ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επιστολές από Greenpeace και WWF προς τον πρωθυπουργό ενόψει COP26

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απευθύνονται μέσω των επιστολών τους στον πρωθυπουργό, ζητώντας να λάβει υπόψιν του μέτρα και δράσεις που προτείνουν, ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα.

Επιστολές προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας απέστειλαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF και Greenpeace ενόψει της COP26, της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα που φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Απ΄ την πλευρά της Greenpeace, ο γενικός διευθυντής του ελληνικού γραφείου της οργάνωσης, Νίκος Χαραλαμπίδης, στη σχετική επιστολή τονίζει προς τον πρόεδρο της κυβέρνησης, ότι το ορυκτό αέριο, η αποθήκευση άνθρακα και η πυρηνική ενέργεια απλώς δεν έχουν θέση στην πράσινη μετάβαση που πραγματοποιεί η χώρα. Επιπλέον, ανέφερε ότι για να μειωθούν στο μισό οι εκπομπές μέχρι το 2030, η χώρα μας πρέπει να μειώσει τις ακαθάριστες εκπομπές της κατά τουλάχιστον 65% ως το 2030 (με έτος βάσης το 1990) και να επιτύχει οικονομία μηδενικού ισοζυγίου το αργότερο ως το 2045.

Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, απαιτούνται πιο φιλόδοξοι στόχοι για την κοινωνικά δίκαιη και ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας, καθώς και για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης με παρεμβάσεις μετατροπής των κατοικιών σε κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης.

Επίσης ζητά να πραγματοποιηθεί διαβούλευση ή κάποια απαραίτητη διαδικασία εκπαίδευσης και συμμετοχής της κοινωνίας γύρω από τον κλιματικό νόμο, «ένα τόσο κρίσιμο θέμα που αφορά το μέλλον όλων μας», όπως το χαρακτήρισε.

«Σε αυτήν την ιστορική συγκυρία, κ. Πρωθυπουργέ, σας καλούμε να ταχθείτε υπέρ μίας ουσιαστικά δίκαιης και πράσινης μετάβασης για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον πλανήτη σε μία οικονομία μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο το αργότερο ως το 2045», υπογραμμίζει η Greenpeace.

Απ΄ την πλευρά του το WWF, σε σχετική επιστολή κάλεσε τον πρωθυπουργό να στηρίξει στόχους για:

  • Μείωση των εκπομπών κατά 50% έως το 2030 και επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το αργότερο έως το 2050 σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενσωμάτωση πολιτικών προστασίας της φύσης στις Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές, τα Εθνικά Σχέδια Προσαρμογής και τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές για το κλίμα.
  • Ενίσχυση του ρόλου της προσαρμογής, με κατεύθυνση του 50% της κλιματικής χρηματοδότησης σε δράσεις προσαρμογής, με προτεραιότητα σε δράσεις που προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και ενισχύουν την κλιματική ανθεκτικότητα.
  • Υλοποίηση στο ακέραιο της δέσμευσης για κλιματική χρηματοδότηση 100 δισ. δολαρίων ετησίως και υιοθέτηση νέου στόχου χρηματοδότησης μετά το 2025. Ευθυγράμμιση της χρηματοδοτικής πολιτικής με τους κλιματικούς στόχους, αποκλείοντας τη χρηματοδότηση του ορυκτού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το WWF: «Η δράση μας είναι αυτή που μπορεί να πιέσει τις Κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να προστατεύσουν το κλίμα μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλο το περιβαλλοντικό κόστος της καθυστερημένης πράσινης μετάβασης

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια καθυστερεί σε πολλούς τομείς που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες CO2, ενώ απαιτείται μεγαλύτερη συνεργασία από τα κράτη στο θέμα αυτό.
kausonas-zesti-kairos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ισχυρό το πλήγμα της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη το φετινό καλοκαίρι

Σύμφωνα με έρευνα του Climate Central το 98% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτέθηκε σε θερμοκρασίες υψηλότερες από το κανονικό, ενώ οι μέσες θερμοκρασίες τον Αύγουστο ήταν υψηλότερες από την προβιομηχανική εποχή.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο θερμότερος μήνας στην ιστορία του πλανήτη ήταν ο φετινός Ιούλιος

Όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus σημειώθηκε ρεκόρ στους ωκεανούς με τη θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 20 βαθμούς, ενώ οι πάγοι της Ανταρκτικής μειώθηκαν κατά 15% κάτω από το μέσο όρο.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλειστά από σήμερα όλα τα πάρκα της Περιφέρειας Αττικής, λόγω καύσωνα

Στην εντολή αυτή για τα πάρκα αρμοδιότητας της Περιφέρειας προχώρησε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης με αφορμή τις συστάσεις των ειδικών σε περιπτώσεις επικράτησης πολύ υψηλών θερμοκρασιών.