ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pyrkagia-fwtia
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Νέες αναζωπυρώσεις στην Τρίπολη, μάχη με τις φλόγες στη Σπάρτη

Οι αναζωπυρώσεις έχουν δημιουργήσει εστίες φωτιάς που απειλούν τις περιοχές Καλλιάνι, Καστράκι, Νεοχώρι, Πυρρί και Λιβαδάκι, ενώ η ενίσχυση των ανέμων αναμένεται να δυσκολέψει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς στην Γορτυνία εξακολουθούν να δίνουν οι ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να σταματήσουν την επέκτασή τους πριν λάβουν διαστάσεις και γίνουν απειλητικές για κατοικημένες περιοχές.  Ειδικότερα, οι αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν εστίες φωτιάς, σημειώθηκαν γύρω από τις περιοχές Καλλιάνι, Καστράκι, Νεοχώρι, Πυρρί και Λιβαδάκι. Παράλληλα, τα εναέρια μέσα θα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού μέχρι την δύση του ήλιου.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, «έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να φθάσουν μέχρι τα 5 μποφόρ, και αυτό δεν είναι καλό». Παράλληλα, μηχανήματα έργου έχουν δημιουργήσει και συνεχίζουν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να μην πλησιάσει η φωτιά στο όρος Μαίναλο.

Επίσης, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι «αρκετοί κάτοικοι των οικισμών, που έχουν εκκενωθεί προληπτικά, έχουν επιστρέψει στις περιοχές τους και βοηθούν στο έργο της πυρόσβεσης, τόσο στις κατοικημένες περιοχές, όσο και κοντά στο οδικό δίκτυο, ώστε να μην πλησιάσει η φωτιά».

Όσον αφορά στους κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί από τους οικισμούς, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «φιλοξενούνται με μέριμνα του δήμου Γορτυνίας σε ξενώνες και στην περιοχή Τρόπαια». Ακόμη, όπως πρόσθεσε «η περιφέρεια είναι σε συνεννόηση με τον δήμο της Τρίπολης, ώστε, αν χρειαστεί, να φιλοξενηθούν στην πόλη».

Επίσης, είπε ότι «παραμένουν τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση», συμπληρώνοντας ότι «είναι αναγκαίο να υπάρξει μέριμνα για ζωοτροφές, αφού στην περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες».

Επίσης, συνεχίζουν να επιχειρούν στην Ανατολική Μάνη οι πυροσβεστικές δυνάμεις, χωρίς όμως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν κάποια σημαντική αναζωπύρωση της φωτιάς.

Μάλιστα, στις περιοχές Γέρμα και Σκαμνάκι, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν άμεσα μία αναζωπύρωση, πριν αυτή προλάβει να πάρει διαστάσεις. Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν περισσότεροι από 60 πυροσβέστες με περίπου 25 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ δύο αεροπλάνα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού. Επίσης το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν δυνάμεις του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, και η αυτοδιοίκηση με υδροφόρες της.

Παράλληλα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν δύο φωτιές που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα στη Μέση Κέρκυρα, στις περιοχές Κατακαλού και στην περιοχή Αγίου Ιωάννη. Οι φωτιές ξέσπασαν γύρω στις 17:00 το απόγευμα, σε καλαμιές και σε χορτολιβαδικές εκτάσεις αντίστοιχα, ενώ άμεσα στα σημεία έσπευσαν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις. Στην επιχείρηση περιορισμού και κατάσβεσης των δύο φωτιών, συνέβαλαν από αέρος και τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου πετζετέλ, που βρίσκονται στο νησί καθ' όλη την καλοκαιρινή περίοδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Οχυρώνεται» με τρία ραντάρ πυρανίχνευσης το δάσος του Σέιχ Σου

Τα ραντάρ θα θα επιτηρούν και θα ανιχνεύουν τα ίχνη πυρκαγιάς και καπνού και θα αποστέλλουν δεδομένα μέσω δορυφορικής κεραίας, ενώ το πρόγραμμα σχεδιάζεται να επεκταθεί σε όλη την περιφέρεια Μακεδονίας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη για Μάτι: Εισήγηση για ενοχή για 9 και απαλλαγή για 12 ο εισαγγελέας

Με τον εισαγγελέα να εισηγείται να κριθούν ένοχοι εννέα κατηγορούμενοι για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και να απαλλαγούν 12, έκλεισε η αυλαία της διήμερης αγόρευσης του ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.
Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα 1,7 εκατ. στρέμματα καμένης γης ο απολογισμός των φετινών πυρκαγιών

Σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ), φέτος έχουν χαρτογραφηθεί συνολικά 67 δασικές πυρκαγιές. Πάνω από 960.000 στρέμματα κάηκαν στον Έβρο. Τον Αύγουστο κάηκαν 1,2 εκατ. στρέμματα.