ΓΔ: 1366.12 -1.77% Τζίρος: 86.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:28:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πανδημία, μέτρα, κορονοιος, χαλάρωση
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, νέα προνόμια για εμβολιασμένους

Σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό θα εξετασθούν μία σειρά προτάσεις για παροχή περισσότερων προνομίων σε όσων έχουν εμβολιαστεί από τις αρχές Ιουλίου.

Νέα δεδομένα ισχύουν από σήμερα σε όλη τη χώρα, καθώς παύει να ισχύει το μέτρο του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων για τη λοίμωξη Covid-19. Επίσης, από σήμερα οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας, καθώς και οι αθλούμενοι στα γυμναστήρια, δεν υποχρεούνται να διενεργήσουν αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self test), εφόσον έχουν συμπληρωθεί 15 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και της δεύτερης δόσης, εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων.

Παράλληλα, από σήμερα αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση, με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι, από 6 άτομα που ίσχυε.

Όσον αφορά τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ, ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής έχουν αποφασίσει τα παρακάτω:

  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, στην Β κατηγορία, δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, Α κατηγορία, δύνανται επίσης να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με το κοινό.
  • Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους σε κατάλληλες θέσεις, αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

Τέλος, επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο. Ένα άτομο ανά 16 τετραγωνικά για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτικά μάσκας, ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Σύσκεψη στο Μαξίμου 

Παράλληλα σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία θε εξεταστεί η εφαρμογή των νέων μέτρων για τους εμβολιασμένους. Μάλιστα, αν κλειδώσουν οι λεπτομέρειες που απομένουν δεν είναι απίθανο να έχουμε ανακοινώσεις ακόμα και σήμερα.

Σε περίπτωση που βρεθεί η χρυσή τομή, οι ανακοινώσεις πιθανολογείται πως θα γίνουν από τον πρωθυπουργό και θα εξειδικευτούν από τους αρμόδιους υπουργούς. Σύμφωνα τώρα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η εφαρμογή του σχεδίου που θα καταρτιστεί θα είναι άμεση από την αρχή του Ιουλίου έτσι ώστε η αγορά και η κοινωνία να μπορέσει να ζήσει ένα όσο το δυνατόν πιο κανονικό καλοκαίρι, έστω και με τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomou
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οικονόμου: Τη Δευτέρα θα προχωρήσουμε στην επίταξη ιδιωτών γιατρών

«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ό, τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε του ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.