ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Pleuris
Φωτό: ΑΠΕ

Θ. Πλεύρης: Δίμηνη διορία στις διαπραγματεύσεις για την τιμή του φαρμάκου

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε προς το σύλλογο Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας πώς αν δεν εξασφαλιστούν εκπτώσεις θα ισχύσουν από το φθινόπωρο τα μέτρα που έχει αποφασίσει το υπουργείο.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο μέχρι τα τέλη Μαΐου έως αρχές Ιουνίου, πρέπει να τρέξουν όλες οι διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρίες και θα πρέπει να έχουν αποτέλεσμα, τόνισε σε ομιλία του σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης. Αυτή την εντολή είπε ότι έχει δώσει στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, και τότε, όπως πρόσθεσε, «θα δούμε όλη την πραγματικότητα: Τι εκπτώσεις πραγματικά μπορείτε να δώσετε, και θα τις ζητήσουμε, και θα τις πάρουμε, όπως οι εταιρείες σας δίνουν σε όλο τον κόσμο εκπτώσεις».

Είναι κεντρική απόφαση του Υπουργείου οι διαπραγματεύσεις να δουλέψουν, τόνισε και είπε πως αν δεν δουλέψουν, θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα τα οποία ήδη έχουν ψηφιστεί από το Νοέμβριο - δηλαδή η ανατιμολόγηση των φαρμάκων θα γίνει πριν το Νοέμβριο, μέσα στο καλοκαίρι, και εξετάζουμε το σενάριο της ανατιμολόγησης χωρίς τον κόφτη του 7%.

«Αυτή τη στιγμή, ενώ παραλάβαμε, μάλλον παραδώσαμε μια τιμολόγηση που έλεγε μέσο όρο τριών χωρών της ευρωζώνης χωρίς κόφτη, αυτοί που υποτίθεται ότι πιέζουν τη φαρμακοβιομηχανία, νομοθέτησαν πλαίσιο τιμής δυο χαμηλότερες χώρες στην ευρωζώνη με κόφτη 7%. Δεν είναι στις προθέσεις μας να το αλλάξουμε αυτό. Εάν όμως δεν πετύχουν οι διαπραγματεύσεις θα αλλάξει. Θα γυρίσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα καταργηθεί και το 7%», είπε ο κ. Πλεύρης.

Είμαι κάθετος, με απόλυτη ειλικρίνεια σας το λέω, από τώρα να ενημερώσετε τις εταιρίες σας στο εξωτερικό, ότι το καλοκαίρι, αν δεν έχουν πιαστεί οι στόχοι της διαπραγμάτευσης τους οποίους θα έχουμε θέσει, θα αλλάξει το καθεστώς τιμολόγησης με τον τρόπο που έχει νομοθετηθεί, είπε εμφατικά ο υπ. Υγείας και πρόσθεσε. «Το αν θα μείνει κόφτης ή δεν θα μείνει, θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάνε οι διαπραγματεύσεις. Δεύτερον, ήδη έχω ζητήσει από τον ΕΟΠΥΥ και από τον ΕΟΦ να μου επεξεργαστούν και τα σενάρια των κλειστών προϋπολογισμών ανά κατηγορία φαρμάκων. Άρα κάνουμε διαπραγματεύσεις. Ερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις, βλέπουμε την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν ενεργοποιούνται αυτά τα μέτρα. Δεν πάμε στις διαπραγματεύσεις, δεν δίνονται εκπτώσεις; Αυτομάτως θα πάμε σε αυτά τα μέτρα».

Εάν και εφόσον αυξηθεί ο προϋπολογισμός του φαρμάκου κάποια στιγμή, είναι κάτι το οποίο θα έρθει το Υπουργείο Υγείας να το διαχειριστεί, επισήμανε και τόνισε: «Αυτή τη στιγμή, αυτόν τον προϋπολογισμό έχουμε. Και σε αυτόν τον προϋπολογισμό κάνουμε τις πολιτικές μας. Κάνοντας λοιπόν σε αυτό τον προϋπολογισμό τις πολιτικές μας έντιμα, ερχόμαστε και σας λέμε ότι πρώτη προτεραιότητά μας είναι να υπάρχουν τα φάρμακα τα οποία θέλουμε στα νοσοκομεία μας, να λαμβάνουν οι ασθενείς μας τα φάρμακα τα οποία πρέπει, από εκεί και πέρα όμως είναι αυτό το budget. Οπότε αν κάποιος θέλει να κυκλοφορεί αυτά τα φάρμακα και δεν θέλει να έχει claw back, θα πρέπει να πάει στη διαπραγμάτευση και να συζητήσουμε».

Είμαι αισιόδοξος πάρα πολύ ότι μέσα στο δίμηνο, τρίμηνο που θα υπάρξει, θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις και θα έχουμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, κατέληξε ο Θ. Πλεύρης. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λιγότερες οι ελλείψεις σε φάρμακα σε σχέση με την ΕΕ λένε οι βιομήχανοι

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος σημειώνει ότι τέτοιου είδους ελλείψεις είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που οφείλεται σε έλλειψη πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας σε συνδυασμό με τη φετινή έντονη εποχική αύξηση των λοιμώξεων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΦ: Τα τέσσερα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων

Ο ΕΟΦ εξηγεί ότι ως έλλειψη θεωρείται η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε επίπεδο δραστικής ουσίας και όχι σκευάσματος, καθώς η ουσία μπορεί να παρέχεται μέσω εναλλακτικών γενοσήμων σκευασμάτων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόσυρση των φθηνών φαρμάκων από την αγορά καταγγέλουν οι φαρμακοποιοί

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζει ότι το φαινόμενο απόσυρσης από την αγορά, φαρμάκων των οποίων η τιμή κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, θα αποτραπεί με την λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της λιανικής τιμής των φαρμάκων αυτών.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα φαρμάκων ζητούν οι βιομηχανίες του κλάδου

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας με επιστολή του στον υπ. Υγείας πρότεινε να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος στη διακίνηση των φαρμάκων και να τίθεται άμεσα σε απαγόρευση εξαγωγή όποιο σκεύασμα βρίσκεται σε έλλειψη.