ΓΔ: 1414.51 0.09% Τζίρος: 65.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ι. Κανακάκης: Σε πολύ υψηλά επίπεδα η αντιμετώπιση του εμφράγματος στην Ελλάδα

Όσον αφορά ηλικίες των εμφραγμάτων η μέση ηλικία, όπως προκύπτει από τη μελέτη, είναι τα 64 έτη. «Οι γυναίκες παρουσιάζουν έμφραγμα σε μεγαλύτερη ηλικία. Δηλαδή η μέση ηλικία των αντρών είναι 62, ενώ των γυναικών είναι 70.

Σημαντικά έχουν βελτιωθεί οι τρόποι ιατρικής αντιμετώπισης στην σημερινή Ελλάδα και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, αφού τα περισσότερα νοσοκομεία της Ελλάδος διαθέτουν αιμοδυναμικό εργαστήριο και στο 70% των περιπτώσεων γίνεται πρωτογενής αγγειοπλαστική. Ακόμα όμως και αν κάποιος πάει σε επαρχιακό νοσοκομείο χωρίς αιμοδυναμικό εργαστήριο, θα λάβει θεραπεία για το έμφραγμα, και ένα 40% θα μεταφερθεί για να αντιμετωπιστεί επεμβατικά. Τα συμπεράσματα προκύπτουν από την μελέτη Ηλιακτίς των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων (εμφραγμάτων), η οποία διεξήχθη σε 50 ελληνικά νοσοκομεία, με τη συμμετοχή 150 και πλέον καρδιολόγων και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Hellenic Journal of Cardioloy». Ο κύριος ερευνητής της μελέτης, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής, στο Γ.Ν.Α «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» κ. Ιωάννης Κανακάκης, ανέφερε στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντούβαλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ότι ένα 15% των ασθενών με έμφραγμα πάνε καθυστερημένα στο νοσοκομείο κι ένα 53% διακομίζεται με το ασθενοφόρο, «ενώ το σύνθημα μας είναι να διακομίζεται η πλειονότητα με το ασθενοφόρο».

Διαφορές μεταξύ των δύο φύλων

Όσον αφορά τις ηλικίες των εμφραγμάτων η μέση ηλικία, όπως προκύπτει από τη μελέτη, είναι τα 64 έτη. «Οι γυναίκες παρουσιάζουν έμφραγμα σε μεγαλύτερη ηλικία. Δηλαδή η μέση ηλικία των αντρών είναι 62, ενώ των γυναικών είναι 70. Στην πλειονότητα οι γυναίκες παρουσιάζουν το έμφραγμα μετά τα 65 έτη, ενώ στους άντρες μοιράζεται μεταξύ 45 και 65 ετών και πάνω από τα 65 στο ίδιο ποσοστό». Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της μελέτης όπως λέει ο κύριος Κανακάκης είναι ότι σε ένα ποσοστό κοντά στο 10% μπορεί να παρουσιαστεί έμφραγμα σε μικρή ηλικία, δηλαδή κάτω 45 ετών. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως εξηγεί, είναι στην πλειονότητά τους καπνιστές, αν εξαιρέσει κανείς τα κληρονομικά νοσήματα και την κληρονομική υπερλιπιδαιμία. «Επίσης οι γυναίκες με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου έχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άνδρες υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη, ενώ οι άντρες είναι ή πρώην καπνιστές ή τρέχοντες καπνιστές σε μεγαλύτερο ποσοστό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xaritsis, syriza
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαρίτσης: Ανάγκη επανίδρυσης του ΕΣΥ και για την παιδιατρική φροντίδα

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, «η υποστελέχωση των παιδιατρικών νοσοκομείων υποβαθμίζει τις δυνατότητες του δημόσιου συστήματος υγείας και στην παιδο-ογκολογική φροντίδα».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικές αυξήσεις στις αποδοχές των νέων Διοικήσεων Νοσοκομείων και ΥΠΕ

Με την ΚΥΑ υλοποιείται η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αυξήσεις των αποδοχών και αποζημιώσεων των Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών των Νοσοκομείων της χώρας.