ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
estiasi-kafe-bar
Φώτο: Aris Oikonomou/ SOOC

Ποια νέα μέτρα ισχύουν από σήμερα σε εστίαση, τι εξετάζουν οι ειδικοί

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η επαναφορά της χρήσης μάσκας από όλους τους πολίτες και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ εκτιμάται ότι θα ζητηθεί «επιτάχυνση» και της πραγματοποίησης self tests.

Αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης λειτουργούν από σήμερα Πέμπτη 8 Ιουλίου, όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, το μέτρο αυτό λαμβάνεται ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός και η υπερμετάδοση που παρατηρείται σε αυτούς τους χώρους, έτσι ώστε «να έχουμε μια ασφαλή και προστατευμένη διασκέδαση».

Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα. Κάθε παραβίαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας - όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών ανά κατάστημα - θα επιφέρει ως κύρωση, άμεση σφράγιση για επτά ημέρες, απ' την επόμενη ημέρα της παράβασης, και χρηματικά πρόστιμα: για τα μεν καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 2.000 ευρώ, για τα δε καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών, το πρόστιμο θα ανεβαίνει στα 5.000 ευρώ.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι και στις δύο περιπτώσεις στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια.

Συνεδριάζει η Επιτροπή των Ειδικών - Ποια μέτρα εξετάζει

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, με Αττική και Κρήτη να βρίσκονται στο «κόκκινο» με συνεχή αύξηση κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα, θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης των ειδικών, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα προτείνουν μία σειρά νέων μέτρων προκειμένου να υπάρξει βελτίωση των συνθηκών και με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στο μέσο της καλοκαιρινής και τουριστικής περιόδου. 

Θεωρείται σχεδόν βέβαιη η εισήγηση για την επαναφορά της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως ίσχυε και πριν από δύο εβδομάδες. Επιπρόσθετα οι ειδικοί πρόκειται να ζητήσουν αυξημένο έλεγχο (testing), ενδεχομένως περισσότερα self tests ειδικά για τους νέους πολίτες στους οποίους εντοπίζονται και τα περισσότερα περιστατικά. Επιπλέον, πιθανή είναι η επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού μοριακού ή rapid τεστ για όσους δεν έχουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου (και έχουν παρέλθει 14 ημέρες) και για τις μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα.

Τις σχετικές ανακοινώσεις σε σχέση με όσα εισηγηθούν οι επιστήμονες θα κάνει στην απογευματινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Estiasi, Tourismos, Ellada, Kafe
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς μουσική παραμένει για τουλάχιστον ακόμη μία εβδομάδα η εστίαση

Παρατείνεται μέχρι 24 Ιανουαρίου η απαγόρευση πώλησης προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε όσους δεν έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Τι θα ισχύσει με το ωράριο καταστημάτων και την είσοδο στα mall.