ΓΔ: 1442.44 -0.43% Τζίρος: 4.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:51:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Συνεχίζεται το θρίλερ στο Ιράν με την κατάσχεση δύο ελληνικών τάνκερ

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι προέβη σε αυστηρό διάβημα προς τον Ιρανό πρεσβευτή στην Αθήνα για τη «βίαιη κατάληψη δύο πλοίων με ελληνική σημαία» στον Περσικό Κόλπο.

Ένα θρίλερ εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες στον Περσικό κόλπο με δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα, καθώς η παραστρατιωτική Φρουρά της Επανάστασης του Ιράν τα κατέσχεσε, λίγες ημέρες μετά τη συνδρομή της Αθήνας στις ΗΠΑ για την κατάσχεση ενός ιρανικού πετρελαιοφόρου για υποτιθέμενες παραβιάσεις κυρώσεων στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η ανακοίνωση της Φρουράς έρχεται καθώς οι εντάσεις παραμένουν υψηλές μεταξύ του Ιράν και της Δύσης λόγω των αδιέξοδων διαπραγματεύσεων σχετικά με το ραγδαία εξελισσόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα. Και ενώ στον Περσικό Κόλπο έχει σημειωθεί μια σειρά επιθέσεων από τότε που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς την Αμερική από τη συμφωνία το 2018, δεν έχει σημειωθεί κάποιο σημαντικό περιστατικό στη θάλασσα εδώ και μήνες.

Η φρουρά εξέδωσε ανακοίνωση στον ιστότοπό της, κατηγορώντας τα ανώνυμα δεξαμενόπλοια για απροσδιόριστες παραβιάσεις.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι προέβη σε αυστηρό διάβημα προς τον Ιρανό πρεσβευτή στην Αθήνα για τη «βίαιη κατάληψη δύο πλοίων με ελληνική σημαία» στον Περσικό Κόλπο.

«Οι πράξεις αυτές ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Το υπουργείο ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους και δήλωσε ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν «ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις και στις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλος της οποίας είναι η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο το Prudent Warrior ελληνικής σημαίας στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που βρισκόταν πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

Υπό το φως των ανωτέρω, το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι δεν προσδιόρισαν την εθνικότητα του υπόλοιπου πληρώματος που επέβαινε στα πλοία.

Ένας αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί για να συζητήσει θέματα πληροφοριών, δήλωσε ότι φαίνεται πως τα δύο πλοία είχαν πλησιάσει - αλλά όχι στα ιρανικά χωρικά ύδατα - την Παρασκευή πριν παρασυρθούν σε ιρανικά ύδατα. Τα πλοία είχαν επίσης απενεργοποιήσει τις συσκευές εντοπισμού τους, μια άλλη κόκκινη σημαία, δήλωσε ο αξιωματούχος. Ωστόσο, κανένα από τα δύο δεν είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου ή κλήση για βοήθεια, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το Ιράν είχε απειλήσει να λάβει «τιμωρητικά μέτρα» νωρίτερα την Παρασκευή για την εμπλοκή της Αθήνας στην κατάσχεση από τις ΗΠΑ ενός ιρανικού πετρελαιοφόρου στα ελληνικά ύδατα.

Ο ιστότοπος Nour News του Ιράν, ο οποίος βρίσκεται κοντά στις υπηρεσίες ασφαλείας του, απείλησε μόλις ο ιστότοπος ναυτιλιακών ειδήσεων Lloyd's List δήλωσε ότι πιστεύει ότι δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια έχουν κατασχεθεί στον Περσικό Κόλπο. Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές της βιομηχανίας, η Lloyd's ανέφερε ότι τα δύο πλοία είχαν επιβιβαστεί μετά την προσέγγιση ιρανικών στρατιωτικών ελικοπτέρων το απόγευμα της Παρασκευής. Είπε ότι και τα δύο δεξαμενόπλοια είχαν μόλις φορτωθεί με ιρακινό αργό πετρέλαιο.

Το φορτίο αργού πετρελαίου ενός δεξαμενόπλοιου με ιρανική σημαία που είχε σταματήσει στα ελληνικά ύδατα τον περασμένο μήνα έχει κατασχεθεί και μεταφέρεται σε άλλο πλοίο μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος την Πέμπτη.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι μετά από «δικαστική παρέμβαση των αμερικανικών αρχών σχετικά με το φορτίο του πλοίου» βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία, με έξοδα της αμερικανικής κυβέρνησης, ώστε το πετρέλαιο «να παραδοθεί» ανοιχτά του λιμανιού της Καρύστου στο νησί της Εύβοιας στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί προκειμένου να συζητηθεί η υπόθεση, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ουάσινγκτον και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα αρνήθηκαν να σχολιάσουν την Πέμπτη.

Η κατάσχεση του Ιράν την Παρασκευή ήταν η τελευταία σε μια σειρά από αεροπειρατείες και εκρήξεις που αναστατώνουν μια περιοχή που περιλαμβάνει το Στενό του Ορμούζ, το στενό στόμιο του Περσικού Κόλπου από το οποίο περνά το ένα πέμπτο του συνολικού εμπορεύσιμου πετρελαίου.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατηγόρησε το Ιράν για μια σειρά επιθέσεων με νάρκες σε πλοία που προκάλεσαν ζημιές σε δεξαμενόπλοια το 2019, καθώς και για μια θανατηφόρα επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε πετρελαιοφόρο που συνδέεται με το Ισραήλ και σκότωσε δύο ευρωπαϊκά μέλη του πληρώματος το 2021.

Ιρανοί αεροπειρατές εισέβαλαν επίσης πέρυσι και κατέλαβαν για λίγο ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Παναμά που μετέφερε άσφαλτο στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και κατέλαβαν και κράτησαν για λίγο ένα βιετναμέζικο δεξαμενόπλοιο τον Νοέμβριο.

Η Τεχεράνη αρνείται ότι πραγματοποίησε τις επιθέσεις, αλλά ένας ευρύτερος σκιώδης πόλεμος μεταξύ του Ιράν και της Δύσης έχει διαδραματιστεί στα ασταθή ύδατα της περιοχής. Εν τω μεταξύ, η Φρουρά κατασκευάζει ένα τεράστιο νέο πλοίο υποστήριξης κοντά στο στρατηγικό Στενό του Ορμούζ, καθώς προσπαθεί να επεκτείνει τη ναυτική της παρουσία σε ύδατα ζωτικής σημασίας για τον διεθνή ενεργειακό εφοδιασμό και όχι μόνο, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες που έχει στη διάθεσή του το Associated Press.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι έως +4% για το πετρέλαιο και νέο υψηλό για χρυσό μετά την επίθεση Ισραήλ

Ξεπέρασε, ενδοσυνεδριακά, το επίπεδο των 90 δολαρίων το brent, ενώ ο χρυσός «σκαρφάλωσε» εκ νέου πάνω από τα 2.400 δολάρια. Μερική αποκλιμάκωση της ανόδου, καθώς το Ιράν αντέδρασε, προς το παρόν, με ψυχραιμία.
businessdaily-St-Nicolas-Tanker
ΔΙΕΘΝΗ

Eντοπίσθηκε στα ανοικτά του ιρανικού νησιού Κεσμ το St. Nikolas

Το Ιράν συνέλαβε το εν λόγω ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο, το οποίο ήταν φορτωμένο με ιρακινό αργό με προορισμό την Τουρκία, σε αντίποινα για την κατάσχεση πέρυσι από τις Ηνωμένες Πολιτείες από το ίδιο σκάφος του ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε τότε.