ΓΔ: 1446.41 0.78% Τζίρος: 1.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:32:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
euro, metrita, cash, money
Φωτο: Shutterstock

Χρηματοδότηση 26,2 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

Τα κεφάλαια θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενώ θα χρησιμοποιηθούν και για να ενισχυθεί η κτιριακή και τεχνολογική υποδομή του Ινστιτούτου.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ) θα χρηματοδοτηθεί με 26,2 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για την ενίσχυση της έρευνας, την επιτήρηση και την πρόληψη των Αναδυόμενων και Επαναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων.

Η χρηματοδότηση του έργου εντάσσεται στον πυλώνα "Ιδιωτικές Επενδύσεις και Μετασχηματισμός της Οικονομίας", στο πλαίσιο του οποίου ενισχύονται ερευνητικές υποδομές της χώρας που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
 
Η υλοποίηση του έργου θα ενισχύσει την κτιριακή και τεχνολογική υποδομή του ΕΙΠ και θα περιλαμβάνει την κατασκευή δύο νέων κτιρίων με σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές υψηλού επιπέδου βιοασφάλειας και εξειδικευμένο ρομποτικό εξοπλισμό για τον ασφαλή χειρισμό μικροοργανισμών υψηλής λοιμοτοξικότητας. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί έτσι ώστε τα δύο νέα, εμβληματικού χαρακτήρα, "πράσινα" κτίρια να πληρούν τις σύγχρονες απαιτήσεις για μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το έργο αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της βασικής έρευνας στους παθογόνους μικροοργανισμούς στη χώρα μας και στη μελέτη λοιμωδών νοσημάτων που αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία. Αναμένεται να συμβάλει στην προσέλκυση νέων Ελλήνων ερευνητών (brain gain).
 
Το ΕΙΠ είναι το αρχαιότερο ελληνικό ερευνητικό Ινστιτούτο, το οποίο δραστηριοποιείται στη βασική έρευνα των Λοιμώξεων των Ανθρώπων και των Ζώων και συμβάλλει στην εργαστηριακή επιτήρηση σημαντικών ιικών, βακτηριακών και παρασιτικών λοιμώξεων, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καθώς και το Διεθνές Δίκτυο Ινστιτούτων Παστέρ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

digital transformation-texnologia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προηγμένες υπηρεσίες σε δημόσιους φορείς μέσω των G-Cloud και H-Cloud

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε τη σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης υποδομών, οι οποίες θα καθιστούν τα δεδομένα μας ασφαλή τόσο από φυσικές καταστροφές, όσο και από κακόβουλες ενέργειες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενώνουν δυνάμεις Έλληνες ερευνητές εναντίον των παθήσεων του αναπνευστικού

Ο στόχος τους είναι η ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων πρόγνωσης και πρόληψης των επιπλοκών της πνευμονίας. Το έργο θα διαρκέσει περίπου 2 χρόνια και χρηματοδοτείται με 4,7 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
ds-posostosi-eisigmenes
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ημερίδα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Βασικός στόχος της ημερίδας είναι να ακουστούν οι εμπειρίες και οι απόψεις των γυναικών επιχειρηματιών καθώς και να παρουσιασθούν νέες προοπτικές που δημιουργούνται στο πλαίσιο του  προγράμματος «Ελλάδα 2.0».
mendoni-politismos-delphi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πράσινο φως» για τα εργαστήρια κατασκευής αντιγράφων του υπ. Πολιτισμού

Θα διαμορφωθούν χώροι στο κτίριο Α του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Ε.Β.Μ.Ε ΑΕ για τη λειτουργία εργαστηρίων παραγωγής πιστών αντιγράφων και γλυπτοθήκης-μοντελοθήκης, επισκέψιμων από το κοινό, όπως, επίσης, χώρων πωλητηρίου, αναψυκτηρίου και αποθηκών.