ΓΔ: 2023.8 1.43% Τζίρος: 229.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Παρουσίαση του προγράμματος της Action Aid στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πρόγραμμα Οικονομικής Εκπαίδευσης στα σχολεία από την ActionAid

Το πρόγραμμα στοχεύει μέσα στα επόμενα δύο έτη να δημιουργήσει ένα δίκτυο 2.000 δασκάλων και καθηγητών που θα εκπαιδεύσουν 42.000 μαθητές ώστε να υιοθετήσουν αποτελεσματικά υγιείς χρηματοοικονομικές συνήθειες.

H ActionAid ανακοινώνει την υλοποίηση νέου προγράμματος οικονομικής εκπαίδευσης, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος του προγράμματος, όπως παρουσιάστηκε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου σε εκδήλωση στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος είναι να συμβάλλει στη δημιουργία μιας κοινωνίας ευαισθητοποιημένων και υπεύθυνων πολιτών που κατανοούν το περίπλοκο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, ο ελληνικός μαθητικός πληθυσμός ηλικίας 12-18 ετών έρχεται σποραδικά σε επαφή με μαθήματα οικονομικών και μόνο όσοι μαθητές επιλέξουν το αντίστοιχο Επιστημονικό Πεδίο παρακολουθούν συστηματικά μάθημα οικονομικών. Ο μαθητικός πληθυσμός ηλικίας 6 – 12 ετών δεν έρχεται σε επαφή με κανέναν μάθημα σχετικό με τα οικονομικά.

Το Πρόγραμμα στοχεύει μέσα στα επόμενα δύο έτη να δημιουργήσει ένα ευρύτερο δίκτυο 2.000 δασκάλων και καθηγητών που θα εκπαιδευτούν για να εκπαιδεύσουν μετέπειτα τους μαθητές τους και ένα δίκτυο 42.000 μαθητών, οι οποίοι θα υιοθετήσουν αποτελεσματικά υγιείς χρηματοοικονομικές συνήθειες και θα εφαρμόσουν τη νέα γνώση στην καθημερινότητά τους. Αυτό θα γίνει μέσω της ψυχοπαιδαγωγικής ενδυνάμωσής τους προκειμένου να εξασκούν κρίσιμες δεξιότητες ζωής, όπως για παράδειγμα η διαδικασία λήψης αποφάσεων και κριτικής σκέψης και της βελτίωσης της κατανόησης βασικών οικονομικών εννοιών, όπως η αποταμίευση, η κατανάλωση, η διαχείριση χρημάτων και ο οικονομικός προγραμματισμός.

Για την υλοποίησή του η ActionAid συμπράττει με την Ακαδημία ΕΡΓΩ και την οργάνωση Aflatoun International και χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου κ. F. De Paula Coelho, κατά την παρουσίαση, τόνισε την ανάγκη τέτοιων συμπράξεων και υπογράμμισε την ταχύτητα με την οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα με την υποστήριξη του εξειδικευμένου προσωπικού των τριών οργανώσεων.

Ο διευθυντής της ActionAid, κ. Γ. Κουβαράς τόνισε ότι «ο οικονομικός εγγραματισμός είναι στην καρδιά του ενεργού πολίτη, συνδέοντας το πρόγραμμα με τη δράση της οργάνωσης σε όλο τον κόσμο». Από την πλευρά του ο διευθυντής προγραμμάτων και δωρεών του Ιδρύματος Μποδοσάκη, κ. Σ. Λαγανόπουλος χαρακτήρισε την οικονομική εκπαίδευση θεμέλιο για τη Δημοκρατία και μοναδικό αντίδοτο στον σχηματισμό ψευδαισθήσεων γύρω από την οικονομία μας. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδογιάννης.

Στοιχεία για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα γύρω από το θέμα της οικονομικής εκπαίδευσης παρέθεσαν ο Δρ. S. Danchev, υπεύθυνος μικροοικονομικής ανάλυσης και πολιτικής του ΙΟΒΕ και ο Δρ. Β. Μακράκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ τραπέζι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Δικαίωση των καλλιτεχνών μετά την απόφαση του ΣτΕ για Π.Δ. 85/2022

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαιρετίζει την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις του Π.Δ. 85/2022, τονίζοντας πως αποτελεί δικαίωση των καλλιτεχνών και ήττα της κυβερνητικής πολιτικής.
Διαδραστική έκθεση Ευρώπης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Europa Experience φέρνει τη σύγχρονη Ευρώπη στο Μέγαρο Αρσακείου

Το Europa Experience Athens στο Αρσάκειο Μέγαρο προσφέρει σε μαθητές και πολίτες μια διαδραστική γνωριμία με την ΕΕ, κάνοντας τη γνώση βιωματική εμπειρία. Ο νέος κόμβος γνώσης λειτουργεί από τον Ιούλιο και ήδη εμπνέει επισκέπτες.
Μάξιμος Χαρακόπουλος στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Χαρακόπουλος: Τα fake news σημαντική απειλή για τη Δημοκρατία

Ο Μ. Χαρακόπουλος τόνισε σε μαθητές ότι πρέπει να φιλτράρουμε τις πληροφορίες, να καλλιεργούμε κριτική σκέψη και να συμμετέχουμε ενεργά στα κοινά, καθώς μόνο έτσι διασφαλίζεται η υγεία της Δημοκρατίας μας.