ΓΔ: 897.63 0.36% Τζίρος: 49.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ανοιχτές οι αιτήσεις για το μεταπτυχιακό «Εφαρμοσμένη Διαχείριση Κινδύνων»

Το μεταπτυχιακό του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί το μοναδικό εξειδικευμένο Πρόγραμμα στην Ελλάδα που θεραπεύει πολυδιάστατα και ολιστικά τη Διαχείριση Κινδύνων.

Στο σύγχρονο, συνεχώς μεταβαλλόμενο, επιχειρησιακό περιβάλλον οι εταιρίες βρίσκονται αντιμέτωπες με μία πληθώρα κινδύνων τους οποίους πρέπει να διαχειριστούν αποτελεσματικά. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε γίνει παρατηρητές σε διαφορετικά πρωτόγνωρα γεγονότα όπως την κατάρρευση των εταιριών υψηλής τεχνολογίας (dot-com bubble), την επίθεση στους δίδυμους πύργους (9/11), την έξαρση της παγκόσμιας τρομοκρατίας, την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και τώρα την πανδημία. Από ότι φαίνεται, τα ακραία γεγονότα αρχίζουν να αποτελούν την νέα πραγματικότητα (the new norm) καθώς αναμένεται να συμβαίνουν συχνότερα καταστροφικά γεγονότα στο μέλλον. Συνεπώς, τα τμήματα διαχείρισης κινδύνου και εσωτερικού ελέγχου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της οργανωτικής δομής των εταιρειών που θέλουν να είναι ανταγωνιστικές και βιώσιμες, ενώ αναδεικνύεται και η αναγκαιότητα εκπαίδευσης των στελεχών σε εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα με σκοπό να ανταποκριθούν στις διευρυμένες ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς.

Ενδεικτικά, η διαχείριση κινδύνων κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη λίστα των 100 κορυφαίων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ (money cnn.com.) Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες (π.χ, Bloomberg, McKinsey) οι θέσεις εργασίας στον κλάδο της διαχείρισης κινδύνων θα αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα έτη και το επάγγελμα του διαχειριστή κινδύνων και του εσωτερικού ελεγκτή αναμένεται να μετασχηματιστεί ως αποτέλεσμα της ψηφιοποίησης, της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης και της ανάλυσης μεγάλων δεδομένων.

Η διαχείριση κινδύνων είναι μία περίπλοκη διαδικασία η οποία απαιτεί ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και δεξιοτήτων, όπως σύνθετη επίλυση προβλημάτων, στρατηγική και αναλυτική σκέψη και λήψη αποφάσεων υπό καθεστώς αβεβαιότητας. Χρησιμοποιεί έννοιες και  εργαλεία από τα γνωστικά αντικείμενα της οικονομικής και χρηματοοικονομικής επιστήμης, των ποσοτικών μεθόδων, της αξιολόγησης ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και των διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου.

Ο σύγχρονος και σύνθετος ρόλος του στελέχους διαχείρισης κινδύνων απαιτεί διευρυμένες δεξιότητες και γνώσεις επί της χρηματοοικονομικής διαχείρισης και της πληροφόρησης που παρέχουν οι λογιστικές καταστάσεις, του μακροοικονομικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος, των αγορών χρήματος, κεφαλαίου και λοιπών περισουσιακών στοιχείων (ενέργεια, ακίνητα, κρυπτονομίσματα), των τεχνικών/εργαλείων/συστημάτων διαχείρισης κινδύνων και δεδομένων, του ακολουθούμενου επιχειρηματικού μοντέλου, της επιχειρηματικής στρατηγικής και επικοινωνίας, της αξιολόγησης ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και των διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου λειτουργιών και ριψοκίνδυνων αποφάσεων.

Το ΠΜΣ «Εφαρμοσμένη Διαχείριση Κινδύνων» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με τις αντίστοιχες κατευθύνσεις της Διαχείρισης Κεφαλαίων και Κινδύνων/Risk Management και του Εσωτερικού Ελέγχου/Internal Audit, αποτελεί το μοναδικό εξειδικευμένο Πρόγραμμα στην Ελλάδα που θεραπεύει πολυδιάστατα και ολιστικά τη Διαχείριση Κινδύνων. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ακολουθεί υψηλά διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα, χωρίς να χάνει τον πρακτικό επαγγελματικό του προσανατολισμό και ολοκληρώνεται μέσα σε ένα ευέλικτο χρονικό διάστημα (full-time: 24 μήνες, part-time: 48 μήνες).

Πλεονεκτήματα/Καινοτομίες του Προγράμματος

  • Η διάρθρωσή του ως blended program, βάσει ΦΕΚ ίδρυσης πριν από την περίοδο της πανδημίας, ανταποκρίνεται πλήρως στην καθημερινότητα του σημερινού εν δυνάμει φοιτητή με τους πολλαπλούς ρόλους (γονιός, σύζυγος, εργαζόμενος, φοιτητής), συνδυάζοντας την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (on line lectures, e-class) με την δια ζώσης διδασκαλία σε τάξη.
  • Μαθήματα σε μη εργάσιμες ημέρες – Σάββατο & Κυριακή.
  • Υποτροφίες Αριστείας.
  • Διαλέξεις από διακεκριμένα στελέχη της αγοράς - Expert Lecture Series.
  • Χορήγηση Πιστοποιητικού “Value Investing” από το Ben Graham Centre for Value Investing σε φοιτητές της κατεύθυνσης Διαχείρισης Κεφαλαίων και Κινδύνων/Risk Management, ύστερα από επιτυχή αξιολόγηση στα αγγλικά.
  • Το ΠΜΣ «Εφαρμοσμένη Διαχείριση Κινδύνων» – Εσωτερικός Έλεγχος τον Φεβρουάριο του 2020 διακρίθηκε από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (ΙΙΑ Global), ΗΠΑ, και αναγνωρίστηκε ως IAEP Internal Audit Foundation Program (το μοναδικό στην Ελλάδα που έχει λάβει μέχρι τώρα αυτή τη διάκριση από το IIA Global).
  • Προγράμματα μαθητείας (internships) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Πίστη Asset Management ΑΕΔΑΚ.
  • Συνεργασίες με αναγνωρισμένες εταιρίες και οργανισμούς (The Institute of International Auditors Greece, Ernst & Young, Ελληνική Ένωση Πιστοποιημένων Εξεταστών κατά της Απάτης-HACFE, SAS, Ελληνικό Τμήμα Πιστοποιημένων Αναλυτών Ελέγχου Πληροφοριακών Συστημάτων-ISACA Athens Chapter).
  • Ευκαιρίες απασχόλησης φοιτητών & αποφοίτων μας σε συνεργαζόμενες εταιρίες.
  • Καλύπτει σημαντικό μέρος της ύλης διεθνών επαγγελματικών πιστοποιήσεων στη Διαχείριση Κινδύνων και τον Εσωτερικό Έλεγχο, καθώς και των επαγγελματικών πιστοποιήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος & της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Οι αιτήσεις ξεκίνησαν και μπορείτε να βρείτε την Προκήρυξη και την Αίτηση Συμμετοχής εδώΗ περίοδος υποβολής Αιτήσεων στο ΠΜΣ «Εφαρμοσμένη Διαχείριση Κινδύνων»/ Applied Risk Management”, λήγει στις 15/06/2021.

 

Πληροφορίες:

Γρυπάρειο Μέγαρο - Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου. Αθήνα, Τ.Κ. 105 59 - 5ος όροφος, γραφείο 504

Τηλ: 210 368 9465 – 210 368 9433

Email: [email protected]

URL: http://appliedriskmanagement.econ.uoa.gr/

LinkedIn:  Master in Applied Risk Management UOA

Facebook: ΠΜΣ στην Εφαρμοσμένη Διαχείριση Κινδύνων/Applied Risk Management

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων για πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταχωρούν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα ενώ θα μπορούν να ενημερωθούν για την πρόσληψή τους από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και με SMS στο κινητό τους.
keramews, ypourgeio paideias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις 12 Σεπτεμβρίου το πρώτο κουδούνι για τα σχολεία όλων των βαθμίδων

Όπως σημείωσε η υπ. Παιδείας, κα Ν. Κεραμέως, ολοκληρώθηκαν 8.500 μόνιμοι διορισμοί ανεβάζοντας σε 25.000 τον συνολικό αριθμό των μόνιμων διορισμών τα τελευταία 2,5 χρόνια στην εκπαίδευση και την ειδική αγωγή.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 42.000 αιτήσεις ανέργων για το πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ

Το πρόγραμμα στοχεύει στην επαγγελματική κατάρτιση 80.000 ανέργων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοήμερο σχολείο: Σε ποια νηπιαγωγεία και δημοτικά ξεκινά το νέο ωράριο

Οι γονείς θα ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την εγγραφή των παιδιών τους στο διευρυμένο Ολοήμερο τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και πριν από την έναρξη των μαθημάτων, από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων. Αναλυτικός πίνακας με τα σχολεία.