ΓΔ: 890.1 -0.35% Τζίρος: 33.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:18:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ι. Κανακάκης: Σε πολύ υψηλά επίπεδα η αντιμετώπιση του εμφράγματος στην Ελλάδα

Όσον αφορά ηλικίες των εμφραγμάτων η μέση ηλικία, όπως προκύπτει από τη μελέτη, είναι τα 64 έτη. «Οι γυναίκες παρουσιάζουν έμφραγμα σε μεγαλύτερη ηλικία. Δηλαδή η μέση ηλικία των αντρών είναι 62, ενώ των γυναικών είναι 70.

Σημαντικά έχουν βελτιωθεί οι τρόποι ιατρικής αντιμετώπισης στην σημερινή Ελλάδα και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, αφού τα περισσότερα νοσοκομεία της Ελλάδος διαθέτουν αιμοδυναμικό εργαστήριο και στο 70% των περιπτώσεων γίνεται πρωτογενής αγγειοπλαστική. Ακόμα όμως και αν κάποιος πάει σε επαρχιακό νοσοκομείο χωρίς αιμοδυναμικό εργαστήριο, θα λάβει θεραπεία για το έμφραγμα, και ένα 40% θα μεταφερθεί για να αντιμετωπιστεί επεμβατικά. Τα συμπεράσματα προκύπτουν από την μελέτη Ηλιακτίς των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων (εμφραγμάτων), η οποία διεξήχθη σε 50 ελληνικά νοσοκομεία, με τη συμμετοχή 150 και πλέον καρδιολόγων και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Hellenic Journal of Cardioloy». Ο κύριος ερευνητής της μελέτης, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής, στο Γ.Ν.Α «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» κ. Ιωάννης Κανακάκης, ανέφερε στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντούβαλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ότι ένα 15% των ασθενών με έμφραγμα πάνε καθυστερημένα στο νοσοκομείο κι ένα 53% διακομίζεται με το ασθενοφόρο, «ενώ το σύνθημα μας είναι να διακομίζεται η πλειονότητα με το ασθενοφόρο».

Διαφορές μεταξύ των δύο φύλων

Όσον αφορά τις ηλικίες των εμφραγμάτων η μέση ηλικία, όπως προκύπτει από τη μελέτη, είναι τα 64 έτη. «Οι γυναίκες παρουσιάζουν έμφραγμα σε μεγαλύτερη ηλικία. Δηλαδή η μέση ηλικία των αντρών είναι 62, ενώ των γυναικών είναι 70. Στην πλειονότητα οι γυναίκες παρουσιάζουν το έμφραγμα μετά τα 65 έτη, ενώ στους άντρες μοιράζεται μεταξύ 45 και 65 ετών και πάνω από τα 65 στο ίδιο ποσοστό». Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της μελέτης όπως λέει ο κύριος Κανακάκης είναι ότι σε ένα ποσοστό κοντά στο 10% μπορεί να παρουσιαστεί έμφραγμα σε μικρή ηλικία, δηλαδή κάτω 45 ετών. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως εξηγεί, είναι στην πλειονότητά τους καπνιστές, αν εξαιρέσει κανείς τα κληρονομικά νοσήματα και την κληρονομική υπερλιπιδαιμία. «Επίσης οι γυναίκες με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου έχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άνδρες υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη, ενώ οι άντρες είναι ή πρώην καπνιστές ή τρέχοντες καπνιστές σε μεγαλύτερο ποσοστό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nosokomeio, meth, koronoios, ygeia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλείψεις ιατρικού προσωπικού παγκοσμίως, ποιες οι ανάγκες της Ελλάδας

Ερευνητές εκτιμούν πως τα μεγαλύτερα κενά σε υγειονομικό προσωπικό εντοπίζονται σε Αφρική και Ασία, ενώ τουλάχιστον 130 χώρες έχουν ελλείψεις γιατρών και σε περισσότερες από 150 λείπουν νοσηλευτές και μαίες.
nosokomeio, ygeia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τριακόσιες κλίνες Covid του ιδιωτικού τομέα στη μάχη κατά της πανδημίας

Όπως ανέφερε ο ΓΓ υπηρεσιών υγείας του υπ. Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, οι μικρές ιδιωτικές κλινικές με τις οποίες συνεργάζεται το υπουργείο θα προσφέρουν επιπλέον κλίνες που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.
Koronoios, Corona Virus, Omikron
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 1,44 εκατ. νέα ημερήσια κρούσματα παγκοσμίως

Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι αν και η Όμικρον μολύνει 70 φορές πιο γρήγορα από τα προηγούμενα στελέχη, η ασθένεια που προκαλεί μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή, ειδικά για άτομα που έχουν εμβολιαστεί και έχουν λάβει αναμνηστικό εμβόλιο.
Koronoios, Corona Virus, Omikron
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι τρεις παράγοντες που καθιστούν πιο επικίνδυνη τη μετάλλαξη Όμικρον

Σύμφωνα με έρευνα των κ. Μαγιορκίνη και Δημόπουλου η ταχύτητα εξάπλωσης της Όμικρον θα είναι μεγαλύτερη από κάθε προηγούμενο στέλεχος, ωστόσο η βαρύτητα στα συστήματα υγείας είναι σχετικά δύσκολο να εκτιμηθεί.