ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Χαρδαλιάς: Μην αδικούμε τη χώρα, αντιμετωπίσαμε πάνω από 500 πυρκαγιές

Εξηγήσεις για τη χρήση των εναέριων μέσων στις πυρκαγιές έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ενώ τόνισε ότι η παραίτηση του είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού.

Bελτιωμένη χαρακτήρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς την κατάσταση των πυρκαγιών, στη σημερινή ενημέρωση όπου δέχτηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις. Τόνισε πως τα μέτωπα στην Εύβοια είναι σε ύφεση και ότι η χαμηλή ορατότητα που επικρατεί σε διάφορα σημεία, δυσχεραίνει το έργο των εναέριων μέσων. Ανέφερε, επίσης, πως ο λόγος που δεν δεχόταν μέχρι σήμερα να απαντήσει σε ερωτήσεις είναι ότι ο χρόνος ήταν πολύτιμος και όφειλε να αφιερωθεί στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εξηγώντας τι έχει συμβεί με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε: «Δεν το ισχυριζόμαστε, έχουμε 74 εναέρια μέσα, 73 μετά το PZL που χάθηκε, αλλά μην έχουμε την εντύπωση ότι όλα πετούν ταυτόχρονα. Από τα 74 τα 67 είναι πυρόσβεσης, τα άλλα είναι άλλων χρήσεων. Από τα 67, έξι με επτά έχουν συντηρήσεις. Από τα 60 τα 20 μένουν σε περιφερειακές βάσεις και θέλουν πολύ ώρα για να φτάσουν στο μέτωπο ακόμα και αν παίρναμε το ρίσκο να τα μετακινήσουμε. Από τα 40 που μένουν δεν πετάνε όλα μαζί, πετούν τα μισά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να έχουμε συνέχεια στις ρίψεις». Ο υφυπουργός τόνισε πως στην Εύβοια δεν μπορούσαν να πετάξουν τα εναέρια μέσα λόγω του καπνού, ωστόσο περνούσαν ελικόπτερα όταν άνοιγε μια δίοδος, ενώ είναι επικίνδυνο να πετούν οι πιλότοι στα τυφλά.

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως πρόκειται για μία πρωτοφανή κατάσταση όσον αφορά την ακολουθία των πυρκαγιών. Στις 3 Αυγούστου, όταν ξεκίνησε η αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη, υπήρχαν διαδοχικές φωτιές που απασχολούσαν εναέρια μέσα. Σε έξι ώρες είχαμε 10 πυρκαγιές που απασχολούσαν 54 εναέρια μέσα.

Σχετικά με την ετοιμότητα του μηχανισμού, είπε ότι αν δεν είχαν γίνει καθαρισμοί σε δάση η καταστροφή θα ήταν μεγαλύτερη. «Είχαμε προετοιμαστεί», δήλωσε. «Ό,τι δεν έγινε δεκαετίες έγινε τα τελευταία δυο χρόνια». Σε ερώτηση για το πώς αναζωπυρώθηκε και ξέφυγε η φωτιά στην Βαρυμπόμπη δήλωσε ότι «κάθε ημέρα υπάρχει εναέρια επιτήρηση. Την ημέρα εκείνη μας δόθηκαν πέντε Καναντέρ σε μη διαθεσιμότητα. Το peak της θερμοκρασίας ήταν στις 3-3.30. Αν σηκώναμε νωρίτερα αεροπλάνα δεν θα είχαμε. Γι’ αυτό τα αεροσκάφη Τράκτορ σηκώθηκαν στις 14.00. Η φωτιά ανακοινώθηκε 13.22 και μετά από 22 λεπτά έγιναν οι δυο πρώτες ρίψεις. Η φωτιά, όμως δεν πιανόταν γιατί ήταν σε συμπαγές ακαθάριστο δάσος». Ο άνεμος ήταν 45 χλμ. υπογράμμισε. «Δεν υπήρχε καθυστέρηση στην ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας βοήθειας», υποστήριξε. «Ολος ο μηχανισμός ήταν ενεργοποιημένος».

«Δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά, είχαμε πολλά μέτωπα», απάντησε στο ερώτημα αν «εγκαταλείφθηκε» η Βόρεια Εύβοια

Αναφορικά με τις εκκενώσεις, και το ερώτημα αν έγινε υπερβολική χρήση του μέτρου, ο υφυπουργός απάντησε ότι το κυρίαρχο ζήτημα είναι η ανθρώπινη ζωή. «Δεν μπορούμε να λέμε ότι οι εκκενώσεις είναι καταστροφικές για τα χωριά. Είμαι ευγνώμων για τους κατοίκους που έμειναν πίσω και έδωσαν μάχη. Το 112 είναι η απόλυτη παρακαταθήκη θωράκισης της χώρας. Δεν ξέρω αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού», είπε.

Σε ότι αφορά το θέμα της παραίτησής του σημείωσε ότι «σε όλα τα κυβερνητικά στελέχη η παραίτηση είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Η δική μου είναι πάνω πάνω. Πάντα είχα αίσθηση καθήκοντος, εγώ δεν θέλω να κάνω πολιτική καριέρα, μοιράστηκα με τον πρωθυπουργό ένα όραμα για την πολιτική προστασία. Παραμένω κρατικός λειτουργός, άνθρωπος του καθήκοντος. Αυτά δεν είναι μικροκομματικά ζητήματα». 

Φανερά συγκινημένος σημείωσε ότι κάθε σπίτι που χάνεται είναι μια τραγωδία. «Αυτό που ξέρω είναι ότι δόθηκε μια τεράστια μάχη. Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές. Προφανώς θα γίνει αποτίμηση και δεν υπάρχει καμιά ικανοποίηση μετά από τέτοια καταστροφή», είπε. «Η εντολή του πρωθυπουργού είναι έρευνα σε κάθε γρανάζι του μηχανισμού. Στην πορεία όλα θα βρεθούν, θα δούμε αν υπό αυτές τις δύσκολες συγκυρίες υπήρξαν ευθύνες και αν βρεθούν θα αποδοθούν». «Μην αδικούμε τη χώρα, αντιμετωπίσαμε μια κατάσταση με πάνω από 500 πυρκαγιές».

Ο τρόπος που κινηθήκαμε έσωσε ανθρώπινες ζωές είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, συμπληρώνοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονταν από το συντονιστικό της Πυροσβεστικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Οχυρώνεται» με τρία ραντάρ πυρανίχνευσης το δάσος του Σέιχ Σου

Τα ραντάρ θα θα επιτηρούν και θα ανιχνεύουν τα ίχνη πυρκαγιάς και καπνού και θα αποστέλλουν δεδομένα μέσω δορυφορικής κεραίας, ενώ το πρόγραμμα σχεδιάζεται να επεκταθεί σε όλη την περιφέρεια Μακεδονίας.
Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για 12η ημέρα συνεχίζει η φωτιά στον Έβρο, μικρές εστίες σε Πάρνηθα

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού από αέρος 11 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα.
Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιές σε Πλάτσα Μεσσηνίας και Παιανία - Μαίνεται η φωτιά στον Έβρο

Στις επιχειρήσεις στον Έβρο συμμετέχουν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.