ΓΔ: 922.42 1.11% Τζίρος: 82.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ικανοποίηση της βιομηχανίας φαρμάκων για την απαγόρευση εξαγωγών

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σημειώνει ότι ελήφθησαν υπόψη οι αναφορές ελλείψεων τις οποίες είχε αποστείλει στον ΕΟΦ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί το μέτρο εφόσον δεν επιλυθεί το πρόβλημα των ελλείψεων.

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), για την απαγόρευση εξαγωγών σε ένα μεγάλο αριθμό φαρμάκων που αποφάσισε ο Υπουργός Υγείας και ο ΕΟΦ. Ο ΠΦΣ, σημειώνει ότι ελήφθησαν υπόψη οι αναφορές ελλείψεων τις οποίες είχε αποστείλει στον ΕΟΦ που περιλάμβαναν ένα κατάλογο 200 περίπου ελλειπτικών φαρμάκων, τα οποία σταθερά απουσιάζουν από το φαρμακείο, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του Έλληνα ασθενούς.

«Η απόφαση αυτή του υπουργού Υγείας κατά αρχάς μας ικανοποιεί, αφού πέραν της διευρυμένης λίστας απαγόρευσης φαρμάκων, ξεκινάει ο έλεγχος της τροφοδοσίας της εφοδιαστικής αλυσίδας ως προς την τήρηση των αποθεμάτων, ζήτημα το οποίο είχαμε επισημάνει εγκαίρως και το οποίο πρέπει να επεκταθεί με αυστηροποίηση των ελέγχων σε όλους όσους μετέχουν στην διακίνηση του φαρμάκου. Επίσης η απόφαση αυτή μας ικανοποιεί και ως προς τα χρονικά πλαίσια της απαγόρευσης των εξαγωγών, αφού δεν προσδιορίζεται η χρονική διάρκειά της, γεγονός που σημαίνει ότι εφόσον δεν επιλυθεί το πρόβλημα των ελλείψεων, τότε θα συνεχίσει να ισχύει. Τότε μόνο θα επιτευχθεί ο στόχος που είναι η αποτροπή αποθεματοποίησης των εν λόγω φαρμακευτικών σκευασμάτων με σκοπό την εξαγωγή τους», αναφέρει ο ΠΦΣ.

Προσθέτει ότι οι φαρμακοποιοί αγωνιούν και επαγρυπνούν, για τη διασφάλιση της εφαρμογής των αποφάσεων του υπουργείου Υγείας και θα βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και επιτήρηση ως προς την επικαιροποίηση των στοιχείων των ελλείψεων σε φάρμακα, προκείμενου να προστατευθεί το αγαθό της Υγείας και η ποιότητα της ζωής των πολιτών.

Πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης είχε εκφράσει την πρόθεση να επεκταθεί η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών τόσο σε προϊόντα όσο και σε χρονική διάρκεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ιδιαίτερα μεγάλο αυτή τη στιγμή θέμα, με ελλείψεις ακόμη και σε φάρμακα «αιχμής».

Υπενθυμίζουμε πως από τον Σεπτέμβριο ήταν σε απαγόρευση 79 φάρμακα, για τα 12 εκ των οποίων άρθηκε η απαγόρευση όπως ορίζει η χθεσινή απόφαση, μετά τη διαπίστωση ομαλοποίησης της επάρκειας στην ελληνική αγορά. Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι βρίσκονται σε έλλειψη από τα ράφια των φαρμακείων λίγο περισσότερα από 200 σκευάσματα. Το νούμερο αυτό μεγαλώνει εάν συνυπολογιστούν και άλλοι λόγοι ελλείψεων και μπορεί να διαφέρει ανά χρονικές φάσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαφάνεια και για τις πολυεθνικές ζητούν οι Έλληνες βιομήχανοι φαρμάκων

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας σημειώνει ότι το θέμα των ελλείψεων είναι πανευρωπαϊκό και ζητά να υπάρξουν ριζικές μεταρρυθμίσεις και όχι αυξήσεις των τιμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδράσεις από τη βιομηχανία φαρμάκου για τη νέα έκπτωση που επιβλήθηκε

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος επισημαίνει ότι η επιβολή αυτών των εκπτώσεων «μεταμφιέζει» το clawback και θεωρεί πως στόχος είναι να μειωθεί το απόλυτο νούμερο του clawback σε σχέση με το επίπεδο του 2020.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φαρμακευτικές επενδύσεις ύψους 519,3 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Η δράση απευθύνεται σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις που υποχρεούται σε καταβολή ποσού αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 5,5 δισ. ευρώ η συνεισφορά του φαρμακευτικού κλάδου στο ΑΕΠ

Στα 4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, εκ των οποίων μόλις τα 2 δισ. αποτελούν δημόσια χρηματοδότηση, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ. Στα 1,7 δισ. ευρώ σε αξία η εγχώρια παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων.
Pleuris
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Πλεύρης: Δίμηνη διορία στις διαπραγματεύσεις για την τιμή του φαρμάκου

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε προς το σύλλογο Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας πώς αν δεν εξασφαλιστούν εκπτώσεις θα ισχύσουν από το φθινόπωρο τα μέτρα που έχει αποφασίσει το υπουργείο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 6,7 δισ. ευρώ η συνεισφορά των φαρμακευτικών στο ΑΕΠ το 2019

Η μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης είχε σαν αποτέλεσμα τη μετατόπιση δαπανών για την Υγεία στον ιδιωτικό τομέα, με τις δαπάνες να ανέρχονται στο 40,8% το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΙΟΒΕ.