ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:06:24 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Populus
Πηγή: Populus

Διχασμένοι οι πολίτες της Β. Ελλάδας για την πορεία της χώρας, προβάδισμα της ΝΔ

Το 38% των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση και το 43% σε αρνητική, ενώ το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανησυχία και αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, μαζί με προβληματισμό και άγχος για την κατάσταση της χώρας, ιδίως στην οικονομία, αλλά και αισιοδοξία και ελπίδα είναι τα ανάμεικτα συναισθήματα των πολιτών, όπως αυτά καταγράφονται στα ευρήματα του πρώτου Βαρόμετρο της Populus για τη Βόρεια Ελλάδα.

Ταυτόχρονα οι πολίτες εμφανίζονται να έχουν «μοιρασμένες απόψεις» αναφορικά με την πορεία της χώρας, ενώ το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας διατηρεί σταθερά διευρυμένο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οι πολίτες της Β. Ελλάδας εμφανίζονται μοιρασμένοι στο ερώτημα αν η χώρα βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση, με το 38% να απαντά θετικά και το 43% αρνητικά, ενώ ως τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζουν την ανεργία, την ανάπτυξη και τους χαμηλούς μισθούς.

Voreia Ellada, Populus, Erevna

 

Περισσότερο απαισιόδοξοι και απογοητευμένοι εμφανίζονται οι νέοι. Το 53% των 17-34 πιστεύουν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση – το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα, ενώ το 72% δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση, καθώς και από την αξιωματική αντιπολίτευση (73%). 

Για την επόμενη μέρα της πανδημίας και τη διαχείριση των προβλημάτων που δημιούργησε, οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο την επιστημονική κοινότητα (74%), την επιχειρηματικότητα και τον ιδιωτικό τομέα (53%), ενώ την κυβέρνηση εμπιστεύεται ένας στους δυο (51%), όσοι και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, εμπιστεύονται μόλις 2 στους δέκα πολίτες (21%).

Σε ό,τι αφορά τα συναισθήματα των πολιτών αυτά που κυριαρχούν είναι: αβεβαιότητα (36%), άγχος (29%), αισιοδοξία (26%), ελπίδα (26%), απογοήτευση (22%), θυμός (20%), απαισιοδοξία (16%), φόβος (14%), ηρεμία (10%), αποφασιστικότητα (9%), μοναξιά (7%), σιγουριά (6%), συμπόνια (5%), ανικανότητα (4%), ενθουσιασμό (4%) και χρησιμότητα (3%). 

Οι τομείς στους οποίους θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επόμενη διετία μετά την πανδημία, είναι: η απασχόληση και η καταπολέμηση της ανεργίας (31%), η Υγεία (27%), η Παιδεία και η Κατάρτιση (15%), η στήριξη της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών επενδύσεων (12%).

Voreia Ellada, Erevna, Populus

 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των πολιτών, 48% (61% στους νέους) προτιμούν το διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους, ακολουθούν τα δημόσια και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα με 27%,  οι εφημερίδες με 13%, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με 10% και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης (έντυπα και ηλεκτρονικά) με 9%.

Voreia Ellada, Erevna, Populus

 

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση των βασικών πρωταγωνιστών της πολιτικής ζωής της χώρας, πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση εμφανίζονται οι τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες (41%), ενώ λίγο έως καθόλου δηλώνει το 59%. Στον αντίποδα, μόλις το 17% απαντούν ότι είναι ικανοποιημένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων (81%) να εμφανίζεται λίγο ή και καθόλου ικανοποιημένοι από την αξιωματική αντιπολίτευση. 

Voreia Ellada, Erevna, Populus

 

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην πρόθεση ψήφου με τη ΝΔ να καταγράφει ποσοστό 31%, έναντι 16% του ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 15 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα ανοίγει ακόμα περισσότερο στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, όπου η ΝΔ αγγίζει το 42% και η αξιωματική αντιπολίτευση στο 24%.

Όσον αφορά τα πρόσωπα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 44% των θετικών και μάλλον θετικών γνωμών, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, μόλις το 22%, με το 55% να τον αξιολογεί αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.

Η ταυτότητα της έρευνας

Voreia Ellada, Erevna, Populus


 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Pulse για ΣΚΑΪ: Προβάδισμα 19 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 43% με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει 24%. Η πλειοψηφία των πολιτών αποτιμά θετικά τη διακυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων.