ΓΔ: 1422.03 0.31% Τζίρος: 355.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
gikas magiorkinis
Φώτο: ΑΠΕ

Μαγιορκίνης: Το κύμα της Όμικρον έχει μπει σε μια τροχιά συρρίκνωσης

O επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας επεσήμανε ότι αναμένεται μία κάμψη της πίεσης στο ΕΣΥ ως αποτέλεσμα της επέκτασης του εμβολιασμού. Τί είπε για την πορεία της πανδημίας μέχρι στιγμής.

Το κύμα της Όμικρον στην Ελλάδα έχει μπει σε μια τροχιά συρρίκνωσης, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ωστόσο είπε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια κατά πόσο η συρρίκνωση της διασποράς θα συνεχιστεί. Με βάση και την προηγούμενη εμπειρία αναμένουμε είπε να σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο, το οποίο πιθανώς θα είναι και υψηλότερο από την Δέλτα, όσον αφορά τα κρούσματα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση. Προσέθεσε όμως ότι αναμένεται μία κάμψη της πίεσης στο ΕΣΥ ως αποτέλεσμα της επέκτασης του εμβολιασμού.

Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Σημαντική βελτίωση έδειξε την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων στην επικράτεια, της τάξης του 31%, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός όμως των θανάτων έδειξε επιδείνωση της τάξης του 24%. Υψηλή παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ, με μικρή υποχώρηση και αποσυμπίεση και σταθεροποίηση στους σκληρούς δείκτες.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε μείωση 5%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid έδειξε μικρή μείωση της τάξης του 7%. Φαίνεται μία επιτάχυνση των εξιτηρίων της τάξης του 6% ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων μειώθηκε ελαφρώς στο 1,2.

Η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 339 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,58 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 11% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν περίπου 3 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση 7% και καταγράφηκαν περίπου 7.260 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία συνεχίζει να επιδεινώνεται όσον αφορά τη διασπορά του ιού. Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 8%, ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση κατά 2%. Καταγράφηκαν 8,3 εκατ. διαγνώσεις και 20.800 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας. Η διασπορά της επιδημίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με 38 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες να δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ