ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: ΑΠΕ

Θα αντικαθίστανται στο ΕΣΥ όλοι οι εργαζόμενοι που δεν εμβολιάστηκαν

Νομοθετική ρύθμιση για την αναπλήρωση μη εμβολιασμένων προανήγγειλε ο Κικίλιας. Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους εστίασης. Σε λειτουργία η ψηφιακή εφαρμογή επαλήθευσης πιστοποιητικών.

Υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός σε μονάδες υγείας και δομές φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ στις δημόσιες δομές υγείας θα γίνονται προσλήψεις για να αντικαθίστανται όσοι δεν εμβολιάζονται. Παράλληλα, σε όλους τους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι, σύμφωνα με το νέο πακέτο μέτρων που παρουσίασε η κυβέρνηση για να τεθεί σε έλεγχο η πανδημία.

Στην εξειδίκευση των μέτρων που θα ισχύσουν στους τομείς εστίασης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας τα οποία ανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός προχώρησαν οι υπ. Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι έως τις 16 Αυγούστου πρέπει να έχει προβεί στην 1η δόση εμβολιασμού το σύνολο του διοικητικού και υγειονομικού προσωπικού σε δομές φροντίδας τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές, ενώ εάν κάποιος αρνηθεί τότε θα τεθεί σε αναστολή εργασίας χωρίς να λαμβάνει τις αποδοχές του. Επίσης σε περίπτωση που υπάρξουν μονάδες που δεν συμμορφωθούν το πρόστιμο θα κυμανθεί από 50.000 έως και 200.000 ευρώ. 

Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με εμβολιασμένους, σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους. Η χωρητικότητά τους θα ανέρχεται στο 80%. Το 5% θα μπορούν να είναι ανήλικοι οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε self test και δήλωση γονέα. 25.000 θεατές για τα ανοιχτά γήπεδα και 8.000 θεατές για τα κλειστά γήπεδα είναι το ταβάνι.

Επιπρόσθετα υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός σε όλες τις δομές Υγείας, με το προσωπικό να πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έως την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ ο κ. Κικίλιας συνέστησε σε όλους να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Προσέθεσε ακόμη ότι θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε «οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται».

Οι κανόνες σε εστίαση – ψυχαγωγία 

Από την πλευρά του ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης, αναφέρθηκε εκτενώς στα νέα μέτρα που θα ισχύσουν σε όλες τις μορφές διασκέδασης και ψυχαγωγίας και στον κλάδο της εστίασης. Όπως είπε, το φετινό καλοκαίρι θα είναι «καλοκαίρι καθήμενων», τονίζοντας πως αναγνωρίζει πως σε ορισμένους μοιάζει παράλογο το συγκεκριμένο μέτρο, ωστόσο πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν θα είναι τα ακόλουθα για τους κλειστούς χώρους: 

  • έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, 
  • από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα μόνο για εμβολιασμένους με 85% πληρότητα, 
  • οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία, δηλαδή να εξυπηρετούν είτε μόνον εμβολιασμένους είτε να μην κάνουν διαχωρισμό και να λειτουργούν με όλα τα μέτρα προφύλαξης.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ακόμη ότι οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν 5 ημέρες άδεια ξεκαθαρίζοντας πως ο εμβολιασμός στο στράτευμα είναι εθελοντικός και όχι υποχρεωτικός.

Η νέα εφαρμογή Covid Free GR

Από σήμερα είναι διαθέσιμη, όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η εφαρμογή που θα χρησιμοποιείται για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Η «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr. Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

  • Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
  • Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
  • Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Ισχύς των πιστοποιητικών:

  • Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης 
  • Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά
  • Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
  • PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Pelwni, kibernisi, kivernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν πρόκειται να υπάρξει νέο lockdown, μοναδική απάντηση ο εμβολιασμός

Όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, κα Αρ. Πελώνη, η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε ένα νέο ολικό lockdown, ενώ τόνισε ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει «να αναλάβουν την ευθύνη τους».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποια νέα προνόμια για τους εμβολιασμένους εξετάζει η κυβέρνηση 

Εξετάζεται η πλήρης και χωρίς μέτρα προστασίας στον τομέα της ψυχαγωγίας για τους πλήρως εμβολιασμένους, αλλά και η ευχέρεια στην εστίαση οι ιδιοκτήτες να επιλέγουν ποιους θα δεχθούν στα καταστήματά τους. Στις 12:30 οι ανακοινώσεις.