ΓΔ: 1033.02 -0.04% Τζίρος: 89.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
euro, metrita, cash, money
Φωτο: Shutterstock

Χρηματοδότηση 26,2 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

Τα κεφάλαια θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενώ θα χρησιμοποιηθούν και για να ενισχυθεί η κτιριακή και τεχνολογική υποδομή του Ινστιτούτου.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ) θα χρηματοδοτηθεί με 26,2 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για την ενίσχυση της έρευνας, την επιτήρηση και την πρόληψη των Αναδυόμενων και Επαναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων.

Η χρηματοδότηση του έργου εντάσσεται στον πυλώνα "Ιδιωτικές Επενδύσεις και Μετασχηματισμός της Οικονομίας", στο πλαίσιο του οποίου ενισχύονται ερευνητικές υποδομές της χώρας που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
 
Η υλοποίηση του έργου θα ενισχύσει την κτιριακή και τεχνολογική υποδομή του ΕΙΠ και θα περιλαμβάνει την κατασκευή δύο νέων κτιρίων με σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές υψηλού επιπέδου βιοασφάλειας και εξειδικευμένο ρομποτικό εξοπλισμό για τον ασφαλή χειρισμό μικροοργανισμών υψηλής λοιμοτοξικότητας. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί έτσι ώστε τα δύο νέα, εμβληματικού χαρακτήρα, "πράσινα" κτίρια να πληρούν τις σύγχρονες απαιτήσεις για μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το έργο αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της βασικής έρευνας στους παθογόνους μικροοργανισμούς στη χώρα μας και στη μελέτη λοιμωδών νοσημάτων που αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία. Αναμένεται να συμβάλει στην προσέλκυση νέων Ελλήνων ερευνητών (brain gain).
 
Το ΕΙΠ είναι το αρχαιότερο ελληνικό ερευνητικό Ινστιτούτο, το οποίο δραστηριοποιείται στη βασική έρευνα των Λοιμώξεων των Ανθρώπων και των Ζώων και συμβάλλει στην εργαστηριακή επιτήρηση σημαντικών ιικών, βακτηριακών και παρασιτικών λοιμώξεων, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καθώς και το Διεθνές Δίκτυο Ινστιτούτων Παστέρ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mendoni-politismos-delphi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πράσινο φως» για τα εργαστήρια κατασκευής αντιγράφων του υπ. Πολιτισμού

Θα διαμορφωθούν χώροι στο κτίριο Α του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Ε.Β.Μ.Ε ΑΕ για τη λειτουργία εργαστηρίων παραγωγής πιστών αντιγράφων και γλυπτοθήκης-μοντελοθήκης, επισκέψιμων από το κοινό, όπως, επίσης, χώρων πωλητηρίου, αναψυκτηρίου και αποθηκών.
mendoni-politismos-delphi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έργα προστασίας μνημείων και αρχαιολογικών χώρων 15 εκατ. στη Μεσσηνία

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού τα έργα χρηματοδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο τα μνημεία να αποτελέσουν αναπτυξιακοί πόλοι για την ευρύτερη περιοχή.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς μπορούν να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ελληνικές επιχειρήσεις, λαμβάνουν ενημέρωση σχετικά με την δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0.