ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τα ξενοδοχεία γίνονται... πράσινα: Πώς επενδύουν στην αειφορία

Οι ταξιδιώτες ζητούν όλο και περισσότερο τα πακέτα βιώσιμων διακοπών και τα ξενοδοχεία προσαρμόζονται στις νέες απαιτήσεις. Ποιο είναι το πρώτο ελληνικό συγκρότημα με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Στροφή προς τα eco-friendly ξενοδοχεία σημειώνεται διεθνώς, καθώς οι ταξιδιώτες δεν αρκούνται πλέον μόνο σε ένα πολυτελές δωμάτιο και άμεση πρόσβαση στην παραλία, αλλά απαιτούν από τον χώρο διαμονής έμπρακτα βήματα που υποστηρίζουν την βιώσιμη λειτουργία.

Σε μια τάση που ενισχύεται συνεχώς, κινήσεις, όπως αυτή από τον όμιλο Sani/Ikos που έγινε το πρώτο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Ελλάδα με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, είναι απαραίτητες ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού.

Σύμφωνα με έρευνα από την booking.com, το 72% των ιδιωτών σε όλο τον κόσμο θέλει να κάνει ένα βιώσιμο ταξίδι, πιστεύοντας στην ανάγκη οικολογικής αειφορίας ενώ ταξιδεύουν. Φυσικά, αυτό εξαρτάται και από την ηλικία: 74% είναι το ποσοστό στις ηλικίες μεταξύ 45 - 55 και 71% μεταξύ των ερωτηθέντων που θεωρούνται millennials, δηλαδή γεννήθηκαν μεταξύ του 1980 και του 2000.

Επίσης, σε στοιχεία που παρουσιάζει η TUI, περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν «πιο πράσινα και πιο δίκαια» πακέτα διακοπών σε ξενοδοχεία με ανεξάρτητη πιστοποίηση βιωσιμότητας τα τελευταία έξι χρόνια.

Η εταιρεία ανέφερε σε στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες μέρες ότι η αύξηση των ταξιδιωτών που αναζητούν πράσινα πακέτα  διακοπών ανήλθε στο 84%, φτάνοντας περίπου τους 10,3 εκατομμύρια πελάτες το 2019. Τα τελευταία δεδομένα της Tui Group δείχνουν ότι οι πελάτες της έκαναν 43 εκατομμύρια βιώσιμες διακοπές μεταξύ 2015 και 2020.

Η έννοια της αειφορίας στον τουρισμό περιλαμβάνει διάφορες πτυχές: μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα, μείωση του αντίκτυπου στα τοπικά οικοσυστήματα, αύξηση των οικονομικών οφελών για τις τοπικές κοινότητες. Στην Ελλάδα, σε μεγάλο βαθμό, οι προσπάθειες των ξενοδοχείων εστιάζονται στην εξοικονόμηση νερού και ενέργειας.

Σύμφωνα με την Έκθεση Βιωσιμότητας του ομίλου για το Sani Resort, το 2019, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις μειώθηκε κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ από την ίδια χρονιά, όλη η ηλεκτρική ενέργεια του Sani Resort προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές εγγυημένης προέλευσης, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 10,931 τόνους.

Ακόμα, ξενοδοχειακές μονάδες του ομίλου έχουν λάβει πληθώρα πιστοποιήσεων σχετικά με το περιβάλλον, την αειφορία και την ασφάλεια τροφίμων, όπως Green Key Certification, Travelife Gold Certification και ISO 14001. Πρόκειται για πιστοποιήσεις στις οποίες οι ταξιδιώτες, όπως και οι επενδυτές, δίνουν μεγάλη σημασία.

Το βήμα στο οποίο προχώρησε η Sani Resort εξασφαλίζοντας μηδενικές εκπομπές άνθρακα έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Ο σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει, επίσης, συγκεκριμένες δράσεις που πλαισιώνουν το zero carbon footprint, με ορίζοντα ολοκλήρωσης την επόμενη τετραετία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες αναβάθμισης της ενεργειακής αποδοτικότητας, μείωσης κατανάλωσης ενέργειας, αύξησης της χρήσης ΑΠΕ μέσω σημαντικής εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, αντιστάθμισης ρύπων και εκπαίδευση του προσωπικού.

Το πρώτο ενεργειακά θετικό ξενοδοχείο

Η νέα τάση στο χώρο των ξενοδοχείων δείχνει ότι όχι μόνο θα κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά θα συνεισφέρουν και στο ενεργειακό ισοζύγιο της περιοχής τους.

Στην Αρκτική Νορβηγία σχεδιάζεται το πρώτο ξενοδοχείο του κόσμου που θα είναι ενεργειακά θετικό, πράγμα που σημαίνει ότι θα παράγει περισσότερη ενέργεια από όση χρησιμοποιεί, καθώς θα είναι πλήρως βιώσιμο με αυτόν τον τρόπο, θα είναι εκτός δικτύου και ουδέτερο από άνθρακα - και θα παράγει μηδενικά απόβλητα.

Αρχιτέκτονες και περιβαλλοντολόγοι συνεργάζονται για την κατασκευή του ξενοδοχείου Svart ώστε να χαρτογραφήσουν τα πρότυπα ηλιακής ακτινοβολίας στην περιοχή για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης του όλο το χρόνο.

Το αποτέλεσμα έχει διαμορφώσει τα πάντα, από τα δωμάτια του ξενοδοχείου έως τα εστιατόρια και τις βεράντες σπα στον τελικό σχεδιασμό. Η οροφή θα είναι επενδυμένη με ηλιακά πάνελ της Νορβηγίας, διασφαλίζοντας ότι το αποτύπωμα μειωμένου άνθρακα θα επιτευχθεί ακόμη και πριν το ξενοδοχείο είναι ανοιχτό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

La Repubblica: Η Ελλάδα ιδανικό μέρος για διακοπές σε όλο τον κόσμο

Στην κορυφή των προτιμήσεων η Αστυπάλαια, η οποία, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «είναι το μοναδικό νησί που θα «οδηγήσει» τους επισκέπτες στο μέλλον της αειφορίας μέσα από το πρωτοπόρο «πράσινο» εγχείρημα που υλοποιείται».
tourism, tourismos, athens, athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορυφαίος προορισμός η Ελλάδα για το solo travel των γυναικών

Τα ταξίδια για τους μοναχικούς ταξιδιώτες είναι η νέα μεγάλη τάση στον παγκόσμιο τουρισμό, που ενισχύθηκε σημαντικά από την πανδημία και κατά 82% γίνονται από γυναίκες. Γιατί η Ελλάδα είναι ψηλά στη σχετική κατάταξη.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο δίκτυο γεωπάρκων της ΟΥΝΕΣΚΟ πρόκειται να ενταχθεί η Νίσυρος

Ολοκληρώθηκε και κυκλοφόρησε ο ψηφιακός οδηγός του Υδροθερμικού Πεδίου Λακκιού του υποψήφιου Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO της Νισύρου, αναβαθμίζοντας σημαντικά την εμπειρία των επισκεπτών στους περίφημους ηφαιστειακούς κρατήρες του νησιού.