ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pyrkagies-fwties
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Απειλούν την Ιστιαία οι φλόγες, καλύτερη η εικόνα στην Πελοπόννησο

Ο υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδιας έχει ζητήσει από τον Ρώσο ομόλογο του Σ. Λαβρόφ να αποσταλεί ακόμα ένα Beriev BE-200 προκειμένου να συνδράμει στις πυρκαγιές που μαίνονται σε Εύβοια και Πελοπόννησο.

Σε κοντινή απόσταση από την Ιστιαία έχει φτάσει η φωτιά, η οποία τρέχει με μεγάλη ταχύτητα. Όλοι περιμένουν τα εναέρια, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν απλωθεί πάνω από την πόλη. Την ίδια στιγμή που η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται στην Β. Εύβοια, τα μέτωπα της πυρκαγιάς σε Ανατολική Μάνη και Γορτυνία βρίσκονται υπό έλεγχο αλλά υπάρχουν πολλές εστίες.

Λίγο πριν είχαμε αναζωπύρωση στη Γαλατσώνα, που είναι μόνιμος πονοκέφαλος το τελευταίο 24ωρο, και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις που δεν σταματούν ούτε με τα χωματουργικά μηχανήματα. Οι φλόγες έχουν φτάσει λίγα μέτρα από το χωριό. Το μέτωπο στο Ασμίνι είναι περισσότερο επικίνδυνο και έχει κατεύθυνση προς το χωριό.

Στο χωριό Καματριάδες, το μεσημέρι, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα ρίχνουν τα δέντρα, έτσι ώστε αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερή απόσταση. Μετά το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε και πάλι το μέτωπο στο χωριό Αβγαριά αποκτώντας τεράστιες διαστάσεις καθώς έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι. Η φωτιά καίει το δάσος σε χαράδρα και είναι δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το μέτωπο.

«Στην δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας και απέναντι από την Γέρμα καίει ακόμα το μέτωπο της φωτιάς στο δήμο Ανατολικής Μάνης», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης. Όπως πρόσθεσε, «το πρωί επιχείρησαν εναέρια πυροσβεστικά μέσα και μπορώ να πω ότι έχει μειωθεί η ένταση της φωτιάς, ενώ παράλληλα βρίσκονται στην περιοχή επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες και αυτές επιχειρούν».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι «ξεκινούν άμεσα το έργο τους οι επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών», προσθέτοντας ότι «σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αφού πρώτα κάναμε την καταγραφή των αναγκών, θα αποσταλούν ζωοτροφές, διότι λόγω της φωτιάς έχουν καεί πολλά βοσκοτόπια».

Παράλληλα, «δύσκολη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση με την φωτιά στην περιοχή της Γορτυνίας, που πέρασε από την Νεμούτα της Ηλείας», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, προσθέτοντας ότι «οι εστίες είναι πολλές».

Μάλιστα, όπως επiσήμανε, «η φωτιά έχει πλησιάσει κοντά στους οικισμούς, Λιβαδάκι και Τουμπίτσι, αλλά υπάρχουν στην περιοχή πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς προς τις κατοικημένες περιοχές». Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι «επιχειρούν πυροσβεστικά ελικόπτερα, ενώ αναμένονται επιπλέον επίγειες δυνάμεις από χώρες που έχουν αποστείλει βοήθεια στην Ελλάδα».

Σχετικά με το δεύτερο πύρινο μέτωπο, στην περιοχή του Δήμου της Μεγαλόπολης, όπου η φωτιά πέρασε από την περιοχή Μέπλεια της Μεσσηνίας, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε ότι «εκεί η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά υπάρχει πάντα επιφύλαξη, σχετικά με την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών».

Ζητήθηκε επιπλέον βοήθεια από Ρωσία

Εκτεταμένη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Συζητήθηκε η καταπολέμηση των πυρκαγιών και ζητήθηκε να εξεταστεί η δυνατότητα να αποσταλεί ακόμα ένα Beriev BE-200 προκειμένου να συνδράμει» γνωστοποιεί μέσω Twitter, ο Νίκος Δένδιας.

Επίσης, αναφέρει πως εξετάστηκαν οι δυνατότητες εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας και στο πλαίσιο αυτό έγινε ανταλλαγή απόψεων για προσεχείς επισκέψεις το φθινόπωρο. Περαιτέρω, συζητήθηκαν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας και η δυνατότητα συνεργασίας σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρώτη καταδίκη για το Μάτι, δύο χρόνια στον τότε διοικητή Συντονιστικού

Το τριμελές πλημμελειοδικείο καταδίκασε σήμερα τον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Ιωάννη Φωστιέρη, σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή για την κατηγορία της κατάθεσης ψευδών στοιχείων στις εισαγγελικές αρχές.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Οχυρώνεται» με τρία ραντάρ πυρανίχνευσης το δάσος του Σέιχ Σου

Τα ραντάρ θα θα επιτηρούν και θα ανιχνεύουν τα ίχνη πυρκαγιάς και καπνού και θα αποστέλλουν δεδομένα μέσω δορυφορικής κεραίας, ενώ το πρόγραμμα σχεδιάζεται να επεκταθεί σε όλη την περιφέρεια Μακεδονίας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη για Μάτι: Εισήγηση για ενοχή για 9 και απαλλαγή για 12 ο εισαγγελέας

Με τον εισαγγελέα να εισηγείται να κριθούν ένοχοι εννέα κατηγορούμενοι για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και να απαλλαγούν 12, έκλεισε η αυλαία της διήμερης αγόρευσης του ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.
Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα 1,7 εκατ. στρέμματα καμένης γης ο απολογισμός των φετινών πυρκαγιών

Σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ), φέτος έχουν χαρτογραφηθεί συνολικά 67 δασικές πυρκαγιές. Πάνω από 960.000 στρέμματα κάηκαν στον Έβρο. Τον Αύγουστο κάηκαν 1,2 εκατ. στρέμματα.