ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ για την απεργία στις τράπεζες

Τι συζητήθηκε σε συνάντηση με τη γ.γ. του υπουργείου Εργασίας και εκπροσώπους της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς.

Με ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι στις τράπεζες σημείωσαν πως υπήρχε δυναμική κινητοποίηση στην απεργία ενώ πραγματοποιήθηκε η δεύτερη τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με θέμα τις απολύσεις των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ:

Οι εργαζόμενοι του κλάδου συμμετείχαν μαζικά  και αγωνιστικά στην 24ωρη Παντραπεζική απεργία της ΟΤΟΕ καθώς και στη συγκέντρωση μπροστά από το Υπουργείο Εργασίας κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της δεύτερης τριμερούς συνάντησης. Η συμμετοχή στην απεργία σε πολλές περιοχές της χώρας και Τράπεζες ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, μεγάλος αριθμός καταστημάτων έμειναν κλειστά ή υπολειτούργησαν και το ίδιο συνέβη και σε μεγάλες κεντρικές μονάδες.

Στις 14.00 έγινε η νέα πολύωρη τριμερής συνάντηση υπό τη Προεδρία της Γεν. Γραμματέως του Υπουργείου κας Άννας Στρατινάκη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τράπεζας, της ΟΤΟΕ, των Συλλόγων στην Τράπεζα Πειραιώς και συναδέλφων απολυμένων.  Από την πλευρά της ΓΣΕΕ συμμετείχε και παρενέβη ο συν. Γεώργιος Γεωργακόπουλος Γραμματέας Οικονομικού.

Κατά τη δεύτερη τριμερή συνάντηση, οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ επανέλαβαν τη θέση τους ότι δεν συζητούν με τις απολύσεις στο τραπέζι. Τόνισαν, μάλιστα, την ιδιαίτερη αποφασιστικότητα των εργαζομένων του κλάδου, που έστειλαν ηχηρό μήνυμα σε όλες τις Διοικήσεις των Τραπεζών, ότι σύσσωμος ο κλάδος τάσσεται απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει σε απολύσεις και να μην συζητά εναλλακτικές λύσεις.

Οι εκπρόσωποι της Τράπεζας, όχι μόνο δεν δέχτηκαν να ανακαλέσουν τις απολύσεις των 24 συναδέλφων και να συζητήσουν λύσεις για το σύνολο των 145 που δεν επέλεξαν να μεταβούν στην Intrum, αλλά αντιθέτως υπονόησαν ότι αυτές θα συνεχιστούν.  Επιπλέον, πρόσθεσαν και τους 250 εργαζόμενους που σήμερα απασχολούνται στην Intrum με Σύμβαση Δανεισμού, αφού δήλωσαν ότι και για αυτούς δεν υπάρχει καμία προοπτική απορρόφησης από την Τράπεζα, ενώ η απασχόληση και τα δικαιώματά τους είναι πλήρως διασφαλισμένα στην Intrum.

Κατά την Τράπεζα οι διαθέσιμες επιλογές για τους 115 εργαζόμενους (εξαιρώντας τους απολυμένους), είναι:

  • 35 συνολικά θέσεις στην Τράπεζα,
  • η εθελούσια έξοδος αποκλειστικά για τους 115 
  • η θυγατρική Call Center PDS 

Μετά από διεξοδική συζήτηση, η Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου, δήλωσε ότι αναζητά συνολική λύση που δεν θα αποκλείει κανέναν, ούτε τους μέχρι σήμερα απολυμένους. Κάλεσε τους εκπροσώπους της Τράπεζας να μεταφέρουν στο Διοικητικό της Συμβούλιο αλλά και στην Intrum την ανάγκη να βρεθεί λύση, που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους και να ανοίξουν όλες οι επιλογές.

Απέναντι σε αυτή την πρόταση του Υπουργείου η ΟΤΟΕ δήλωσε ότι είναι καταρχήν θετική στο να ανοίξουν με διαφάνεια όλες οι επιλογές που προβλέπονται από τη Συμφωνία. Τόνισε, δε, ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων εάν η Τράπεζα δεν επέμενε στις απαράδεκτες απολύσεις.  Από τη στιγμή που η Τράπεζα δεν τις ανακαλεί, εκ των πραγμάτων οδηγούμαστε σε αδιέξοδο με αποκλειστικά δική της ευθύνη.

Κλείνοντας τη συνάντηση η Γεν. Γραμματέας κάλεσε τα μέρη να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια και όρισε νέα τριμερή συνάντηση για την Πέμπτη 19/12 και ώρα 14.00.

Αύριο Πέμπτη 12/12 συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, για να αποφασίσει για τη συνέχιση του αγώνα, προκειμένου η Τράπεζα να ανακαλέσει τις απολύσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στάση εργασίας στις τράπεζες την Δευτέρα 28 Μαρτίου προανήγγειλε η ΟΤΟΕ

Η ΟΤΟΕ κάλεσε τους εκπροσώπους των τραπεζών να προσέλθουν στη νέα συνάντηση με ουσιαστικά βελτιωμένες προτάσεις και προειδοποίησε πως μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.