ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
lockdown, Karantina, Athina, Koronoios
Φωτο: Shutterstock

Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Προς κατάργηση τα click away και click inside για το λιανικό εμπόριο, προβληματισμός των επιστημόνων για την κατάργηση των sms.

Σημαντικές αποφάσεις για τη σταδιακή άρση μίας σειράς μέτρων περιορισμού καλούνται να λάβουν την τρέχουσα εβδομάδα ο ειδικοί, με δεδομένο και το «άνοιγμα» του τουρισμού, αλλά και την επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμών. 

Μετά το άνοιγμα της εστίασης αλλά και των οργανωμένων παραλιών την προηγούμενη εβδομάδα, σήμερα επαναλειτουργούν νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια αλλά και τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών. Σήμερα επίσης επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Κατάργηση click away, click inside και sms

Όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόταση προς τους ειδικούς ώστε να καταργηθούν οι μέθοδο του click away και click inside για το λιανικό εμπόριο, αλλά και η συνέχιση ή όχι της χρήσης των sms τόσο προς το 13033 (που αφορά τις μετακινήσεις) όσο και στο 13032 (που αφορά το λιανικό εμπόριο). 

Σύμφωνα με πληροφορίες για το 13033 οι επιστήμονες εμφανίζονται ακόμη διστακτικοί ως προς την κατάργησή του, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν είτε την Τετάρτη ή το αργότερο έως την Παρασκευή. 

Επιπρόσθετα εκτιμάται ότι θα υπάρξει παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας αλλά και της λειτουργίας της εστίασης στις 12:00 το βράδυ από 11:00 που είναι σήμερα, αλλά και η «επιστροφή» της μουσικής στην εστίαση. 

Παράλληλα από τις 17 Μαΐου ανοίγουν τα γυμναστήρια, ένας κλάδος που έχει δεχθεί σφοδρό πλήγμα από την πανδημία και τα μέτρα περιορισμού, ενώ εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση θα επιτραπεί η «χρήση» τους μόνο από όσους είναι εμβολιασμένοι. 

Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες

Στις 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου, ενώ στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1:1.

Ακόμη, όπως έχει ανακοινωθεί στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί προκειμένου, να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελλείψει της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στις συγκεκριμένες ηλικίες των παιδιών.

Επιπρόσθετα, από 17 Μαΐου επανεκκινούν οι πρακτικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.

Επιπλέον στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%, ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου. Αυτό αφορά μόνο καθήμενους, όχι ορθίους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomou
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οικονόμου: Τη Δευτέρα θα προχωρήσουμε στην επίταξη ιδιωτών γιατρών

«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ό, τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε του ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.