ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pyrkagia-fwtia
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, πάνω από 80 σπίτια καταστράφηκαν

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι κρίσιμες υποδομές άντεξαν «από εδώ και στο εξής θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών, τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με τον χρόνο θα ξαναγίνει, όμως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά».

Μόνο ένα ενεργό μέτωπο απομένει πλέον στη Βαρυμπόμπη όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς που επισήμανε την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων. Μέχρι στιγμής περίπου 80 κατοικίες έχουν καταστραφεί ενώ ακόμα δεν έχει προχωρήσει η καταγραφή των ζημιών. Σημειώνεται ότι με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν εναέρια μέσα ενώ παραμένουν και επιχειρούν όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που έχουν ενισχυθεί από όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από τα τέσσερα μέτωπα που υπήρχαν, το ξημέρωμα τούς βρήκε με ένα ενεργό και τα υπόλοιπα σε ύφεση, αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε από τα πεζοπόρα και στα 4 μέτωπα. «Υπάρχει πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε μέσα στο πεδίο, μέσα στις ρεματιές και νομίζω ότι οι άντρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό», τόνισε ενώ προσέθεσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας προχώρησαν σε επιπλέον απομακρύνσεις και εκκενώσεις. « Καταλαβαίνετε ότι το θερμικό φορτίο ήταν μεγάλο. Μας βοήθησε το γεγονός ότι οι άνεμοι είχαν πέσει, υπήρχε μία σχετική άπνοια, είχε ανέβει σχετικά η υγρασία και με τη δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα καταφέραμε και μειώσαμε τα μέτωπα, γι αυτό και πλέον τα εναέρια έχουν μία συγκεκριμένη αποστολή να κλείσουν τα μέτωπα αυτά ώστε να πάμε σε μία τουλάχιστον οριοθέτηση της κατάστασης», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Συντονιστικό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι έγινε πολύ σημαντική δουλειά όλο το βράδυ και αντιμετωπίστηκε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Επίσης, σημείωσε ότι είναι θετικό πως μέχρι στιγμής δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής, οι κρίσιμες υποδομές άντεξαν αλλά τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας.

Στη σύσκεψη στο Συντονιστικό μετείχαν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Θόδωρος Λιβάνιος και ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Μετά τη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και στους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος. Έγινε μία πολύ σημαντική δουλειά όλο το βράδυ, κυρίως από τα πεζοπόρα τμήματα. Αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Είναι οι πιο εφιαλτικές πυρκαγιές αυτές, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα περιαστικά δάση. Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι δόξα τω Θεώ μέχρι σήμερα, μέχρι στιγμής, δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής και ότι το σύστημα των εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά. Οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν. Από εδώ και στο εξής θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών, τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με τον χρόνο θα ξαναγίνει, όμως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Έχουμε κάποιες μέρες ακόμα καύσωνα, μετά θα αρχίσουν οι άνεμοι, οπότε θα ζητήσω από όλες και από όλους να παραμείνουμε σε απόλυτη εγρήγορση έτσι ώστε η ζημιά που θα γίνει από εδώ και στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Και πάλι ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και σε όλους, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην αστυνομία, τους εθελοντές μας, που με τόση αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».

Σημειώνεται ότι τη νύχτα εκκενώθηκε τμήμα του Κρυονερίου, με μήνυμα από το 112, που βρίσκεται στην οδό Ανοίξεως κοντά στη δασική έκταση. Σε όλη την περιοχή υπάρχουν πολύ μεγάλες εστίες πυρκαγιάς. Το πρωί διεκόπη η κυκλοφορία στον παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, από την οδό Ελαιών στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη. Παραμένουν κλειστές η Τατοϊου από την Κύμης έως την Ερυθραίας, η Ερυθραίας από τη γέφυρα Βαρυμπόμπης και η Τατοϊου από την Πάρνηθως (Ιπποκράτειος Πολιτεία ταβέρνα «Λάμπρος»).

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα κηρυχθεί η πληγείσα περιοχή ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις ανέφερε ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός στον ΣΚΑΪ αναφέροντας πως «τώρα που ξημέρωσε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη έχει περιοριστεί, παντού υπάρχουν αποκαΐδια και στάχτες, είναι φοβερό αυτό που έχει συμβεί εκατοντάδες στρέμματα πευκοδάσους έχουν καεί, δεκάδες σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς, από σήμερα οι υπηρεσίες του δήμου θα ξεκινήσουν επίσημη καταγραφή. Θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή, έχω μιλήσει με τον περιφερειάρχη και με τον υπουργό Εσωτερικών με σκοπό να προχωρήσουμε άμεσα σε αποζημιώσεις των ανθρώπων που έχουν πληγεί. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τον κόσμο έχει πάθει ζημιά ο κόσμος, είναι λυπηρή εικόνα… Απογοήτευση».

Από το πρωί από την Κηφισιά μέχρι και τον Πειραιά η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Λόγω της πυκνής ομίχλης καπνού και στάχτης ανασαίνεις μετά δυσκολίας. Για τις επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα από την καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται στην Βαρυμπόμπη προειδοποιεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Στη σελίδα του στο Facebook γράφει: «4 Αυγούστου 05:00: Η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσο αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα). Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες».

Από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα μετρήσεων ποιότητας αέρα PurpleAir: Real-time Air Quality Monitoring που στηρίζεται στην νέα γενιά αισθητήρων “Internet of Things”. Οι μονάδες είναι σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Οι τιμές που εμφανίζονται είναι αβαθμονόμητες και πρέπει να διαιρεθούν με έναν παράγοντα 1.8 περίπου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρώτη καταδίκη για το Μάτι, δύο χρόνια στον τότε διοικητή Συντονιστικού

Το τριμελές πλημμελειοδικείο καταδίκασε σήμερα τον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Ιωάννη Φωστιέρη, σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή για την κατηγορία της κατάθεσης ψευδών στοιχείων στις εισαγγελικές αρχές.