ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Κόντρα» η Κρήτη στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας

Μπορεί το δημογραφικό να είναι ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας η οποία σύμφωνα με έρευνες, εμφανίζει μεγάλο ποσοστό γερασμένου πληθυσμού, η Κρήτη ωστόσο ακολουθεί αντίθετη πορεία με τις γεννήσεις να ξεπερνούν τους θανάτους.

Σαφώς και το πρόβλημα των γεννήσεων έναντι των θανάτων παραμένει, όμως σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) στην Κρήτη οι γεννήσεις ξεπερνούν τους θανάτους.

Παρότι στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί και καθιστούν το δημογραφικό ένα μείζον θέμα, η εικόνα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα είναι καλύτερη καθώς είναι οι μόνες  περιοχές της χώρας όπου οι γεννήσεις υπερτερούν σε αριθμό των θανάτων.

Δεύτερη στη θετική λίστα του ισοζυγίου γεννήσεων – θανάτων είναι η Κρήτη, όπου πέρυσι ο πληθυσμός αυξήθηκε οριακά κατά 258 άτομα, με 6.241 γεννήσεις και 5.983 θανάτους, στο σύνολο των 632.674 κατοίκων.

Το Ηράκλειο είχε μακράν τη μεγαλύτερη αύξηση, με 272 περισσότερες γεννήσεις από θανάτους, ενώ το Λασίθι αποτέλεσε εξαίρεση, αφού ήταν η μόνη περιοχή της Κρήτης όπου ο πληθυσμός μειώθηκε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 33.857 άτομα και είναι η 3η χρονιά που καταγράφεται σοβαρή μείωση στους τοκετούς κάτι που δείχνει πρόκειται για μία τάση η οποία δείχνει να σταθεροποιείται, με την περυσινή χρονιά να καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση σε γεννήσεις από την αρχή της οικονομικής κρίσης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ως εθνικό έργο προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής - Κρήτης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης ανέφερε σε συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο πως η Ελλάδα στηρίζει τα ενεργειακά σχέδια που περιλαμβάνουν την Κρήτη και την Κύπρο.
Stylianidis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στυλιανίδης: Στο Αρκαλοχώρι δημιουργήσαμε ένα μοντέλο διαχείρισης κρίσεων

«Θεωρώ ότι στο Αρκαλοχώρι το ελληνικό κράτος αντέδρασε σωστά και δημιούργησε ένα μοντέλο διαχείρισης τέτοιας μορφής κρίσεων», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
earthquake-larisa-seismos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νύχτα σεισμών στην Κρήτη – Νέα δόνηση 4,3 Ρίχτερ τα ξημερώματα

Η νέα σεισμική δόνηση έγινε τα ξημερώματα, ενώ σύμφωνα με το εργαστήριο σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταγράφηκε 33 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και είχε εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.