ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, ποιες δραστηριότητες ανοίγουν

Από τις 8 Μαΐου μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη στα μεγάλα καταστήματα, ενώ από 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα φροντιστήρια που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων. Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες.

Την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων εξήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, που ανακοίνωσε ότι από τις 8 Μαΐου επανεκκινούν νέες δραστηριότητες κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 και απόφασης της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου. Επίσης, από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει. Παράλληλα από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Τέλος, από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση για την εξειδίκευση των αποφάσεων.

Νωρίτερα μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο άνοιγμα της εστίασης αλλά και στις μετακινήσεις στη διάρκεια των γιορτινών ημερών επισήμανε πως «αυτό είναι ένα βήμα προς την κανονικότητα αλλά δεν είναι το τελευταίο βήμα. Θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί, να μην εφησυχάζουμε -γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο και λόγω του καιρού που ανοίγει, ωστόσο θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη. Η κυβέρνηση έχει δώσει τον οδικό χάρτη εφόσον όλα πάνε καλά και δεν υπάρξει κάποια έξαρση και από τις 15 Μαΐου και μετά θα δούμε τι μπορεί να επανεξεταστεί. Δεν είναι όμως της παρούσης», τόνισε αναφερόμενη παράλληλα στο γεγονός πως υπάρχει μια σταθεροποίηση στην επιδημιολογική εικόνα, που πάντως παραμένει ψηλά.

Για τους παιδικούς σταθμούς αλλά και τα γυμναστήρια, η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε ότι πρέπει να δούμε την επιβάρυνση από τις δραστηριότητες των προηγούμενων ημερών για ό,τι περαιτέρω. «Όπως γνωρίζετε τη Δευτέρα ανοίγουν νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια οπότε θα πρέπει κι από κει να κριθεί και να εκτιμηθεί η όποια επιβάρυνση», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως «μέχρι τις 15 Μαΐου πάμε ως έχουμε». Διευκρίνισε επίσης πως βασική διαφορά μεταξύ παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων είναι ότι στους παιδικούς σταθμούς δεν είναι δυνατόν να γίνουν self tests, τα παιδιά είναι μικρά κι οπότε πρέπει να βλέπουμε και να εκτιμούμε τη συνολική, μεγαλύτερη εικόνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomou
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οικονόμου: Τη Δευτέρα θα προχωρήσουμε στην επίταξη ιδιωτών γιατρών

«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ό, τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε του ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.