ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
Φωτο: Shutterstock

Εμβολιασμοί: Έως και 3 ώρες δικαιολογημένη απουσία από την εργασία

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι εργοδότες οφείλουν να διευκολύνουν τους εργαζομένους τους με κάθε τρόπο στη διαδικασία προγραμματισμού και προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα.

Οδηγίες σχετικά με τη διευκόλυνση του εμβολιασμού των εργαζομένων για την πρόληψη της διάδοσης του κορονοϊού, παρέχει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι εργοδότες οφείλουν να διευκολύνουν τους εργαζομένους τους με κάθε τρόπο στη διαδικασία προγραμματισμού και προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα, κατόπιν των προγραμματισμένων ραντεβού, εφόσον αυτά πραγματοποιούνται εντός του ωραρίου εργασίας τους.

Συγκεκριμένα, δίνεται δυνατότητα στους εργαζόμενους να απουσιάσουν με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη για εύλογο χρονικό διάστημα έως και τρεις ώρες από την εργασία τους, εφόσον ο προγραμματισμένος εμβολιασμός τους έχει οριστεί εντός του νομίμου ωραρίου εργασίας τους και αυτή τους η απουσία είναι δικαιολογημένη.

Το self test θα είναι υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους στους εξής τομείς:

  • Λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων
  • εστίαση
  • μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές
  • κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής
  • και εταιρείες τυχερών παιχνιδιών

Τα self test είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στον χώρο εργασίας τους και θα πρέπει να διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα.

Οι εργαζόμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα και θα επιλέγουν τη δήλωση αποτελέσματος για τους εργαζόμενους. Θα μεταφέρονται στη σχετική πλατφόρμα, της ΕΡΓΑΝΗ, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης εκτιμώντας πως όλα θα λειτουργήσουν ομαλά. Με αρνητικό αποτέλεσμα ο εργαζόμενος πηγαίνει κανονικά στην εργασία του. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την υποχρεοτικότητα των self tests.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωστής Χατζηδάκης- Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ποιους ανεμβολίαστους θα επιβληθεί επ’ αόριστον αναστολή εργασίας

Ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως υπάρχουν κλάδοι που είναι πιο ευαίσθητοι και θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί οι εργαζόμενοι και υπογραμμίζει πως δεν τίθεται θέμα απολύσεων.