ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Athina, Athens, Koronoios, Lockdown
Φωτο: Shutterstock

Ο «οδικός χάρτης» για τη χαλάρωση των μέτρων - Όλες οι αλλαγές

Τη Δευτέρα 3 Μαΐου θα επαναλειτουργήσει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Τη Δευτέρα 10 Μαΐου θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ το Σάββατο 15 Μαΐου θα ανοίξει ο τουρισμός.

Τα πρώτα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα θα γίνουν το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έγινε γνωστό χθες κατά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού όσοι είναι ηλικίας 30 έως 39 ετών, προκειμένου να εμβολιαστούν τις επόμενες ημέρες με το εμβόλιο της AstraZeneca, αποθέματα του οποίου αποφάσισε να διαθέσει το υπουργείο Υγείας σε νεότερους πολίτες, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες. «Τη μία μέρα θα εγγραφούν και την επόμενη θα αρχίσουν να εμβολιάζονται» τόνισε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας ο οποίος ανακοίνωσε επίσης, ότι εκτός από τα ήδη υπάρχοντα εμβολιαστικά κέντρα εάν παραστεί ανάγκη τον επόμενο μήνα το εμβόλιο θα μπορεί να γίνεται σε ιδιωτικά πολυιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές και θεραπευτήρια.

Παράλληλα τριπλασιάζεται σε όλη την επικράτεια η διανομή των self-test.

Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα

Στις 9 το βράδυ και κοντά στο σπίτι μας θα κάνουμε φέτος Ανάσταση. Υποχρεωτικό είναι το αυτοδιαγνωστικό τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Εντός των ναών θα επιτρέπεται η παρουσία ενός πιστού ανά 20 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τους 100 και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας. 

Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει περιμετρικά των ναών, μόνο από τους ιερείς και τους ψάλτες. Παράλληλα, συστήνεται διπλή μάσκα για τους πιστούς τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Για το παραδοσιακό τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο όριο τα 9 άτομα, ενώ σε υπαίθριο χώρο τα 12.

Τι αλλάζει στον περιορισμό της κυκλοφορίας

  • Από τη Μεγάλη εβδομάδα ισχύει από τις 22:00
  • Την Κυριακή του Πάσχα από τις 21:00
  • Από τις 3 Μαΐου ισχύει από τις 23:00
  • Μια εβδομάδα μετά, από το Σάββατο 15 Μαΐου θα απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Τη Δευτέρα 3 Μαΐου, ύστερα από 6 μήνες λουκέτου θα επαναλειτουργήσει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους δύο φορές την εβδομάδα, αλλά και τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων.

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου θα ανοίξουν και οι άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, δηλαδή τα Γυμνάσια, τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία και τέλος το Σάββατο 15 Μαΐου θα ανοίξει ο τουρισμός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ