ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
volcano-ifaisteio
Φώτο: Shutterstock

Έφτασε στην Ελλάδα το κρουστικό κύμα από την έκρηξη ηφαιστείου στη Τόνγκα

Μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στον υποθαλάσσιο χώρο της Τόνγκα, κατεγράφη από το Εθνικό Αστεροσκοπείο ξαφνική μεταβολή της ατμοσφαιρικής πίεσης. Δυο νεκροί από ασυνήθιστα μεγάλα κύματα στο Περού.

Μέχρι την χώρα μας έφτασε το κρουστικό κύμα από την έκρηξη του ηφαιστείου στη Τόνγκα. Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο που εξερράγη οδήγησε να εκδοθούν προειδοποιήσεις για τσουνάμι 1,2 μέτρου και οδηγίες εκκένωσης για τις ακτές της Τόνγκα καθώς και για πολλά νησιά του νότιου Ειρηνικού, ενώ εικόνες έδειχναν μεγάλα κύματα να πλήττουν παράκτιες κατοικίες. Μέχρι το Περού έφτασε το τσουνάμι που προκλήθηκε.

Πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo κατέγραψαν τη διακύμανση της ατμοσφαιρικής πίεσης που σχετίζεται με την έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha'apai της νήσου Τόνγκα στον Ειρηνικό, και στις 10 το βράδυ του Σαββάτου η ατμοσφαιρική πίεση στην Ελλάδα ανέβηκε ξαφνικά κατά 2 μονάδες (hPa) και αμέσως υποχώρησε κατά 4 μονάδες, μέχρι να ισορροπήσει εκ νέου.

Ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο στο αρχιπέλαγος της Τόνγκα εξερράγη χθες Σάββατο, προκαλώντας συναγερμό για τσουνάμι και εντολές εκκένωσης στις παράκτιες περιοχές της Τόνγκα καθώς και σε άλλα νησιά του Νότιου Ειρηνικού, όπου εικόνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν παλιρροϊκά κύματα να πέφτουν πάνω σε οικήματα στις ακτές.

Το ηφαίστειο Χούνγκα-Τόνγκα-Χούνγκα-Χαπάι έχει εκραγεί επανειλημμένα τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η έκρηξη του Σαββάτου ήταν τόσο ισχυρή που ακόμη και κάτοικοι των μακρινών Φίτζι και της Νέας Ζηλανδίας ανέφεραν ότι την άκουσαν. Δορυφορικές εικόνες απαθανάτισαν την έκρηξη του ηφαιστείου που έστειλε σύννεφα καπνού σε ύψος 20 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο ουρανός πάνω από τα νησιά Τόνγκα σκοτείνιασε από την ηφαιστειακή τέφρα.

«Οι εικόνες από την έκρηξη του ηφαιστείου κοντά στα νησιά Τόνγκα είναι εξαιρετικά ανησυχητική», δήλωσε νωρίτερα η Τζασίντα Αρντέρν, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, χώρα η οποία απέχει περίπου 2.400 χιλιόμετρα. Συμπλήρωσε ότι τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών καταβάλλουν προσπάθειες για να καθορίσουν τι χρειάζεται και πώς η Νέα Ζηλανδία μπορεί να βοηθήσει.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας δεν υπάρχουν για την ώρα αναφορές για θύματα, υπογραμμίζοντας ότι οι τηλεπικοινωνίες είναι περιορισμένες. Παράλληλα το γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ICFRC) στα Φίτζι ανέφερε πως παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά δεν έχει ενημέρωση για καταστροφές ή θύματα.

Ωστόσο, δύο άνθρωποι πνίγηκαν κοντά σε μια παραλία στο βόρειο Περού, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αρχή πολιτικής άμυνας έπειτα από ασυνήθιστα υψηλά κύματα που παρατηρήθηκαν σε πολλές παράκτιες περιοχές όταν εξερράγη ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο στην Τόνγκα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο θάνατος από πνιγμό των δύο ατόμων σημειώθηκε χθες σε μια παραλία της περιοχής Λαμπαγέκουε, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Πολιτικής Άμυνας του Περού.

Πάνω από 20 λιμάνια του Περού έκλεισαν προσωρινά ως προληπτικό μέτρο εν μέσω προειδοποιήσεων ότι το ηφαίστειο προκαλεί ασυνήθιστα υψηλά κύματα, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο.

Η περουβιανή αστυνομία ανακοίνωσε στο Twitter ότι οι δύο άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί από αστυνομικούς του τήματος κοντά στην παραλία Ναϊλάμπ. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «τα κύματα ήταν ασυνήθιστα» στην περιοχή και ότι η περιοχή είχε κηρυχθεί ακατάλληλη για τους λουόμενους. Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν πολλά σπίτια και επιχειρήσεις πλημμυρισμένα σε παράκτιες περιοχές το βόρειου και κεντρικού Περού.

Το Πολεμικό Ναυτικό του Περού ανακοίνωσε ότι δεν προβλέπεται να εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι για τη χώρα. Στην Ιαπωνία εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κλήθηκαν σήμερα να απομακρυνθούν από τις εστίες τους καθώς κύματα ψηλότερα από ένα μέτρο έπληξαν τις παράκτιες περιοχές, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Το οπτικό υλικό που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τεράστια κύματα να σκάνε πάνω σε παραθαλάσσια σπίτια σε πολλά νησιά του Νότιου Ειρηνικού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

earthquake-larisa-seismos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά των Στροφάδων

Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί και στην Αττική, ενώ σύμφωνα με την αρχική δημοσίευση του Γεωδυναμικού, ο επίκεντρο ήταν στο θαλάσσιο χώρο, 36 χιλιόμετρα δυτικά από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας.
earthquake-larisa-seismos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν εμπνέει ανησυχία η σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών Ρίχτερ στη Σύμη

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Λέκκας στην ΕΡΤ, αν και πρόκειται για μία σεισμογενή περιοχή που μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ προσέθεσε ότι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.
kikilias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Κικίλιας: Ξεκινάει ο υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων

Όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός του προγράμματος μεταξύ άλλων είναι να εντοπιστούν τα κτίρια που παρουσιάζουν δομικά προβλήματα και να καταγραφούν όσα στεγάζουν κρίσιμες υποδομές του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Kikilias-Vasilis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κικίλιας: Έρχεται η άσκηση αντιμετώπισης μεγάλου σεισμού «ΜΙΝΩΑΣ»

Στόχοι της άσκησης είναι να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν ο συντονισμός των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγηση των πληροφοριών και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων.