ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Ολοκληρώθηκε η νέα επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων από την Ουκρανία

Όπως ανέφερε το υπ. Εξωτερικών ο γενικός πρόξενος, καθώς και τα στελέχη του Γενικού Προξενείου, λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας στην Ουκρανία, θα συνεχίσουν να εργάζονται από το Γαλάτσι της Ρουμανίας.

Η επιχείρηση «Νόστος 5», η απομάκρυνση συνολικά 34 ατόμων (Ελλήνων πολιτών, μελών των οικογενειών τους, καθώς και Φιλιππινέζων ναυτικών ελληνόκτητου πλοίου) από την Οδησσό, ολοκληρώθηκε επιτυχώς, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ανωτέρω, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον γενικό πρόξενο στην Οδησσό, Δημήτρη Δόχτση, και στελέχη του Γενικού Προξενείου, πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας, όπου τους ανέμενε κλιμάκιο από την ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι.

Ο γενικός πρόξενος, καθώς και τα στελέχη του Γενικού Προξενείου, λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας στην Ουκρανία, θα συνεχίσουν να εργάζονται από το Γαλάτσι της Ρουμανίας, γνωστοποιεί στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Την είδηση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της επιχείρησης «Νόστος 5» εκανε γνωστή αρχικά, με ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψουν στην πατρίδα οι Έλληνες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία συνεχίζεται, καθώς υπενθυμίζουμε ότι το Σάββατο ολοκληρώθηκε η επιχείρηση «Νόστος 4» όπου απομακρύνθηκαν 25 άτομα από την Οδησσό, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη να σημειώνει πως συνολικά έχουν απεγκλωβιστεί περισσότερα από 150 άτομα από Κιέβο, Μαριούπολη και Οδησσό και συγχαίρει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τα στελέχη των ελληνικών προξενικών αρχών στην Ουκρανία.

Χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα ζητώντας να υπάρξει δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να εκκενωθεί η αποστολή του ελληνικού προξενείου στη Μαριούπολη που βρίσκεται υπό συνεχή πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο κ. Δένδιας είχε επίσης, τηλεφωνική συνομιλία με τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ Χελγκα Μαρια Σμιτ. Η συνομιλία ήταν αναφορικά με τη στέγαση του Γενικού Προξενείου στη Μαριούπολη στο κτίριο του ΟΑΣΕ και τον συντονισμό για την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από την πόλη.

Υπενθυμίζουμε πως ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι, τονίζει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί την «ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» σημειώνοντας χθες πως «πάνω από 1,5 εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία πέρασαν (τα σύνορα) με γειτονικές χώρες μέσα σε δέκα ημέρες».

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ζήτησαν από την Interpol να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτόν τον διεθνή οργανισμό, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας, την Πρίτι Πατέλ, για την οποία «οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν άμεση απειλή για την ασφάλεια των ατόμων και τη διεθνή συνεργασία σε ό,τι αφορά την επιβολή του νόμου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλαφ Σολτς: Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει τη στήριξη στην Ουκρανία

«Η Ρωσία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πιστεύουν κάποιοι. Αν ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει ότι το μόνο που έχει να κάνει είναι να "αναστείλει" αυτόν τον πόλεμο και η υποστήριξή μας θα εξασθενήσει, τότε έχει κάνει λάθος υπολογισμό», τόνισε ο κ. Σολτς.
USA-Congress
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έλληνας επιχειρηματίας συνελήφθη για μεταφορά τεχνολογίας στους Ρώσους

Ο Νικόλαος Μπογονικολός κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για συνωμοσία με σκοπό τη μεταφορά ευαίσθητης στρατιωτικής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για πυρηνικές δοκιμές.
prosfyges-oukrania-ukraine
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότεροι από 34.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν φτάσει Ελλάδα

Περίπου το 25% των προσφύγων που έχουν φτάσει στην Ελλάδα από την εμπόλεμη Ουκρανία είναι ανήλικοι με τον αριθμό τους να φτάνει πλέον τους 8.673. Περισσότεροι από 6 εκατ. είναι οι Ουκρανοί που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους.