ΓΔ: 944.61 -1.22% Τζίρος: 24.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:44:10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
euro, metrita, cash, money
Φωτο: Shutterstock

Χρηματοδότηση 26,2 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

Τα κεφάλαια θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενώ θα χρησιμοποιηθούν και για να ενισχυθεί η κτιριακή και τεχνολογική υποδομή του Ινστιτούτου.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ) θα χρηματοδοτηθεί με 26,2 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για την ενίσχυση της έρευνας, την επιτήρηση και την πρόληψη των Αναδυόμενων και Επαναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων.

Η χρηματοδότηση του έργου εντάσσεται στον πυλώνα "Ιδιωτικές Επενδύσεις και Μετασχηματισμός της Οικονομίας", στο πλαίσιο του οποίου ενισχύονται ερευνητικές υποδομές της χώρας που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
 
Η υλοποίηση του έργου θα ενισχύσει την κτιριακή και τεχνολογική υποδομή του ΕΙΠ και θα περιλαμβάνει την κατασκευή δύο νέων κτιρίων με σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές υψηλού επιπέδου βιοασφάλειας και εξειδικευμένο ρομποτικό εξοπλισμό για τον ασφαλή χειρισμό μικροοργανισμών υψηλής λοιμοτοξικότητας. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί έτσι ώστε τα δύο νέα, εμβληματικού χαρακτήρα, "πράσινα" κτίρια να πληρούν τις σύγχρονες απαιτήσεις για μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το έργο αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της βασικής έρευνας στους παθογόνους μικροοργανισμούς στη χώρα μας και στη μελέτη λοιμωδών νοσημάτων που αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία. Αναμένεται να συμβάλει στην προσέλκυση νέων Ελλήνων ερευνητών (brain gain).
 
Το ΕΙΠ είναι το αρχαιότερο ελληνικό ερευνητικό Ινστιτούτο, το οποίο δραστηριοποιείται στη βασική έρευνα των Λοιμώξεων των Ανθρώπων και των Ζώων και συμβάλλει στην εργαστηριακή επιτήρηση σημαντικών ιικών, βακτηριακών και παρασιτικών λοιμώξεων, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καθώς και το Διεθνές Δίκτυο Ινστιτούτων Παστέρ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα αλλάξουν τη Δημόσια Διοίκηση

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης έχει ήδη χαρακτηρίσει «Σχέδιο Μάρσαλ» το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο όπως επισημαίνει θα χρηματοδοτήσει πολλά από τα μεγάλα έργα που περιλαμβάνονται ήδη στην Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχοινάς: Υποδειγματική η διαχείριση της πανδημίας από την Ελλάδα

Για το οριστικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο κ. Σχοινάς είπε ότι αναμένεται να υποβληθεί από τις ελληνικές αρχές έως τις 30 Απριλίου 2021. Μετά την έγκριση προβλέπεται να πληρωθεί απευθείας, άμεσα ως προκαταβολή το 13% του συνολικού ποσού.