετα εμπορεύματα δύο συνεχόμενων σεζόν (1 έτους), τα οποία απαξιώνονται, ενώ χρειάζονται επιπλέον νέα κεφάλαια κίνησης για την παραγωγή νέων.

Υπό τις συνθήκες αυτές οι σύνδεσμοι ζητούν από τους υπουργούς όπως ληφθούν και για τους κλάδους Ε/Υ/Κ αντίστοιχα μέτρα στήριξης που θα ληφθούν για τις επιχειρήσεις εστίασης.

Επιπρόσθετα επισημάνθηκε το τεράστιο πλήγμα που δημιουργεί στην ρευστότητα και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων η συνεχής μετάθεση της αποπληρωμής των επιταγών. Για προϊόντα πού έχουν παραχθεί και παραδοθεί, η αποπληρωμή τους αντί να γίνει σε 4-6 μήνες έχει επεκταθεί στους 8-12 μήνες.

Η κατάσταση αυτή τονίζεται δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί αφού ξεπερνά τα όρια αντοχής των παραγωγικών επιχειρήσεων των κλάδων Ε/Υ/Κ.

Για το θέμα των επιταγών οι σύνδεσμοι είχαν προτείνει συγκεκριμένη λύση από τον Ιανουάριο, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούν και την οποία ζητούν να υλοποιηθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική οικονομία χρήματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διευκρινίσεις για προγράμματα κατάρτισης και μεταφορά έργων στο νέο ΕΣΠΑ

Με κοινό δελτίο Τύπου, τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας απαντούν σε δημοσιεύματα για προγράμματα κατάρτισης, λέγοντας ότι οι μεταφορές έργων στο νέο ΕΣΠΑ έγιναν με έγκριση της ΕΕ και διαφάνεια.
Γυναικεία ρούχα βιτρίνας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέσεις στον κλάδο ένδυσης: Υποτονικές πωλήσεις και πτώση εξαγωγών στο 9μηνο

Ο κλάδος ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας παραμένει σε πίεση, με οριακή αύξηση λιανικών πωλήσεων και πτώση στις συνολικές εξαγωγές. Το υψηλό κόστος λειτουργίας και η συρρίκνωση του βαμβακιού επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις που βασίζονται στην εγχώρια αγορά.