ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Elliniki Astynomia
Shutterstock

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο της Αθήνας για την μεγάλη πορεία. Τι φοβάται η ΕΛ.ΑΣ. Το σχέδιο «Πολυτεχνείο 2019» για αποφυγή επεισοδίων και επιθέσεων.

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με τη μεγάλη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα με 5.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός για τυχόν επεισόδια.

Στη σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται σε περίπτωση εκτρόπων η χρήση δακρυγόνων και χημικών και να εφαρμοστεί το δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας. Να μην υπάρξουν, δηλαδή, βίαιες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς όσο και αν προκληθούν, με ρητή εντολή να ριχτούν στη μάχη μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση τείνει να γίνει επικίνδυνη.

Από τις 3 το μεσημέρι θα κλείσει ο σταθμός του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής» ενώ 1,5 ώρα μετά (στις 16:30) θα κλείσουν οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα». Παράλληλα από τις 12 το μεσημέρι θα τεθούν σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Το σχέδιο «Πολυτεχνείο 2019»

Το φετινό σχέδιο της ΕΛΑΣ περιλαμβάνει εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, αλλά και τη χρήση των drones τα οποία θα πετάνε πάνω από το κέντρο της Αθήνας.

Έκδηλη είναι η ανησυχία για τυχόν επιθέσεις κατά αστυνομικών από ταράτσες πολυκατοικιών καθώς την Παρασκευή εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε εισόδους πολυκατοικιών στην οδό Θεμιστοκλέους και σε άλλα κτήρια μεγάλες τσάντες με κομμάτια από σπασμένα μάρμαρα τα οποία εκτιμάται ότι ίσως τα ετοίμαζαν οι ταραξίες για να τα πετάξουν από μεγάλο ύψος.


Εκτός από το Πολυτεχνείο, πάντως, ως «υψηλού κινδύνου κτήρια» θεωρούνται η ΑΣΟΕΕ, το Πάντειο και η Νομική. Μάλιστα προβλέπεται ειδικό σχέδιο για τη βουλή. Και αυτό γιατί ενδέχεται να αποτελέσει το επίκεντρο των διαμαρτυριών αφού η πορεία αναμένεται να περάσει μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία.

Στο σχέδιο της Αστυνομίας προβλέπεται η βοήθεια του ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ και σημαντικό ρόλο – ειδικά στο επίπεδο των πληροφοριών - θα παίξει εκτός από την Κρατική Ασφάλεια και η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία. «Πηγές» της Κατεχάκη, αναφέρουν ότι αστυνομικοί από το 3ο Τμήμα της ΔΑΕΕΒ θα κατέβουν στο πεζοδρόμιο με σκοπό να έχουν από κοντά εικόνα των όσων γίνονται ειδικά από τα μπλοκ των σκληρών αντιεξουσιαστικών ομάδων και να συγκεντρώνουν πληροφορίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ετοιμότητα 5.000 αστυνομικοί για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Επί ποδός αστυνομικές δυνάμεις, drones και ελικόπτερα για τις εκδηλώσεις εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Παράλληλα, θα ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μέχρι την πλατεία Κάνιγγος.
Polytexneio-Xounta
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα Μέσα Ενημέρωσης και η λογοκρισία την εποχή του Πολυτεχνείου

Η λογοκρισία και το μπλόκο στις εφημερίδες της εποχής για τα φοιτητικά τεκταινόμενα και τον αναβρασμό του Πολυτεχνείου. Οι θύμησες των δημοσιογράφων της εποχής παραμένουν ζωντανές και νωπές.
businessdaily-Astynomia-Glyfada
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βαρύτατες κατηγορίες στους οπαδούς για τη δολοφονική επίθεση στου Ρέντη

Συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας στην υπόθεση εμπλέκονται περίπου 160 πρόσωπα, εκ των οποίων ηγετικός ρόλο στην διεύθυνση της οργάνωσης αποδίδεται σε πέντε πρόσωπα.