ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: ΑΠΕ

Σε πλήρη εξέλιξη η πυρκαγιά στα Βίλια, προληπτική εκκένωση 5 οικισμών

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι συνεχείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις πυροσβεστικές δυνάμεις, αν και δεν έχουν μεγάλη ένταση, αλλά αναμένεται να ενταθούν μετά τις 10:00.

Εξαιρετικά δύσκολη ήταν και αυτή η νύχτα στην περιοχή των Βιλίων, από την καταστροφική πυρκαγιά που εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη καίγοντας ότι έχει απομείνει από το όμορφο δάσος. Στις 4 τα ξημερώματα οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκαν την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων πέντε οικισμών, στους οποίους δεν έγινε επίσημη εκκένωση με μήνυμα από το 112, αλλά απομακρύνθηκαν από την αστυνομία που πήγαινε από πόρτα σε πόρτα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, δεδομένου ότι τα σπίτια είναι διάσπαρτα και πολλά απομακρυσμένα. Πρόκειται για τους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Καραούλι, Θέα Πανόραμα και Τιτάν.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι συνεχείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις πυροσβεστικές δυνάμεις, αν και δεν έχουν μεγάλη ένταση, αλλά αναμένεται να ενταθούν μετά τις 10:00. Αυτήν την ώρα έχει βοριά που μάλλον ευνοεί την κατάσταση, καθώς στρέφει την φωτιά προς τα νότια, όπου είναι πολλά καμένα. Σημειώνεται ότι τις πυροσβεστικές δυνάμεις απασχολούν πολλές διάσπαρτες εστίες που καίνε στην ευρύτερη περιοχή και στο δάσος του όρους Πατέρας.

Με το πρώτο φως της μέρας πέταξαν και τα εναέρια μέσα και επιχειρούν 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το Beriev-200. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 427 πυροσβέστες, εννέα (9) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των 143 πυροσβεστών από την Πολωνία με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη 16η Αυγούστου 2021 σε δασική έκταση στη Λαυρεωτική είναι οριοθετημένη και παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Υπενθυμίζεται ότι σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροσκάφος Air Tractor
ΔΙΕΘΝΗ

Συντριβή τουρκικού πυροσβεστικού αεροσκάφους στην Κροατία, νεκρός ο πιλότος

Τουρκικό πυροσβεστικό αεροσκάφος AT802 συνετρίβη στην Κροατία κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συντήρησης, με αποτέλεσμα τον θάνατο του πιλότου του. Το δυστύχημα συνέβη λόγω κακών καιρικών συνθηκών.
Αεροσκάφοι, Πυροσβεστική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Τα τρία νέα Diamond DA62 MPP ενισχύουν την Πολιτική Προστασία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ένταξη των Diamond DA62 MPP στην Πολιτική Προστασία, υπογραμμίζοντας ότι τα νέα αεροσκάφη ανοίγουν τον δρόμο για ένα συνολικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου.
Πυροσβεστικό Σώμα όχημα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυροσβεστική: Διατηρούνται τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών και τον χειμώνα

Αν και η αντιπυρική περίοδος έληξε, τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών και τα πρόστιμα ισχύουν και το χειμώνα. Οι πολίτες και επιχειρήσεις οφείλουν να τηρούν αποστάσεις και να διαθέτουν μέσα πυρόσβεσης κατά τις υπαίθριες δραστηριότητες.
Αμαζόνιος τροπικό δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

FAO: Ο ρυθμός αποψίλωσης δασών παραμένει πολύ υψηλός

Η παγκόσμια απώλεια δασών επιβραδύνθηκε αλλά παραμένει ανησυχητικά υψηλή, σύμφωνα με τον FAO, κυρίως λόγω της Βραζιλίας. Παρά τις αναδασώσεις, η ετήσια καθαρή απώλεια δασών φτάνει τα 41,2 εκατ. στρέμματα την περίοδο 2015-2025.