ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ως εθνικό έργο προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής - Κρήτης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης ανέφερε σε συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο πως η Ελλάδα στηρίζει τα ενεργειακά σχέδια που περιλαμβάνουν την Κρήτη και την Κύπρο.

Ως εθνικό έργο, με φορέα υλοποίησης την εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση του έργου ως τμήμα της διασύνδεσης Κύπρου - Αττικής μέσω Κρήτης δεν τελεσφόρησαν.

Τη σχετική ενημέρωση έκανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας , Κωστής Χατζηδάκης, στον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας κ. Miguel Arias Canete, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να υποστηρίζει τη διασύνδεση της Κύπρου με την Κρήτη και το Ιαραήλ, που θα συμβάλει στην άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης της Κύπρου.

«Η ελληνική κυβέρνηση παρέχει ισχυρή πολιτική στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο των διασυνδέσεων Κρήτης-Κύπρου και Κύπρου-Ισραήλ στον αναθεωρημένο κατάλογο των PCI (έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος) λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την ανάγκη ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ευρώπη διαμέσου της Ελλάδας, αλλά και τα σχέδια ηλεκτρικής διασύνδεσης των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου με την Τουρκία».

Το ΥΠΕΝ σημειώνει ακόμη τα εξής:

Η θέση του ΥΠΕΝ υπαγορεύθηκε από την ανάγκη ταχείας υλοποίησης του έργου της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που είναι μείζονος εθνικής σημασίας. Και τούτο διότι όχι μόνο διασφαλίζει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης για τις επόμενες δεκαετίες και επιτρέπει τον παροπλισμό των ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ όλων των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς η μη διασύνδεση της Κρήτης συνεπάγεται επιβάρυνση του εν λόγω λογαριασμού κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Επιθυμώντας να διευκολύνει την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης της Κύπρου, η ελληνική κυβέρνηση ενθάρρυνε και υποστήριξε τη διεξαγωγή εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να εξευρεθεί συναινετική λύση. Στόχος ήταν ν υλοποιηθεί η διασύνδεση Αττικής-Κρήτης ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest-PCI). Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη δεν τελεσφόρησαν.

Σημειώνεται τέλος ότι ο διαγωνισμός για τα καλώδια που θα συνδέσουν την Αττική με την Κρήτη -που δεν αμφισβητήθηκε από καμία πλευρά κατά τις προαναφερθείσες διαπραγματεύσεις- ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών που υποβλήθηκαν. Ο δεύτερος διαγωνισμός για τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική θα προχωρήσει χωρίς αλλαγές και καθυστερήσεις και με τρόπο που δεν δημιουργεί τεχνικά ζητήματα διαλειτουργικότητας.

Ένα έργο υψηλής σημασίας

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του ΑΔΜΗΕ που θεωρείται εξαιτερικής σημασίας για το Σύστημα Μεταφοράς της χώρας και στόχο έχει την απεξάρτηση των απομονωμένων νησιωτικών συστημάτων από τους συμβατικούς Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής, που έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό κόστος και υψηλό κόστος λειτουργίας.

Πέρα από τα προφανή οφέλη για την Κρήτη, με την ολοκλήρωσή του τα νοικοκυριά και οι παραγωγικοί φορείς σε όλη την επικράτεια θα απαλλαγούν από βάρη χρεώσεων (τύπου ΥΚΩ) που σχετίζονται με την κοστοβόρο (περί τα 500-800 εκατ. ευρώ τον χρόνο) αλλά και απαρχαιωμένη μέθοδο ηλεκτροπαραγωγής.

Η Αριάδνη Interconnection, θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ, έχει αποκλειστικό σκοπό και αντικείμενό της την ηλεκτρική διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη με το έργο να είναι αλληλένδετο με εκείνο της σύνδεσης Πελοποννήσου – Κρήτης για το οποίο ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε πει τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.


 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Μανουσάκης: H ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης–Αττικής έτοιμη το 2025

Η πρόοδος του έργου που υλοποιεί η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection» διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση εργασίας που είχαν χθες στην Περιφέρεια Κρήτης, στο Ηράκλειο, στελέχη της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.
petrelaio-ydrogonanthrakes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξελίξεις στις έρευνες υδρογονανθράκων σε Δυτική Ελλάδα και Κρήτη

Μοναδική εκκρεμότητα αποτελεί το ενδεχόμενο να γίνουν τρισδιάστατες έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης (οι δισδιάστατες ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο), κάτι που θα αποφασίσει η Helleniq Energy σε συνεργασία με την ExxonMobil.
tap-fysiko aerio-ellada-italia-alvania-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΔΕΥ: Στόχος να ερευνηθούν πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ έκανε λόγο για ύπαρξη βάσιμων ενδείξεων ότι το νησί μπορεί να φιλοξενεί κοιτάσματα φυσικού αερίου, ενώ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της χρήσης του ως καύσιμο-γέφυρα προς την ενεργειακή μετάβαση.