ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Click away στη Θεσσαλονίκη, ανοίγει η Αχαΐα, παραμένει κλειστή η Κοζάνη

Αναφορικά με τις διαδημοτικές μετακινήσεις, το μέτρο παραμένει ως έχει. Εντός της ημέρας η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη μέσω της μεθόδου του click away, εισηγήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η  Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Παράλληλα για την Αχαΐα υπάρχει εισήγηση για άνοιγμα των καταστημάτων με click away και click inside, ενώ στην Κοζάνη τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Τα εμπορικά κέντρα δεν θα «ανεβάσουν ρολά» ούτε την ερχόμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με τις διαδημοτικές μετακινήσεις, το μέτρο παραμένει ως έχει. Ως εκ τούτου αυτές επιτρέπονται μόνο τα Σαββατοκύριακα, με τη χρήση SMS με τον κωδικό 6 στο 13033.

Πάσχα με διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Παράλληλα, λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις αναφορικά την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Οι αποφάσεις εξαρτώνται άμεσα από την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας εκείνες τις ημέρες, καθώς και από την πίεση που θα έχει δεχθεί το σύστημα Υγείας.

Εμβόλιο AstraZeneca

Εντωμεταξύ, η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για το εμβόλιο της AstraZeneca, αναμένεται σήμερα, καθώς ο  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μετέθεσε την απόφαση στις χώρες μέλη της ΕΕ για την χορήγηση του εμβολίου. Ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.

Στη σημερινή συνεδρίαση  της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία παρακολουθεί όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δεν αναμένονται  σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, διευκρίνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα για τη διακοπή των εμβολιασμών με ΑstraZeneca, τονίζοντας ότι αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί.  

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca είχε αποφασιστεί σε αρκετές χώρες όπως και στην Ελλάδα, από την ηλικία 18 ετών μέχρι και 64 ετών και αυτό γιατί οι μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Στη συνέχεια επικαιροποιήθηκαν οι συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τα ευρήματα μελετών που  αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικιωμένα, έτσι ώστε το εμβόλιο αυτό να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών.  Πάντως παρά τη συζήτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca , το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς ξεπερνάει το 90%, ενώ κάθε μέρα γίνονται 10.000-12.000 εμβολιασμοί με ΑstraZeneca.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι θα συμβεί αν υπάρξει κρούσμα κορονοϊού σε super market και λαϊκές αγορές

Δεν θα κλείνουν συνολικά επιχειρήσεις που θα εντοπίζονται κρούσματα κορονοϊού σύμφωνα με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και αφορά σε θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.