ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Eyvoia-fotia
Φωτο: ΑΠΕ

Εύβοια: Μέσα στις Γούβες οι φλόγες, καίγονται σπίτια, απειλείται η Γαλατσώνα

Σε εξέλιξη επιχείρηση Λιμενικού και Πολεμικού Ναυτικού για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από το Πευκί, 349 άτομα έχουν ήδη μεταφερθεί.

Συνεχίζει να μαίνεται η καταστροφική φωτιά στην Εύβοια, με τη μεγάλη μάχη να δίνεται τις τελευταίες ώρες έξω από τα χωριά Γαλατσώνα και Γούβες. 

Συγκεκριμένα, ένα τεράστιο μέτωπο κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Γαλατσώνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό. Ένα άλλο πύρινο μέτωπο πλησιάζει τις Γούβες σε μία πορεία που οδηγεί στο Αρτεμίσιο, το Πευκί και τη θάλασσα.

Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες - και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.

Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή βοηθούν και οι άνεμοι, με συνέπεια να μην προβλέπεται προς το παρόν επέκταση της φωτιάς προς νότο.

Νωρίτερα, πάντως, στον οικισμό Τρουπί, η φωτιά έφτασε πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια, ενώ αστυνομικοί ζήτησαν με ντουντούκες από τους λίγους κατοίκους που παραμένουν στο σημείο,  να απομακρυνθούν. Ωστόσο, πολλοί παραμένουν και οργανώνουν την άμυνά τους στη φωτιά,  κόβοντας  τα δέντρα γύρω από τα σπίτια τους.  

Παράλληλα, μέσω του 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί και συστήνεται στους πολίτες να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες, ενώ μετέχουν και δεκάδες εθελοντές. Ωστόσο, σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου, τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν διέλευση, είτε επειδή έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ, κορμοί ή καλώδια. Για τη διάνοιξη δρόμων, μπουλντόζες κατευθύνονται στο βουνό. 
 

349 άτομα απεγκλωβίστηκαν από το Πευκί - Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού

Στο μεταξύ, στη διάσωση και περισυλλογή 349 ατόμων έχουν προχωρήσει δυνάμεις του Λιμενικού από το Πευκί Εύβοιας, έπειτα από τις εντολές εκκένωσης της περιοχής, λόγω της μεγάλης φωτιάς που την έχει κυκλώσει.

Τα άτομα αυτά, επιβιβάστηκαν σε επιβατηγό πλοίο που βρίσκεται στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται στο Πευκί τρία σκάφη του Λιμενικού, δυο πλοία και δυο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, ένα επιβατηγό, δυο τουριστικά σκάφη, αλιευτικά και ιδιωτικά σκάφη για πιθανή περισυλλογή κατοίκων και τουριστών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρνάς: Όλοι απαραίτητοι για την πρόληψη των πυρκαγιών

Ο Ευάγγελος Τουρνάς τόνισε τη σημασία της πρόληψης πυρκαγιών από όλους, κράτος, αυτοδιοίκηση και πολίτες, υπογραμμίζοντας την ευθύνη καθενός και τα αυξημένα κονδύλια στους δήμους για καθαρισμούς οικοπέδων και δασών.
Πυροσβεστικό όχημα στη φωτιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Ο κρατικός μηχανισμός τέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω ισχυρών ανέμων και πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία 4) σε πολλές περιοχές, με έγκαιρη ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων ενόψει του κρίσιμου Σαββατοκύριακου.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύσκολες μέρες λόγω πυρκαγιών: Υψηλός κίνδυνος και ενισχυμένα μελτέμια

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Β. Τουρνάς τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης των πολιτών, καθώς η περίοδος υψηλού κινδύνου για δασικές πυρκαγιές έχει ξεκινήσει, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, καύσιμης ύλης και ανέμων.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Τουρνάς: Το 85% των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Ευάγγελος Τουρνάς, τόνισε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας για τις πυρκαγιές, την ενίσχυση της Πυροσβεστικής και αποκάλυψε ότι οι συλλήψεις για εμπρησμούς ξεπερνούν τις 111. Το 85% οφείλεται σε αμέλεια.
Ροδος, rhodos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενισχύεται η αεροπυρόσβεση στη Ρόδο με την άφιξη του ελικοπτέρου Bell 214ST

Το ελικόπτερο Bell 214ST έφτασε και επιχειρεί πλέον στη Ρόδο, ενισχύοντας την αεροπυρόσβεση και την πολιτική προστασία, όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χ. Ευστρατίου. Συνεργάζεται με τα τρία Air Tractor του νησιού.
Ροδος, rhodos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενισχύεται η αεροπυρόσβεση στη Ρόδο με την άφιξη του ελικοπτέρου Bell 214ST

Το ελικόπτερο Bell 214ST έφτασε και επιχειρεί πλέον στη Ρόδο, ενισχύοντας την αεροπυρόσβεση και την πολιτική προστασία, όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χ. Ευστρατίου. Συνεργάζεται με τα τρία Air Tractor του νησιού.