ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
estiasi-kafe-bar
Φώτο: Aris Oikonomou/ SOOC

Σήμερα οι αποφάσεις της Επιτροπής για περαιτέρω χαλάρωση μέτρων

Νέα χαλάρωση των μέτρων για διασκέδαση, εστίαση και γήπεδα, αλλά «απαγορευτικό» σε μαζικές υπαίθριες εκδηλώσεις στις Απόκριες αναμένεται να αποφασίσει η Επιτροπή.

Άρση των περιορισμών που υπάρχουν ακόμη στους τομείς διασκέδασης και εστίασης εκτιμάται ότι θα προτείνει στην κυβέρνηση η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας, η οποία συνεδριάζει σήμερα. 

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, πορεία αναμενόμενη λόγω και της υψηλής μεταδοτικότητας της παράλλαξης Όμικρον, οι επονομαζόμενοι «σκληροί δείκτες», ήτοι νέες εισαγωγές, διασωληνώσεις και θάνατοι, εμφανίζουν καλύτερη εικόνα, ενώ υπάρχει σχετική αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας. 

Όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει πρόταση για άρση της απαγόρευσης των ορθίων θαμώνων σε εστίαση και διασκέδαση, με επιστροφή της πλήρους κανονικότητας στους δύο αυτούς τομείς, καθώς έχει, ήδη, καταργηθεί το περιοριστικό μέτρο του ανώτατου αριθμού πελατών. 

Αυτό που δεν πρόκειται να καταργηθεί είναι η υποχρέωση χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους, ενώ όλα δείχνουν ότι οι επιστήμονες δεν θα δώσουν το «πράσινο φως» για ανοικτές μαζικές εκδηλώσεις, καθώς σε αυτές δεν μπορεί να διασφαλιστεί και η συμμετοχή ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί. Έτσι θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι «παραδοσιακές» παρελάσεις μασκαράδων για τις Απόκριες δεν θα επιτραπούν, ενώ αρκετές πόλεις οι οποίες στηρίζουν αυτήν την παράδοση, όπως για παράδειγμα η Πάτρα έχουν, ήδη, ανακοινώσει την απαγόρευση τέτοιων εκδηλώσεων. 

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, κι εφόσον ζητηθεί από την κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί και η πληρότητα στα γήπεδα και να φτάσει το 50% σε σχέση με 10% που είναι σήμερα, ενώ θα δοθεί το πράσινο φως και για τη διενέργεια σχολικών εκδρομών που είχαν ανασταλεί μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 21.412 νέα κρούσματα της COVID-19, σε σύνολο 516.533 PCR και rapid tests, δηλαδή ποσοστό θετικότητας 4,14%. Από τα νέα κρούσματα, 6.272 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2.375 στη Θεσσαλονίκη, 1.744 στην Κρήτη και 869 στην Αχαΐα. Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, την τελευταία εβδομάδα (7 έως 13 Φεβρουαρίου) παρατηρήθηκε πτωτική τάση του ιικού φορτίου κατά 33% στην Αττική και κατά 24% στην Πάτρα. Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα, ενώ καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε Ξάνθη και Κέρκυρα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 που ανακοινώθηκαν χθες ήταν 77, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.917. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 489 ασθενείς (το 75,5% αυτών είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι) και 343 νέοι ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό και χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία της επικράτειας. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου έχει μειωθεί πλέον κάτω από 400 ημερησίως (393).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Estiasi, Tourismos, Ellada, Kafe
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς μουσική παραμένει για τουλάχιστον ακόμη μία εβδομάδα η εστίαση

Παρατείνεται μέχρι 24 Ιανουαρίου η απαγόρευση πώλησης προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε όσους δεν έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Τι θα ισχύσει με το ωράριο καταστημάτων και την είσοδο στα mall.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι νέοι κανόνες που τίθενται σε ισχύ για αποστάσεις στα καταστήματα

Πέραν των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού καταργείται από σήμερα το προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας το οποίο ίσχυε για τα σούπερ μάρκετ και ήταν από τις 7:00 έως τις 21:30 και για τα εμπορικά που ήταν από τις 7:00 έως τις 21:00.