ΓΔ: 1446.01 0.75% Τζίρος: 1.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:32:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Παράταση των περιορισμών για μία εβδομάδα αποφάσισε η Επιτροπή Ειδικών

Ο προβληματισμός των ειδικών αλλά και του υπουργείου Υγείας έχει να κάνει με τις σοβαρές νοσηλείες, αποτέλεσμα της μετάλλαξης Δέλτα καθώς και με τους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας.

Σήμερα, Τετάρτη 19/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Αποφασίστηκε ομόφωνα τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι τα υφιστάμενα μέτρα είναι σε ισχύ έως τις 24/1 και μετά την απόφαση αυτά παρατείνονται έως τις 31/1. Το πρωί υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε χαρακτηρίσει "λογικό" να αποφασίσει τη Επιτροπή την παράταση των μέτρων.

«Υπάρχει έντονος προβληματισμός. Φαίνεται ότι η κορύφωση της Ομικρον έγινε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, όμως υπάρχει φοβερή πίεση στο ΕΣΥ με τη Δέλτα. Δηλαδή, ενώ στην κοινότητα η Όμικρον είναι στο 90%, στις νοσηλείες το ποσοστό είναι μοιρασμένο, καθώς υπάρχουν νοσήσεις από Δέλτα, πολίτες που αρρώστησαν στις γιορτές. Συνεπώς, είναι λογικό, προκειμένου να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο, να υπάρξει παράταση των μέτρων. Θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών, αλλά υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες να κλείσουμε 20-25 ημέρες με τα μέτρα και άρα, αν αποφασιστεί παράταση, θα είναι για μια εβδομάδα» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Ο προβληματισμός των ειδικών αλλά και του υπουργείου Υγείας έχει να κάνει με τις σοβαρές νοσηλείες, αποτέλεσμα της μετάλλαξης Δέλτα καθώς και με τους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας, δηλαδή τις διασωληνώσεις και τους νέους θανάτους που δεν φαίνεται προς το παρόν να βελτιώνονται.

Τα μέτρα που παρατείνονται έως 31 Ιανουαρίου είναι:

Για την εργασία:

  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα εφαρμοστεί έως και 50% και
  • Κυλιόμενο ωράριο.

Για την εστίαση – διασκέδαση:

  • Λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, ενώ η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά αν δεν τηρηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση,
  • Οι πελάτες θα είναι μόνο καθήμενοι,
  • Επιβάλλονται μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και
  • 6 άτομα ανά τραπέζι.

Για τα γήπεδα:

  • Πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.
  • Αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων: 

  • Επίσκεψη μόνο με pcr test 48 ωρών

Για τα νοσοκομεία/νοσηλευτικά ιδρύματα:

  • Απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες
  • Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Για τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Maskes, Koronoios, FFP2, Corona Virus
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας και η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια με δική τους δαπάνη για το ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό.
Thanos Plevris, Thanos Pleuris, Ypourgeio Ygeias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Πλεύρης: Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα κατά της πανδημίας από Σεπτέμβριο

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως θα υπάρξει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ειδικά για τον ευάλωτο πληθυσμό και πρόσθεσε πως αναμένονται μέχρι τέλος του έτους τα νέα εμβόλια των Pfizer και Moderna.