ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πυρκαγιά στη Βαρυπόμπη οδηγεί σε πίεση το σύστημα ενέργειας

Βυθίσεις τάσης στο σύστημα ηλεκτροδότησης έχουν γίνει αντιληπτές στην Αττική, εξαιτίας ζημιάς από την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη που έθεσε εκτός λειτουργίας το κύκλωμα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) Αχαρνών-Αγίου Στεφάνου.

Εκτός λειτουργίας τέθηκε το μεσημέρι το κύκλωμα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) Αχαρνών-Αγίου Στεφάνου εξαιτίας της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στη Βαρυμπόμπη. Η εξέλιξη δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση στο σύστημα ηλεκτροδότησης και έχει προκαλέσει προς το παρόν βυθίσεις τάσης που γίνονται αντιληπτές στην Αττική. Οι υπεύθυνοι του ΑΔΜΗΕ βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση με την πολιτική προστασία προκειμένου οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα να προστατευθούν από τις φλόγες.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε πριν από λίγη ώρα σε δασική έκταση κοντά στα πρώην βασιλικά κτήματα στη Βαρυμπόμπη. Η φωτιά σήμανε συναγερμό στην Πυροσβεστική και ήδη κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 20 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, τέσσερα ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev 200. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος βρίσκεται σημείο.

Σε χθεσινές δηλώσεις τους, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησαν από τους πολίτες λελογισμένη χρήση ενέργειας κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής καθώς η λειτουργία του συστήματος δείχνει να «κρέμεται από μία κλωστή». Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, που δημοσιεύονται μέσω της ειδικής εφαρμογής για έξυπνα κινητά iptoAnalytics, στις 15.00 έδειχναν εκτίναξη της κατανάλωσης (φορτίο συστήματος) στις 8.439 μεγαβατώρες (ΜWh), σε επίπεδο υψηλότερο από την πρόβλεψη του μοντέλου (8.320 MWh).

Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι το ηλεκτρικό σύστημα είναι θωρακισμένο, οι θερμικές μονάδες της ΔΕΗ που είναι απαραίτητες για να παρέχουν ενέργεια είναι διαθέσιμες, ενώ ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΔΔΗΕ με όλο τους το προσωπικό βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπιστεί όποιο θέμα προκύψει.

Επίσης, συστάσεις προς μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ρεύματος να περιορίσουν ή και να μηδενίσουν τη ζήτηση κατά το διάστημα 6-10 μ.μ. σήμερα απηύθυναν το πρωί οι αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες από τη βιομηχανία.

Πρόκειται για το κρίσιμο διάστημα του 24ωρου που η ζήτηση (λόγω ζέστης και χρήσης των κλιματιστικών) εξακολουθεί να είναι υψηλή αλλά δεν υπάρχει η συνεισφορά των φωτοβολταϊκών που καλύπτουν μεγάλο μέρος της μεσημβρινής αιχμής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η βιομηχανία θα ανταποκριθεί προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω κίνδυνοι για το σύστημα ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ το μέγιστο φορτίο του συστήματος αναμένεται να φθάσει στα 9.550 μεγαβάτ στις 7-9 μ.μ. απόψε, μέγεθος που δεν περιλαμβάνει τις μονάδες που συνδέονται στο δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης. Το συνολικό φορτίο εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 11.000 μεγαβάτ.

Χθες σχεδόν η μισή ενέργεια (48 %) καλύφθηκε από τις μονάδες φυσικού αερίου και ακολουθούν: εισαγωγές (19 %), λιγνίτες (16 %), υδροηλεκτρικά (12 %) και ΑΠΕ (5 %). Στελέχη και τεχνικό προσωπικό στις εταιρίες παραγωγής, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε επιφυλακή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Προσπάθεια προστασίας των γραμμών που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Συστήματος, επισημαίνεται ότι το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αγίου Στεφάνου που είναι κρίσιμο για την ηλεκτροδότηση της Αττικής έχει επανέλθει σε κανονική λειτουργία.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρώτη καταδίκη για το Μάτι, δύο χρόνια στον τότε διοικητή Συντονιστικού

Το τριμελές πλημμελειοδικείο καταδίκασε σήμερα τον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Ιωάννη Φωστιέρη, σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή για την κατηγορία της κατάθεσης ψευδών στοιχείων στις εισαγγελικές αρχές.
Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρεμιέρα για την πλατφόρμα καταγγελιών που αφορά μέτρα πυροπροστασίας

Οι πολίτες μέσω μιας απλής διαδικασίας στο gov.gr θα μπορούν να υποβάλλουν την αναφορά τους σχετικά με τα μέτρα πυροπροστασίας που έχουν λάβει επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις. Πώς γίνεται η υποβολή της αίτησης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Οχυρώνεται» με τρία ραντάρ πυρανίχνευσης το δάσος του Σέιχ Σου

Τα ραντάρ θα θα επιτηρούν και θα ανιχνεύουν τα ίχνη πυρκαγιάς και καπνού και θα αποστέλλουν δεδομένα μέσω δορυφορικής κεραίας, ενώ το πρόγραμμα σχεδιάζεται να επεκταθεί σε όλη την περιφέρεια Μακεδονίας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Κικίλιας: Τι περιλαμβάνει το νέο επιχειρησιακό δόγμα για τις πυρκαγιές

«Είμαστε μία μεγάλη οικογένεια, είμαστε μία ομάδα, έχουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα έχουμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο, με πολλές προκλήσεις» ανέφερε ο κ. Κικίλιας.